2023. július 23., vasárnap

A ​remény könyve



Jane Goodall - Douglas Abrams
A ​remény könyve


Túlélési útmutató veszélyeztetett bolygónk számára





                                                   





"a remény képes világosságot látni minden sötétség ellenére."


Ebben a fontos könyvben Jane Goodall, aki ma a világ egyik leghíresebb élő természettudósa és Douglas Abrams, az Öröm könyve nemzetközi bestseller társszerzője bensőséges és elgondolkodtató párbeszédet folytatnak a reményről. Mindezt Jane életén, tapasztalatain keresztül hozzák közel az olvasóhoz. Izgalmas és roppant érdekes volt felfedezi velük az emberi természet egyik legfontosabb és talán legkevésbé megértett elemét: a reményt. Örülök, hogy a kezembe került ez a kötet. 

Mi is a remény, ami átsegíti az embert az életen, erőt vagy vigaszt nyújt, kitartásra sarkall? A remény könyvében Jane négy okra összpontosít: a bámulatos emberi elme, a természet szívóssága, ellenálló képessége, a fiatalság ereje, és a tántoríthatatlan emberi lélek összessége adja számunkra a reményt. Beszélgetőtársával, Douglas Abramsszal ezeket a pontokat járják körbe, erre mesél számtalan meglepő és döbbenetes példát Jane Goodall. Több évtizedes munkájára támaszkodva, Jane életén keresztül a kezdetektől kapunk információkat, érdekességeket. Érdemes ​a legendás környezetvédő gondolatait megismerni, mert Jane neve és pályája elismerést érdemlő.  
Nehéz ezután a könyv után bármit is mondani, hiszen egyszerre szól a jelenünkről és a jövőnkről.

          
Honnan indult ez az elhivatott állat és természet-szeretet Jane életében? Fiatal korában Gombe erdeiben csimpánzokkal együtt élve tett úttörő felfedezéseket, most a kilencvenedik életévéhez közeledve még mindig friss és értő gondoskodással éli mindennapjait. Kitartás az ami jellemzően meghatározta Jane életét. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megértsük, mit jelent számunkra embereknek a természet, és mit kell tennünk ennek megőrzéséért. 

A remény könyve napjaink létfontosságú kérdéseit érinti, többek között: hogyan őrizzük meg lelkünkben a reményt, amikor minden reménytelennek tűnik? Hogyan ápoljuk, adjuk tovább gyermekeinknek a reményt? A könyv tele van számtalan megindító és inspiráló történettel, sok ritka fényképet találunk Jane figyelemre méltó életútjáról. Az életszemlélete különleges és hatásos minden olvasó számára.

                   
Számomra meglepő és elgondolkodtató olvasmány volt. Érdemes megismerni Jane életét, elgondolkodnunk mennyire kiszipolyozzuk a Földet. Leginkább megdöbbentő volt, a két fa történetét olvasni. Egyik a Nagaszakai bombázását túlélő kámforfa, ami a mai napig él, bár a súlyos pusztítás nyomai jól láthatóak törzsén. A másik túlélő fa a new york-i, szeptember 11-es merénylet áldozata volt. Ám gondos kezek megmentették, ma is él és virul. Ugyanilyen fontos volt a Kenyában található külszíni bánya után rendbehozni a tájat. A felületi seb begyógyítása kitartó munkával, de sikerrel járt. Ahogyan izgalmas volt olvasni a cinegelégykapó vagy a kardszarvú antilop megmentését a kihalástól. A természet és az állatok meghálálják a törődő gondoskodást.

"Őszintén hiszek a természet fantasztikus regenerálódóképességében, akár mi pusztítjuk, akár természeti katasztrófák. Van, hogy nagyon lassan jön rendbe, idő kell hozzá."



Jane Goodall élete és munkássága, az élet fennmaradásába vetett hite lenyűgöző. Mindezt tovább adni, a reményt elültetni, nem csak a fiatalok számára fontos. A Jane által létrehozott program, a Rügyek és gyökerek erről szól. Ma már ez a világ számos országban, (nálunk is) hatásosan működik. Jane eléri, és az olvasóban is elülteti gondolataival a reményt. Összefogni, tenni, sosem késő bolygónk élhetőbbé tételéért. A bolygóra vigyáznunk kellene, ez közös érdekünk. Mi csak valóban vendégek vagyunk itt a Földön. Vigyázzunk rá.

"A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön."





ITT megvásárolható a könyv kedvezménnyel!



                         
Dame Jane Goodall, DBE (London, 1934. április 3. –) angol etológus, antropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója, a Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója. Jane gyermekkorától kezdve nagyon érdeklődött az állatok iránt, és 1957–58-ban Louis Leakey alkalmazottja lett Kenyában. Kétszer ment férjhez; 1964-ben Hugo van Lawickhoz, aki a National Geographic fotósaként dolgozott vele. Fiuk, szintén Hugo, 1967-ben született. 
2003-ban II. Erzsébet brit királynő dr. Goodallt a Brit Birodalom Hölgyévé (Dame, DBE) nevezte ki, mely egyenértékű a kitüntetés lovagi osztályával. 2006-ban megkapta az UNESCO 60 évfordulóra adományozott érdemrendjét és a Francia Becsületrendet.

Jane ma a nagyvilágot járja, rengeteget utazik országról országra, és előadásokat tart arról – szavait idézve –, „hogyan használjuk az életünk ajándékát arra, hogy a világ egy jobb hely legyen.”







Central Könyvek, Budapest, 2022
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636140410 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése