2021. június 20., vasárnap

Showbusiness Hungary

Kordos Szabolcs: Showbusiness Hungary
Bevezetés a celebiparba



                                                                 





Kordos Szabolcs könyve a reflektorfény mögé, a csillogó valóság mélyére viszi el olvasóit. Ezúttal a hazai sztárok, koncertszínpadok főszereplői, képernyős és internetes celebek világába enged bepillantást. Bemutatja a kilencvenes évek műanyag, sokszor egynyári sztárjait, zenéiket, néhány különleges alakítást nyújtó színész életének meghatározó pillanatát, vagy a villalakók életének kulisszáit. Kordos Szabolcs nagy sikerű Hungary-sorozatának új kötete a hazai viszonyokat mutatja meg. Sztárok és celebek, menedzserek idézik meg ezt a világot. Nem pletykák gyűjteménye, valós információk alapján íródott a könyv. 

Sok esetben meglepő vagy épp meghökkentő képet kapunk, még úgy is, ha akarja az olvasó, ha nem erről már szinte mindent megírtak, elmeséltek. Akit érdekel és követi a hazai bulvárhíreket, az is talál bizonyosan néhány olyan háttér-információt, amit eddig még nem tudott. Alapvetően egy könnyű és szórakoztató olvasmány, hiszen bulvárjellegű, ahogyan a téma is az. Mindig érdekes a színfalak mögé látni, a hazai sztárok élete itt zajlik az orrunk előtt, szinte családtagnak számítanak sokan közülük. Mitől sztár a sztár? Egyáltalán kicsiny hazánkban ki számít sztárnak? Vannak ugye A kategóriás művészek, de a többség ide nehezen kerülhet be. Kicsúszni viszont már sokkal könnyebben megy...
Jellemzően magyaros kérdés. Hogyan él, valóban gazdag-e, aki reflektorfényben van, meddig is tart, mi van a csillogás után? Érdekes volt olvasni a Barátok közt szereplőiről, a vetkőző sztárokról is olvasni, ahogyan a reklámszerződések, sztáresküvők is egy elég meredek téma lett.

Könnyed nyári olvasmány, informatív és jó kikapcsolódást nyújt a könyv. Gördülékenyen megírt, pár óra alatt ki is olvastam. Izgalmas emlékidéző retro-túra volt a kilencvenes évek zenekarait, menedzsermágusát megidézni. Az összeválogatott fiú és lánybandák elég tiszavirág életűek voltak, ezzel legtöbb résztvevő tisztában is volt. Rövid idő alatt jutottak magasra, elhasználódtak, kiégtek, majd jött a következő tehetség... Mára nem sokukra emlékszünk, még ha ott és akkor maradandó emlékeket hagytak is maguk után. Tény az is, lehet szidni vagy irigykedni rájuk, vagy az ismert menedzserre, de jól működő produkciójukkal szórakoztatásra törekedtek, amit elértek.

A talmi csillogás utáni élet legalább annyira érdekesen alakult náluk, ahogyan a képernyős valóság-showk szereplőiből is alig emlékszünk már néhányra. Ne gondoljunk túl sokat ezen történetek mögé. Ez a jéghegy csúcsa, ami felvillan a számos érdekes történetben. Néha zavaró hiányérzetem volt, hogy nem volt nevesítve az adott művész, vagy szereplő, hiszen igazából ezek életét, parádés esküvőiket én nem követtem nyomon. Meglepő, némely "sztár" mire nem képes egy címlapért... Persze, ki lehet találni sok esetben kiről is van szó, vagy jó játék lehet, ki lehet a történet hőse.

Ma már visszanézve sem meglepő néhány információ. Mindenképpen a kíváncsi embereknek íródott, hiszen akkoriban még elég gyerekcipőben járt a hazai sztárgyártás. A bulvárlapok megjelenése, a kereskedelmi tévék-rádiók, és aztán a közösségi média térhódítása ezt nagyban felgyorsította. Érdekes volt a bulvár kialakulását követni, az újságírás ezen oldaláról olvasni. A Mai Nap és később a Blikk hatalmas népszerűsége mögé látni. Retro-érzésem volt, ahogyan a Friderikusz-show hatalmas sikere, tudatos felépítése is még mindig megmozgatja az emberek képzeletét. Zámbó Jimmy tragédiája is elevenen él még, ahogy a Lajcsi felemelkedése és későbbi bukása is példaértékű. Mégis elvitathatatlan történelmet írt a televíziózásban a nézettségeivel, ahogyan megkerülhetetlen a Heti Hetes műsor is. Van egy két sztori amin nem is tagadom, meghökkentem olvasás közben. Bár távol áll tőlem, de érdekes volt a dzsungel mélyén forgatott túlélő-show kulisszáit látni, vagy az influenszerek világába belesni. Mi is zajlik a háttérben, mi az, ami számunkra elképzelhetetlen vagy meglepő?

Ugyan a mai világban már semmi sem meglepő, mégis az a végkövetkeztetés: a sztár is ember. Lehetnek napi gondjai, követ el ballépéseket, vagy nem tud megfelelni, élni a lehetőségével. A rajongók hadseregét kezelni sem egyszerű. Átélni ezeket, már nem biztos, hogy ilyen szórakoztató a valóságban. Kordos Szabolcs ismét egy jó témát választott, ami sokakat érdekel. Izgalmas volt belesni ebbe a zárt világba. Egészen más szemmel nézem SP vagy Fluor Tomi működését, ahogyan Majkával is elég semleges voltam, de tény, valóban van benne valami, amit jól csinál. Ráérzett mi kell a közönségnek.


A magyar szórakoztatóipar kulisszatitkai több szemszögből elevenednek meg. Tény, sokan irigylik, de nem könnyű a sztárok élete, és nem is alkalmas erre mindenki. Ahogyan egy jó menedzser sem árt, aki ott áll mögötte. A hosszútávú eredményért itt is folyamatosan tenni kell, mert jön a süllyesztő vagy egy újabb, tehetséget villantó, fiatalabb, hamvas pofika. Sztárok magyar módra, kis ország kis piac, mégis nagy lehetőség némelyeknek, ha valóban tehetségesek és a körülmények is segítik ezt. Akkor sztárból lehetnek állócsillagok. Kordos Szabolcs nagy sikerű Hungary-sorozatának új kötete a hazai viszonyokat mutatja meg, reflektorfény nélkül. Sztárok és celebek, menedzserek idézik meg ezt a színes világot.




ITT megrendelheted kedvezménnyel a könyvet!  

   
Kordos Szabolcs író, szerkesztő-újságíró mindössze 15 éves volt, amikor először besétált egy napilap szerkesztőségébe; azóta dolgozott a Mai Napnál, a Színes Mai Lapnál és a Magyar Hírlapnál, valamint az Egyesült Államokban, ahol elnyerte Arizona állam sajtódíját. Jelenleg a Vasárnapi Blikk vezető szerkesztője. Élt Dél-Amerikában, volt kommunikációs munkatárs a repülőtéren, és utas sok-sok taxiban. Szórakoztatóan tényfeltáró sorozatának első kötete, a Luxushotel, Hungary a hazai ötcsillagos szállodák titkokkal övezett világába kalauzolta el az olvasókat.

XXI. Század, Budapest, 2021
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635681136

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése