2023. július 30., vasárnap

Átkelők



Csigó Katalin: Átkelők





                                                    







Magával ragadott ez a friss, mai történet. Napjaink egyik legfőbb problémája kerül terítékre, elgondolkodtató volt olvasni. Nem mondom, hogy nem viselt meg lelkileg néhol a téma. A házassági válság úgy tűnik elkerülhetetlen, a legnagyobb szerelmeket sem kíméli. Mi a megoldás, hogyan lehet orvosolni, egyáltalán kell, érdemes? Mi van, ha az egyik fél mindenképp ki akar lépni a kapcsolatból, míg az elhagyott, magára maradt fél befordul, depresszió és egyéb szenvedélybetegségek sora fenyegeti.

Igazán izgalmas kötet került a kezembe, ami már az egyszerű, letisztult borítójával megfogott. A fülszöveg ígérete szerint egy sokoldalú klinikai szakpszichológus, analitikus és terapeuta, kutató és docens regényét olvashatjuk. Csigó Katalin a két házaspár sorsán, életén keresztül mutatja meg, a felismerések, döntések hátterét, következményeit. Már ez felkelti az ember kíváncsiságát, hiszen igen hiteles forrásból ismerkedhetünk meg a történettel. Mindannyian eljátszottunk már a gondolattal, hogy ha arra kerülne a sor, mi vajon hogyan viselkednénk azon a bizonyos kanapén, vagy rendelőben. Én feszengenék az biztos, holott a megoldás lehet karnyújtásra van. Úgy látom, tapasztalom környezetemben is, hogy nincs két egyforma házasság, a problémák is csak hasonlóak lehetnek.

Azt képzeljük, hogy egy ilyen szakember belelát a fejünkbe, szívünk mélyére. Ennél még izgalmasabb számunkra az ő fejébe látni, megismerni a véleményét. Sok esetben egy kívülálló letisztultabb módon látja a problémákat. Nem kevesebbet ígér ez a könyv, itt mindenki gondolatait olvashatjuk, őszintén megjelennek a belső vívódások. Ezek hatalmas csaták mindenkinek, a terapeutának is. Hiszen rázúdítja minden páciens a saját problémáit... a megoldást, csodát várva. Aki kicsit is érdeklődik a téma iránt, annak kihagyhatatlan ez a regény.

Eszter pokoljárását a múlt kísértetei övezik, de a legfőbb ellenfele önmaga. Kíméletlenül szembesülnie kell egész korábbi életével, csak azután találhat vissza régi énjéhez, és teremthet új kapcsolatot. A történetből egy szerelem bukásának, egy párkapcsolat kiüresedésének megrendítő eseményei bontakoznak ki, a terápiás ülések alkalmával. Olyan kérdésekkel szembesül, amelyekre nem akar válaszolni, vagy nem akar foglalkozni vele. Húsba vágóak a felvetett helyzetek, biztosan lesz az olvasóknak ismerős pillanat. Az önismeret fontos ezúttal is, ahogyan a másik megismerése, elfogadása nélkül sem lehet tartós a kapcsolat. A felismerés, már fél siker lehet. Sok embernek okoz gondot, hogy miként is tudna adott élethelyzetéből kiszabadulni. Ritkán fordul elő, hogy a közvetlen környezet megoldást tudjon nyújtani, amúgy is inkább nem merjük felvállalni a problémákat, marad a szőnyeg alá söprés..ami nem túl célravezető. Elég ritkán van olyan személy, aki segítségére lehet ilyenkor a házasfeleknek.

                  
Az élethelyzetek ismerősek lehetnek sokak számára, akaratlanul is kereshetjük vagy éppen meg is találhatjuk a megoldásokat a sorok között, mintha magunk jártunk volna terápiára. 

Pontosan ilyen érzés olvasni, hiszen a szereplők minden rezdülése és érzése, fájdalma, kétsége visszaköszön a lapokon. Külön erőssége a könyvnek a szerkesztés, miszerint a terapeuta gondolatait eltérő betűtípussal, zárójelben találjuk, ezért nem okoz gondot váltani a nézőpontok között. Roppant érdekes tapasztalat, hogy szinte egyszerre halljuk a páciens szavait és a doktornő reagálását, amit kimond, vagy ami kimondatlan marad! Furcsa belegondolni, hogy ő is „ember” , hogy mennyi kétsége lehet önmaga vagy a választott terápiás módszere, akár egy egyszerű kérdés feltevése után is. Neki ki segít? Úgy vettem észre, hogy saját maga, ez is hasznos lehet, hogyan tereli a saját gondolatait vagy figyelmét a megfelelő irányba.

Segítségre szoruló főszereplőnk, Eszter, aki évek óta vergődik válása és egy fájdalmas szakítás után, és szerencsére jobbnak látja a pszichológus rendelőjét látogatni az öngyilkosság helyett. Házasságának egy másik szerelem miatt vet véget, illetve az a szerelem segít megérteni, hogy az életéből hiányzott valami. Csakhogy az új szerelem nem úgy alakult ahogy szerette volna, a férfi a családját választotta helyette. Eszter pedig magányra lett ítélve, a sors által vagy saját maga által, ez összetett kérdés, többször felmerül a beszélgetések során.

Nem volt mindig könnyű követni a gondolatmeneteket, a két okos nő párbeszédeit,a rengeteg összetett kérdést a lélekről és az emberi viselkedésről, de végül mindig sikerült felvenni a fonalat. Egy régvolt szerelem történetét is megismerjük, ezt is mindig nagyon vártam, hogy felbukkanjon a lapok közt. Csodás szerelem Párizsból, Marion és Alexander között, ami azonban sajnos pont olyan szomorú véget ért mint Eszter és Péter története. Semmi nem állandó, minden múlandó, a boldogság és a szerelem is.

A párhuzam kézzel fogható volt, de nem erőltetve, remekül színesítette a kezelések közötti oldalakat. Magával ragadó volt a regény koncepciója, Eszter álmai és a hitről szóló részek is elgondolkodtatóak voltak. Hinni, bízni kell, elsősorban önmagunkban. Lenyűgöző volt Eszter fejlődését látni, ahogyan felülemelkedett a fájdalmakon, persze bőven tarkítva hullámvölgyekkel, de szépen lassan igyekezett megérteni, hogy mit tehetne önmagáért. Mindenki levonhatja a következtetéseit, magára vonatkoztathatja, ami hasznos lehet a saját lelkivilágunknak. A terapeuta is egyre jobban megismerte páciensét, ráhangolódott a rezgéseire, hangulataira. Engem sokszor meglepett az empátia ilyen szintű megjelenése, még egy szakember számára is milyen nehéz ezt kezelni! Micsoda lelki áldozatot vállalnak ők is, nap mint nap ennyi fájdalmat, érzést meghallgatni, befogadni és a helyére tenni magukban, hiszen mindenki gondját nem élhetik meg teljes egészében.

A válaszok, a megoldás is összetett, igaz folyamat az ember életében, ha talpra akarunk állni. Elsősorban önismeretre van szükségünk, és arra, hogy őszinték legyünk saját magunkhoz! Külön érdem a szerelem és annak elvesztéséről szóló csodaszép leírások, esendőségünk megfogalmazása ebben a felemelő érzésben. Az egyik mindig jobban szeret, így jobban is sérül, ha véget ér a kapcsolat.
Teljesen meggyógyulni talán nem lehet, de megtanulni együtt élni a nehézségekkel igen. Ebben a könyvben rendívül széles skáláját találhatjuk meg ennek a folyamatnak az irányáról, kérdések, válaszok, Eszter és a Doktornő önvizsgálata formájában. Izgalmas és elgondolkodtató történet, érdemes elmerülni benne.



ITT lehet kedvezménnyel tiéd a könyv! 




              

DR. CSIGÓ KATALIN klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus. Több mint húsz éve dolgozik pszichiátriai, pszichoterápiás betegellátásban, valamint pszichoanalitikus magánpraxisban. Egyetemi docens és kutató, számos tudományos publikáció és könyv szerzője. Ez az első regénye. Szakember és író egyszerre, innen ered könyvének sajátos, összetett optikája. Regényéről így nyilatkozik: amikor az embert nagy fájdalom éri, nem csak a szíve szakad meg. Önmaga is.



Jaffa, Budapest, 2023
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634757641

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése