2021. június 25., péntek

Ez a vihar

 James Ellroy: Ez a vihar



                                                          





"A múlt tényleg mindig visszatér."



James Ellroy igazi írófenomén, nem véletlen tartozik a legnagyobbak közé. Író stílusa egyedi, kegyetlenül realisztikus, messze nem csak krimit kap az olvasó. Tény, hogy felkavaró, de egyértelműen lenyűgöző regény került ki a kezeiből ezúttal is.

A 2019-es krimi erős történelmi vonalon mozog. Ez a második regény Ellroy " híressé vált L.A. kvartettjében". A Perfídiát követően pontosan ott és úgy folytatja a cselekményt, ahogy véget ért. Igazi Ellroy, ahol a stílus annyira sötét és kegyetlen, hogy simán übereli a skandináv krimi világát. Mégis lehengerlő. Aki olvasott Ellroytól, az tudja mire számíthat. Megkapja a szokásos őrült letaglózó élményt minden olvasó. Ellroynál nincsenek csak jók, ártatlanok, itt csak bűn, erőszak és mocsok van a lapokon. Abból viszont nem kevés akad, néha nehéz is eldönteni, ki melyik oldalon áll. Erős korrajz, tökéletesen ábrázolt figurákkal. Az Amerikába áttelepült első és második generációs japánok ellen fellángol az idegengyűlölet. Ami tökéletesen érthető, hiszen a Pearl Harbor elleni támadás után közvetlen játszódik a történet. Ez alaposan felbolygatta és összetörte az amerikai öntudatot. Érthető is, nem kell magyarázni. Ügyesen dolgozza össze a valós és kitalált eseményeket, teszi hihetővé, a cselekményt. Brutálkemény, de őszinte valósága ez a kriminek, ahol több főszereplő visszatér. James Ellroy pontosan úgy ír Los Angelesről, mint aki tisztán látja és tudja a valóságot. Olyan új nézőpontból mutatja be a második világháborús állapotokat, ahogy még soha nem láttuk. Jó korrajz erről az időszakról és a krimiszál is elég mozgalmas, éjsötét. Az eső pedig csak ömlik egyfolytában, ami még nyomasztóbbá teszi a hangulatot. Az alapot is ez adja, egy ládában megégett hullát mos ki a vihar egy golfpálya füve alól. Ami rutinügynek indul, az hamarosan egy szövevényes háttér előtt gabalyodik össze. Megidéződik egy vonatrablás, amelyben az Egyesült Államok pénzverdéjéből loptak el nem kevés aranyat.

                               
Nem egy egyszerű történet ez sem, ami nem is  meglepő Ellroy mesternél. Sokat nem mesélnék, hiszen elképesztően csavaros, ahol a szálak szépen lassan fognak összeérni. Megüli a gyomrot, megüli az elméjét az olvasónak, nem kis falat. Kell koncentrálni ki kicsoda, milyen érdekeltsége van a történésekben. Háború és korrupció, idegengyűlölet, kurvák, rasszizmus, gyilkosságok és szakadó sűrű eső. Tökéletesen kifejező a borító, telitalálat a történethez. 

"A rohadt eső. Megteltek a lefolyók. Csúszik a sár. Se forró rum, se dögös nők."

Los Angeles éjsötét mélyére viszi el olvasóit a szerző. Erős idegzetűek előnyben, hiszen 712 oldal egy idő után tömény lesz. Talán megkockáztatom, picit, túlírt néhol, lehetett volna rövidebb. Ám ennek ellenére is jó volt újra találkozni Dudley Smith őrmesterrel, aki náci szimpatizáns, de mégis a katonai titkosszolgálat századosa. Elméje kegyetlen játékot űz vele, egyre tébolyultabban látja a világot. Elmer Jackson, a korrupt és cinikus zsaru lányokat futtat, és a rendőrfőnök megvesztegetési ügyeit intézi. Joan Conville hadnagy saját pecsenyéjét sütögeti, a maga útját járja: a háborúban csak a meggazdagodás lehetőségét keresi. Hideo Asida törvényszéki szakértő pedig lassan rádöbben, hogy nem sokáig fogja tudni elkerülni az internálótábort… Kétségtelenül hatalmas olvasmányélmény, ahol a háborús L. A. őrült forgatagában szinte mindenki bűnös. A másik vonal Mexikóban játszódik, amit Kay Lake naplóbejegyzéseiből követhetünk nyomon.
A kapzsiság, önző vágyak, a hazugság keretei között nagyon is emberiek a szereplők. Grandiózus, nagyívű történet a krimi nagymesterétől.





                                                 
James Ellroy, a kortárs amerikai krimiirodalom egyik legnagyobb alakja, a noir mestere (eredetileg Lee Earle Ellroy) 1948. március 4-én született Los Angelesben. Hat éves, amikor holland édesanyja és német édesapja elválnak. Zűrös gyerekkora volt, iskolából végül a csavargásai miatt még a diplomázás előtt kicsapták, és egy rövid időre besorozták katonának. Tizenéves korától sűrűn nézett a pohár fenekére, és könnyebb drogokat is kipróbált. Apja halálát követően az utcára került, padokon és kukákban aludt, ivott, lopott, drogozott. 1965 és 1977 között vagy tucatszor tartóztatták le. Édesanyja brutális elvesztését nehezen dolgozta fel, gyilkosság áldozata lett. 1977-ben sikeresen túlélt egy kétoldali tüdőgyulladást, ennek hatására abbahagyta az ivást, csatlakozott az Anonim Alkoholistákhoz. Ekkor fogott hozzá komolyabban az íráshoz is.
Ellroy néhány regényét megfilmesítették, de egyetlen adaptáció esetében sem ő írta a forgatókönyvet. Ellroy elégedetlen is volt a filmekkel, kivételt csupán a Szigorúan bizalmas képez, Curtis Hanson és Brian Helgeland forgatókönyve és a produkció elnyerte a tetszését. Kim Basinger ebben a filmben alakít egy luxus prostit, amiért Oscar-díjat is kapott.
További könyvei: A fekete Dália, A nagy sehol, Szigorúan bizalmas és a sorozat záró darabja az 1992-ben megjelent Fehér Jazz.

Jaffa, Budapest, 2021
712 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634754534 · Fordította: Dési András György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése