2021. június 10., csütörtök

Akár egy kismadár

Marie Pavlenko: Akár egy kismadár



                                                   




Egy váratlan, rossz mozdulat, egy tragikus baleset, ami életeket dönt romba, ezzel változtatja meg főhősnőnk, a húsz éves Abigél és környezete életét két másodperc alatt. Ráébreszt arra, mennyire törékenyek vagyunk, mennyire a pillanat műve életünk története, sorsunk nem csak rajtunk múlik. Amikor megtörtént a baj, annak mélyebb hatásait, sorsformáló történetét meséli el, igaz történet alapján Marie Pavlenko.


               
Abigail céltudatos, boldog és egészséges fiatal, állatorvosi egyetemre készül. Álmai kapujában éri egy autóbaleset, amiben egyik pillanatról a másikra elveszíti egyik kezét. Ez romba dönti álmait, vágyait és hatalmas sebet üt a lelkén is. Megismerhetjük egy mozgáskorlátozottá váló fiatal lány és családja küzdelmeit, mindennapjait. Ami tele van reménységgel, hiszen mindenki a környezetében próbálja vigasztalni, biztatni a lányt, de a történet főleg a küzdelemmel és a napi problémák megoldásával, az egész baleset feldolgozásával telik. Fájdalomcsillapítókat szed, fantomfájdalom gyötri, lelke is összetört, barátja elhagyta. Innentől kezdve élesen kettéválik Abi élete a múltra és a jelenre.

Abi természetesen úgy érzi, mindent elvesztett, élete értelmetlen lett. A sorsfordító nap után bezárkózik, barátaival megszakítja a kapcsolatot, szüleivel is ellenséges. Pedig nekik sem könnyű, igyekeznek a megváltozott helyzetből a lehető legjobbat kihozni. Türelem és egy új cél kell, amire nehezen talál rá a lány. Megható, ahogyan a barátok és a szülők nem engedik el a kezét, biztatják, próbálják a régi Abi lelkét feléleszteni. Új célokra, életvágyra van szüksége.

A cselekmény akkor is reményt ad, amikor már minden kilátástalannak tűnik, hiszen a családtagokra is hat az új helyzet, hogyan élik ők meg ezt a megváltozott helyeztet. Abinak van egy húga, akit megvisel a család életének felborulása, hiszen minden csak Abi körül kezd forogni. Alapjaiban alakul át a lány és 
a család élete, gondolatai, érzelmi világa. Ezt szépen bontja ki, mutatja be a történet. A mozgáskorlátozottság témája is azok közé tartozik, amit fontos ismernünk. Minden az életszemléleten, a hozzáálláson, a szereteten múlik. Az optimizmus és a pozitív rálátás persze nem megy könnyen, bár 
a családja törődik vele, és mindent megtesz az elfogadásért. A jövő eltűnt, átalakult. Azonban a múltban sem jó élni, az önsajnálat mérgezi a lelket.

A lány világa, új céljai lassan alakulnak át. A céltudatossággal a leghátrányosabb helyzetből is ki lehet törni, erre szép példa ez a történet. Abi mindig is szerette az állatokat, hiszen állatorvosnak készült. A kezdeti görcsöket a lelkében eleinte egy kiscica oldja. A rengeteg érzelem, gyengédség mellett egy kis humor is felvillan a regényben.

Amikor a baráti társaságból lassan kiderül, mindenkinek az életében van olyan eltitkolt esemény, ami mély és maradandó nyomokat hagyott, kezdi más szemmel nézni a világot Abi. A pszichológiai változások kibontakozása szemléletes. Megszívlelendő dolgokat tud mesélni a regény. Mind sorstársainak, mind az egészségeseknek, hiszen nem tudhatjuk, mikor kerülhetünk ilyen, vagy hasonló helyzetbe, ugyanakkor mindenki cipel valami sötét titkot életében.

A sorsfordító nap örökre megváltoztatta a lány viszonyát saját testéhez, a világhoz. Megtudjuk hogyan birkózott meg az életvidám Abi azzal, hogy élete új irányt kapott. Hogyan talál új célt, igyekszik tartalommal megtölteni ezt az új életet, amit egy közös kiránduláson talál meg. A tragédia előtti és utáni lét elfogadásában a szerelem hoz még igazi fényt, áttörést. Keserves, mégis felemelő küzdelem tanúi lehetünk. A dráma és a fogyatékosság témáit valóban nem könnyű kezelni. A könyv olvasása után mindenki másképp látja majd a világot, vagy a sérült emberek életét. Elgondolkodtató, sőt félelmetes, hogy két kis másodperc hogyan alakíthatja át végérvényesen az életünket, hiszen itt nem veleszületett rendellenességről van szó. Legtöbbször az ember hajlamos elfelejteni, hogy mennyire szerencsés, ha egészséges, mindene megvan. Mégis lehet boldog, teljes életet élni sérülten is, erről mesél az írónő.

ITT tudod megvásárolni  a regényt! 


            

Marie Pavlenko: 1974-ben született Lillében. A Sorbonne-on tanult modern irodalmat, majd újságíróként dolgozott. 2010 óta forgatókönyveket, regényeket írt fiatal felnőtteknek. Idehaza ez a második megjelent regénye. Jelenleg Montreuilban él, regényeinek szenteli idejét, és ornitológiát tanul.



Menő Könyvek, Budapest, 2021
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634039679 · Fordította: Tótfalusi Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése