2023. július 1., szombat

Félévzárás Book Tag - 2023



FÉLÉVZÁRÁSI BOOK TAG - 2023




                                                         





"Az olvasás olyan mint a szerelem, aki kihagyja, élete legnagyobb élményét hagyja ki, mert szerelem nélkül mit sem ér az élet."


Dragomán György










Kedvenc könyves közösségi oldalamon találtam erre a Book Tag-re. Némi kiegészítéssel, minden pánik nélkül, egy kis összefoglaló az elmúlt hat hónapról. Egyéb okok, elfoglaltság miatt most lényegesen kevesebb időm maradt olvasni, viszont lett egy könyvtáros bizonyítványom. Míg tavaly ilyenkor 97 olvasásom volt, addig idén 80 lett. Ez a moly számláló szerint 26 563 oldal. Ebből 75 poszt született a blogra és 8 vásárlás mellé 50 recenzió érkezett hozzám. Legvékonyabb kötet Kiss Dávid Medvék bolygója verseskötete volt (144 o.), a legvaskosabb Alison Weir Howard Katalinja (572 o.). Ennyi statisztika után: Lássuk a medvét!
 
        
1. A legjobb idei olvasmányod: 
Ennyi könyvből nehéz egyet kiemelni, legyen öt:

1: Krusovszky Dénes: Levelek nélkül, 2: Tóth Krisztina Ahonnan látni az eget és a 3: Véronique Mougin: Ahol a tű átfér, 4: Csabai László: Rákosival az ágyban, 5: Paolo Cognetti: Nyolc hegy kisregénye. Igaz, ez utóbbi kettő még 2022-es megjelenés, de csak idén jutott rá időm.




2. A legjobb folytatások, amit idén olvastál: 
Zajácz D. Zoltán Balaton retro-krimisorozatának előzmény kötete a Gyilkos Balaton lett a befutó, fej-fej mellett Lee Child – Andrew Child: Az egyetlen lehetőség (Jack Reacher 27.) Itt végre, végre, kedvenc magányos akcióhősöm, az igazság bajnoka, Jack Reacher a volt katonai rendőr régi lendülettel küzd az igazságért. 2: Jørn Lier Horst negyedszer bizonyított Holttér krimijével. 3: Vérhold Jo Nesbø-nek bejött a tizenhárom! Ő és Harry Hole csúcsformában vannak.


          

3. Friss megjelenés, amit nem olvastál még, de szeretnél: 
Még nagyon frissnek számít, és 2 hónapja vár... ami eléggé bosszantó számomra, de hamarosan ezzel indul a második félév: Karl Ove Knausgard Hajnalcsillag kötete a maga 702 oldalával szép falat lesz. Itt várakozik már két könyvheti újdonság is, a Tüzek Sigríður Hagalín Björnsdóttir harmadik regénye, és Vida Gábor Senkiháza kötete is.






                         


4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére:

Ha skandi akkor Arne Dahl Mély vízben krimije, ha szépirodalom: Szeptember jön az izlandi Jón Kalman Stefánsson új regénye Hiányod maga a sötétség a Jelenkor Kiadónál.. 






5. Legnagyobb csalódás: 
Nos, akadt ebből is mindjárt kettő is: Ferenczik Adrienne: Tudod, hogy szeretlek...
és a másik: Kurucz Adrienn: Szárnyak ​és bilincsek - Harminc szenvedélyes színésznő története. No comment, nem véleményezném itt már egyiket sem....de az év citromdíjas várományosa mindkettő.

                     

6. Legnagyobb meglepetés: 
Egy hazai induló: Bordás Róbert: Leosztott lapok regénye nem csak a történelmi háttér, a valóság miatt lett kedvenc.
A másik szerzőtől olvastam már több könyvét, de ez szinte sokkolt... annyira napjaink krimije. Rég olvastam ilyet ebben a műfajban, valóban vér nélkül is lehet izgalmas, pörgős thrillert írni. Ismét egy kiváló kötet a 21. Század Kiadótól! Ez pedig Anthony McCarten: Zéró protokoll krimije volt.





                       
7. Kedvenc új szerző: Paolo Cognetti. 
Mindkét regényét olvastam, (Nyolc hegy, A magányos farkas boldogsága - Jelenkor Kiadó) és bizony olvasnék még tőle.

Ahogyan Lucy Worsley Agatha Christie életrajza is merőben más formában meséli el a krimikirálynő életét. A Hallókürt is elképesztően üde színfolt a kínálatban, különösen úgy, hogy Leonora Carrington szinte ismeretlen Magyarországon. Alig 50 év késéssel jelent meg a könyve tavasszal.






8. Új fikciós szerelmek:
Ilyen nincs, nem olvasok ilyesmit. Ám olvasás után akár ez a téma is lehetne "fikciós" idehaza... sajnos, teszem hozzá. Francine Russo: Szerelem 50 felett - Az újrakezdéstől a kiegyensúlyozott kapcsolatig. Itt főleg az amerikai és hazai világnézetbeli különbség ragadott meg. Le vagyunk maradva, de nagyon. Érdekes és tanulságos kötet. HVG Könyvek adta ki.

9. Legújabb kedvenc karakter: Brunó, Paolo Cognetti: Nyolc hegy kisregényéből.

      

 10. Egy könyv, amin sírtál: 
Nosilyen azért nem szokott lenni... helyette a legjobb történelmi kategória: Cserhalmi Dániel harmadszor hozta rám a "Csengőfrász-t"... Szabadság hadművelet címmel jelent meg áprilisban végre a harmadik ÁVH regénye. Pazar! Olvassátok!

Nagyon kedvelem Dezső András oknyomozó írásait. Kordokumentum a közelmúltunkról... nem vidám, sőt, elképesztően döbbenetes a Nagyfőnök története. Olvassátok ezt is, érdekes és érdemes. Az alvilág "vadromantikája" és a politika összefonódása. Sajátos társadalmi lenyomat a kilencvenes-kétezres évek Magyarországáról.

                         



11. Egy könyv, ami boldoggá tett: 
Hartay Csaba új kötete a Még nem is játszottunk

Itt a „Meddig tart a gyerekkor?” a fő kérdés, amire a nosztalgia segítségével kapunk választ. Örökké. és még egy nyáron át. Imádtam! Scolar kiadványa.  

        





12. Kedvenc könyvadaptáció, amit idén láttál: 
Ove Amerikába ment és Ottó lett belőle. Vállalható amerikai film Tom Hanks alakításával. Hanks húzónév, de bevallom, kissé félve ültem be az amerikai változatra. Nos, a fickó zseniális volt. A két film között kevés lényegi különbséget láttam, az új főleg a dramaturgiában jobb is talán. Mit is lehetne még írni a filmről? Azt, hogy szomorúan szép, ahogyan a könyv is Fredrick Backmantól.




13. Legszebb könyvek, amit idén vásároltál:

Steven Saylor: Római vér (Gordianus) történelmi krimisorozata újra megjelent, ahol az új borító is gyönyörű! Tökéletesen izgalmas és illik a történethez Carmen Mola: A legyek menyasszonya (Elena Blanco1.) krimijének borítója is, míg harmadiknak a hosszú évek után újra kiadott Hemingway Vándorünnep borítója visz mindent, ahogyan szokás szerint az Animus is kitett magáért Bull-Hansen: A dán horda borítójával.

          

14. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni még az év végéig: 
Rengeteg ilyen akad és még nem is tudni mivel fognak a kiadók meglepni. Bízom benne, sok érdekes és szerethető újdonság érkezik még idén. Ami biztos, hogy szeptemberben nagyon várom
Buda ​& Pest történetét, ami tizenhat történelmiregény-író által közösen írt kötetben jelenik majd meg. 
Várom Paul Auster tizennyolcadik regényét, a Baumgartner novemberben érkezik, a 21. Század Kiadó hozza el.
Biztos vagyok benne, hogy a skandináv krimikből is lesz még néhány izgalmas megjelenés az Animustól.


Vidám nyarat, sok jó olvasmányélményt mindenkinek!













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése