2023. július 28., péntek

Hogyan ne nyírjuk ki szobanövényeinket?



Veronica Peerless: Hogyan ne nyírjuk ki szobanövényeinket?

Túlélési tippek kezdő lakáskertészek számára





                                                    








A lakás fontos és jellemző, szemet gyönyörködtető díszei a szobanövények. Egy lakásban ez szerintem épp olyan fontos, mint a könyvek jelenléte. Ápolni, gondozni azonban néha nem könnyű feladat, hiszen ezek a növények élnek, és igénylik a törődést. nem csupán azt, hogy heti rendszerességgel, kampányszerűen végiglocsolgassuk őket.. ettől picit többet igényelnek, amit meghálálnak. Ez a könyv több mint 50 különböző típusú népszerű szobanövény gondozásáról ad információkat.



Egy blogger-társamnál figyeltem fel a könyvre, ami már a címével megfogott. Aztán a BookUp könyvesboltban tett első látogatásomkor beszereztem. Ez a hasznos könyvecske kell itthonra. Ez egy gyönyörűen illusztrált kézikönyv a szobanövények gondozásáról, sok hasznos ötlettel. Minden szempontot lefed, valóban mindenki jól használhatja. Remek könyv az alapoktól, már a megfelelő növény kiválasztásától ad tanácsokat, hová, milyen növényeket válasszunk. Nem csak nagyon informatív, de szórakoztató is egyben. Nem vagyok kezdő a virágok gondozásában, sok örömet adtak, és sikereim is vannak a megőrzésükben. A közkedvelt és általában igénytelennek vélt "anyósnyelv" valóban sok mindent kibír. Nálam évek óta virágzik mind a négy tő. Az elsőt bő 10 éve kaptam... sikereket tudhatok az orchidea gondozásában is, vagy imádom a zöld levélnövényeket. Igazán kevés odafigyeléssel az otthon üde zöld szigete lehet a lakás azon része, ahol a virágok felbukkannak. A szobanövények, legalábbis nálam, nem csupán szépítő-díszítő elemek a lakásomban. 
Valóban nem nagy varázslat odafigyelni, melyik mit szeret: napfényt, vagy árnyékot, sok vizet vagy kevéssel is beéri. Ez valóban egy nagyon alapos, informatív útmutató. Minden olyan információ megtalálható benne, ami a kezdő otthoni kertészeknek hasznos lehet, de biztos vagyok abban, hogy a már jártasabb kertészeknek is akad hasznos információ.

A szemléletes ábrákon jól felismerhetőek a növények, javaslatot kapunk, melyik helyiségbe milyen cserepes virágot ajánlanak. Minden lakótérbe 5 különféle növényt javasol. Fontos a helyiség adottsága, nem csak az, hogy mennyit kell locsolni... ami általános probléma. Vagy túlöntözzük vagy kiszárítjuk általában növényeinket, ezt magam is tapasztalom. Különösen fontos ez a téli időszakban. A kötetben többféle faj ápolását, gondozását mutatja be közérthetően, röviden a szerző. Ez a könyv egy gyors és hasznos tanfolyam a szobanövényekről, ápolásukról. Szinte minden kérdés, ami felmerülhet, megjelenik a lapokon. Röviden, érthetően ad tippeket, hasznos tanácsokat. Jó, ha kéznél van!

Különösen tetszett a betegségekről írott rész. Megmenteni, időben felfigyelni a bajra sok jel mutatkozik. Egyes betegségek azonosításának és gyógymódjainak, valamint a rovarok kezelésének és megelőzésének módjairól is olvashatunk. Ezek már igazi kihívást adnak, de mekkora öröm, ha sikerül a kúra! 

Némi odafigyelést megérdemelnek a növények, hiszen ők is élnek, éreznek. Van leveles és virágzó fejezet is, kaktusz mániásoknak is akad néhány oldal, hiszen téveszme, hogy a kaktusz igénytelen lenne... kiderül, hogyan tarthatjuk életben egy kaktuszt, vagy hogyan bírjuk virágzásra. A könyv végén a merészebbek akár a bonszai gondozásba is belemerülhetnek. Nagyon hasznos kis könyv, képekkel és leírásokkal, amelyek segítenek azonosítani a növényeket, amelyek otthon vannak, még akkor is, ha nem ismerjük a nevüket. Elmondja, hogyan kell gondoskodni róluk, és mit kell tenni velük, ha úgy tűnik, hogy problémáik vannak. Remek és okos könyv, örülök, hogy a kezembe került!



A kiadótól ITT szerezheted meg kedvezménnyel ezt a hasznos könyvet! 





HVG Könyvek, Budapest, 2022
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635653294

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése