2020. március 31., kedd

Halotti versek

Preston - Child: Halotti versek 





                                                                     












Douglas Preston és Lincoln Child főhőse, Pendergast nyomozó nagyjából Sherlock Holmes és Hercule Poirot mai modern reinkarnációja.  A sorozat rajongóinak kedvelt figurája, igazi egyéniség.


A történet több olyan, a klasszikus irodalomból vett idézettel van megtűzdelve, (T. S. Elliot, Poe, Shakespeare) ami egyedi színt ad ennek a résznek. Ami nem mellesleg a sorozat 18. története, ám
ez most bátran olvasható önálló kriminek. A cselekmény különösen sokrétű és összetett. Egy pszichopata sorozatgyilkos után nyomozunk, aki Miami Beach partvidékén gyilkol. Magányos nők az áldozatok. A múltba nyúló titkok azonban meghökkentő eseményekről mesélnek a nyomozóknak.




Először is a különleges természetű, különleges ügynök, Pendergast új főnököt és társat kap. Ez önmagában meglepő kihívás elé állítja főhősünket, amit sztoikus nyugalommal fogad... Ez a nyitó jelenet drámája után jól megalapozza a további történéseket. Coldmoon ügynök jó karakter, méltó társak lesznek. A humorról is ő gondoskodik, róla fokozatosan egyre több érdekesség is kiderül a kötet végére. Coldmoon ügynök a nyomozáson belül még titkos feladatot is kap az új főnökétől. Érdekes, hogy minden új főnök, magas rangú személy igazi idióta módra tud viselkedni.

Pendergastnak a bűncselekmények megoldásának egyedi megközelítését nagyon értékeltem. Természetesen semmi nem az, aminek elsőre látszik. Némi anatómiai ismeretekre is szert tehet az olvasó. Ezek izgalmas és érdekes részek voltak, miket meg tudnak állapítani a modern technika segítségével. Nem mellékesen mekkora szerepe van egy jó boncolóorvosnak a nyomozásban. Fokozatosan lendült be a krimi, a feszültség lapról lapra emelkedik, izgalmas, fordulatos krimi lett belőle.

A romantikus lelkületű sorozatgyilkosunk az áldozatok szívét régen elhalt, öngyilkos nők sírjára teszi, verses idézettel. Innen pörög fel a krimi, a válasz meglepő lesz a miértre, hiszen az egyértelmű, nem véletlen a kiválasztott nők sírja. Pendergast nem mindennapi módszereivel hamar kapcsolatot talál az esetek között. Izgalmas, szívbemarkoló, meglepő lesz. Érdekes volt végigkövetni és megismerni egy sorozatgyilkos hátterét. A régi öngyilkosságok és az új gyilkosságok között eleinte nincs kapcsolat, ám Pendergast nem így gondolja. Ez a rész visszatérés a klasszikus krimivonalhoz. A cselekményben feltűnő egyéb új szereplők friss lendületet adnak a történetnek. Kedvencem a nyugdíjas pszichológus volt.


Szerettem magát az ügyet, drámaisága ellenére nem volt vele semmi baj, a végére igazán szépen megoldották. A Preston-Child szerzőpáros újfent magával ragadó történetet tár elénk, amely elképesztő fordulatokkal kecsegteti az olvasókat. A két szerző lényegében a megszokott színvonalon íródott története a Pendergast-ciklus újabb darabja. A különc FBI ügynök továbbra is remek karakter, akinek újabb és újabb vonásait is megismerhetjük. Aloysius ​​Pendergast nem csupán az FBI különleges ügynöke, de különleges ember is. Erről a végén tesz ismét tanúbizonyságot.



ITT tudod megvásárolni a krimit!  ITT E-könyvben is kapható! 




Douglas Preston: 1956-ban született: Cambridge, Massachusetts. Tanított a Princetoni Egyetemen.


Lincoln Child: 1957-ben született Westportban. Évekig dolgozott szerkesztőként, majd az írás felé fordult, több önálló kötete is megjelent. Szerzőtársával alkották meg állandó hősüket, Pendergast különleges ügynököt.


General Press, Budapest, 2020
336 oldal · ISBN: 9789634523871 · Fordította: Kajsza Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése