2024. október 15., kedd

A ​szakadék

 



David Baldacci: A ​szakadék





                                  









Mindig szívesen olvasok David Baldaccitól, régi kedvencem a szerző. Baldacci mestere a történetmesélésnek, érdeklődve fogtam bele a Férfi a 6.20-asról sorozat második részébe.

Lendületes nyitással kezdődik Travis Devine egykori katona újabb kalandja, amikor (hol máshol?) egy vonaton próbálnak az életére törni. Profikhoz illő módon kezeli a helyzetet és a bérgyilkosokat hatástalanítva kezdetét veszi egy újabb izgalmas, fergeteges kaland. A szerző olyan történetmesélési stílussal van megáldva, amely azonnal magával ragadja az olvasót, Travis Devine karaktere most különösen megnyerő és könnyen kedvelhető. Udvarias és kedves, de ha kell, halálos, főleg, ha sarokba szorítják.


   
Devine kiugrott rangerként megbízást kap régi őrnagyától, Cambelltől, aki a belbiztonsági minisztérium különleges ügyekkel foglalkozó részlegénél dolgozik. Ezúttal is tőle kapja a megbízást amikor a CIA ügynökét, Jenny Silkwellt holtan találják szülővárosában Putnamban. Halálának körülményei több mint rejtélyesek, valóban aggasztóak.


Főhősünk Putnamba utazik, és beleveti magát az események sűrűjébe. Egy kisvárosnak sok titka van, és az emberek nem fogadják túlságosan örömmel a kíváncsiskodó kívülállót. Travis igyekszik együttműködni a helyi nyomozókkal, de ez nem bizonyul egyszerűnek, szakmai féltékenység és irígység is van a háttérben.

Pörögnek az események, megismerjük a városka lakóit, a halott lány családját. Itt sok régi történés nyer új értelmet, a felszín alatt lapuló tragédiák sora bontakozik ki. Egyre több a homályos kérdés bennünk, és Devine-ben is, egyre összetettebbé válik a nyomozás.
A múlt titkai erős hatással vannak a szereplők jelenére. Remek mellékszereplőket kapunk, mozgalmas és valós az események sora. Semmi nem az, aminek elsőre látszik. A nyomozása során hol falakba ütközik, hol veszélybe kerül Travis élete, folyamatosan van miért, kiért izgulni. Az áldozat húgának története ad még gondolkodnivalót az olvasónak. Baldacci ismét elemében van, újra egy pörgős kalandnak lehetünk részesei, sokkal jobban magával rántott ez a történet mint az előző rész. Baldacci profi módon, végig stabilan tartja a jó színvonalat. Ez volt a 32. olvasásom a szerzőtől, de még mindig elvarázsolt. Csontvázak hullanak ki a szekrényekből, számos régi balesetnek beállított halálesetről derül ki, hogy mégsem volt véletlen. Jenny halála ráébreszti a városka lakóit, a múlt fájó titkait ideje leleplezni. 

Sokszor vagyunk tévúton, Baldacci bevisz minket a sűrűbe, majd segít nekünk összerakni a szálakat. Remekül adagolja a feszültséget, miközben a sziklás tengerparti táj leírásával és a halászok életének bemutatásával némi lírai megnyugvást is kapunk. Ezeket jó volt olvasni, hangulatos betétek a rohanó  akciók közt. A történet rámutat a család és a barátok fontosságára, a zárt közösségek összetartására.

Meglepetés még a végére is akad, mire eljön a megnyugtató lezárás. Baldaccitól egy intenzíven magával ragadó olvasmány, amit nagyon élveztem. Baldacci ismét bebizonyította sokoldalúságát. A befejezés egy izgalmas harmadik részt sejtet. Mondanom sem kell, alig várom!
Mindenkinek csak ajánlani tudom, fordulatos, izgalmas és szórakoztató, ne hagyjátok ki!



Kedvezménnyel ITT vásárolható meg a krimi!






                 
David Baldacci (1960. augusztus 5. )
Könyveit több mint 50 nyelven és 80 országban olvassák rajongói.

a Virginia Commonwealth Universityn diplomázott, majd jogot hallgatott a Virginia Állami Egyetemen. Diákként novellákat írt a szabadidejében, később ügyvédként kilenc éven át Washington D.C. környékén élt és praktizált. Első nemzetközi sikere az Absolute Power (Államérdek) című könyve volt 1996-ban. Ebből remek filmet is forgatott Clint Eastwood.
Alapítója a szépírást tanulókat támogató Wish You Well Alapítványnak. Feleségével, Michelle-lel és két gyermekével Virginiában él.





General Press, Budapest, 2024
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528944 · Fordította: Szabó István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése