2020. április 1., szerda

Vadászkutyák

 Jørn Lier Horst: Vadászkutyák





                                                                                                   












A norvég szerző idehaza második felnőtt skandináv krimije a Vadászkutyák. A Fekete nap után sem okozott csalódást nekem, továbbra is szívesen olvasnék még tőle újabb krimiket. A szerző korábban nyomozóként dolgozott a rendőrségen, ami érezhető a háttér, a nyomozás szakaszainak leírásában, valamint a címválasztása is igen jól sikerült. Nem csupán az áldozatnak van egy kutyája, ami jelentőséggel bír, de ez egy csillagkép neve is. Ezzel talán nagy titkot nem árultam el, átvitt értelemben a nyomozócsoportra is utal, von párhuzamot, akik mint a vadászebek loholnak a gyilkos után.


A Fekete nap egyik erőssége volt, ami engem nagyon megfogott, a kiváló hangulat, a norvég táj, ami  továbbra is meghatározó jellemző itt is. Az időjárás, a kies vidék mellett a szereplők apró rezdülései, a drámai események, sötét titkok különös egyvelege ez a krimi. Van itt bosszú, kapzsiság, szex és elemi indulatok szabadulnak el ebben az elgondolkodtató krimiben.
Horst nem csupán csak ábrázolja szereplőit vagy a történteket, hanem emberi sorsokat mesél el, érzelmeket tár fel az olvasó előtt. A régi bűneset és az újak természetesen kapcsolódnak. Az olvasó egy nagyszabású sakkjátszma részese lehet, ahol a rejtély fojtogató légkört teremt.


William Wisting nyomozó ismét a főhősünk, körülötte kavarognak az események. A mára elismert nyomozó első kiugró sikeréhez kanyarodunk vissza. A tizenhét évvel korábbi bűntény elkövetője ártatlanságát hangoztatva kiszabadul, és megvádolja a nyomozót bizonyítékhamisítással. Érdekes hátteret ad a média világa, akik a szenzációra lecsapva címlapon hozzák a sztorit. A dolog pikantériája, az emberi oldal jól ábrázolt: ugyanis Wisting lánya, Line az újság bűnügyi tudósítója. Apa és lánya jó páros, akik mind szakmai és személyes módon összhangban vannak.


A történet fokozatosan bontakozik ki, pörög fel a krimi. A fordulatos és az utolsó oldalakig izgalommal teli regény szakmai önvizsgálatra készteti a felfüggesztett nyomozót. Miközben felfedezi a saját, titkokkal teli múltját Line mellett akad más segítője is. A régi ügy szereplői első látásra mind gyanúsak. A hangsúly itt van, a nyomozás szinte újra indul sok-sok év távlatából. Miközben egy újabb fiatal lány is nyomtalanul eltűnik. A szereplők kellően kidolgozottak és hitelesek, személyes tragédiájuk végig érzékletesen ábrázolt. Wisting gondolkodó, intelligens nyomozó, engem Wallender-re emlékeztet. Szimpatikus főhős, végre egy olyan, akinek nincsenek sötét múltbéli démonai vagy szenvedélybetegségei. Ennek a kriminek van tartalmi mélysége.


Hiába sejti mindenki, hogy feltételezhetően hamis bizonyítékok adják a gyanús hátteret, az igazság lassan kerül napfényre. A szövevényes úgy háttere mindinkább összekuszálódik, miközben az emberi lélek legsötétebb bugyraiban járunk. A három eltűnt lány sorsa igazi karakterdrámát ad. Egy meglepő történet, egy régi hiba, amely a feje tetejére állítja a nyomozást, és az összes érintett életére erő hatással bír. A megváltozott játékszabályok és a technika fejlődése meghökkentő eredményt produkál, mire a valódi bűn és elkövető személye kiderül.
Erre a végkifejletre és indítékra bevallom nem számítottam. A feszes, véres thriller helyett ugyanis, inkább egy szomorú történetet, egy krimibe fojtott drámát kaptam. Jól megírt, fokozatosan izgalmassá váló, felkavaró bűnügyi regény, egy színvonalas norvég krimi, amit csak ajánlani tudok a lélektani drámákat kedvelőknek. Remélem olvashatok még a szerzőtől, aki ezzel feliratkozott a kedvenceim közé.




ITT tudod a kiadótól beszerezni ezt a krimit!




A könyv fülszövege:
Tizenhét évvel ezelőtt Cecilia Linde, a gazdag családból való tinilány elrablása és meggyilkolása egész Norvégiát megrendítette. Gyilkosa most szabadul, és azonnal ügyvédet is fogad, ugyanis azt állítja, hogy ártatlanul ítélték el. Érvei olyan meggyőzőek, hogy William Wistinget, aki annak idején a nyomozást vezette, hamarosan felfüggesztik bizonyítékhamisítás vádjával. És mintha ez nem lenne elég, a történelem megismétli önmagát: egy újabb fiatal lány tűnik el, ugyanolyan rejtélyes körülmények között, mint egykor Cecilia.
Wisting lánya, Line, aki bűnügyi tudósítóként dolgozik, úgy határoz, hogy kerül, amibe kerül, segít apjának tisztázni a nevét.


Jørn Lier Horst:
1970. február 27. Norvégia, Bamble

A Vestfoldi rendőrség nyomozó tisztje volt. 2004-ben jelent meg első krimije. A Wisting nyomozó történeteiből TV-sorozat is készült. Több gyerekkönyvet is írt.






Animus, Budapest, 2020
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247426 · Fordította: Török Ábel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése