2020. április 26., vasárnap

Álmok

Karl Ove Knausgård: Álmok
(Harcom 5.)







                                                                                             









A világszerte elismert norvég író 2019-ben a Budapesti Könyvfesztivál díszvendége volt. Knausgård hosszú és kitartó munkával vált márkanévvé napjaink északi irodalmában.
Alig 39 évesen elkezdte írni hat kötetes önéletrajzi sorozatát, amely most az ötödik részéhez érkezett. Karl Ove Knausgård élettel vívott harca továbbra is nyers és őszinte, néhol frusztráló utazás. Egy hosszú és becsületes önvizsgálat az élet mindennapjairól, a családi kötelékekkel nehezített íróvá válás útja ez. Apjával korántsem volt felhőtlen a kapcsolata, ezt már tudjuk. Most további színekkel gazdagodik ez az apakép.

Mindenképpen elismerést érdemlő, ahogy végig arra törekedett, hogy élete részletes történései a félelmeivel együtt a legkönyörtelenebb és legőszintébb módon kerüljön az olvasók elé. Némileg értem a volt feleség és egyéb rokonok felháborodását. Ilyen nagyfokú lelki lemeztelenítés vállalása nem megszokott az irodalomban sem. A művész arcképe tovább gazdagodik, mélyül az olvasó előtt.


Mindegyik kötetnek van fő témája: az elsőnek az apja halála, a másodiknak a szerelmei, a családi élete, a harmadikban a gyerekkora bontakozik ki részletesen, míg a negyedikben az érettségi utáni, Hafjordban eltöltött tanítói időszakról mesél. A kötetek szorosan nem követnek időrendiséget, most mégis innen folytatódik a sorozat. A 19 éves Karl Ove Bergenbe kerül, hogy az írásra összpontosítson. Bejut a a helyi íróakadémiára, tovább mélyítve ismereteit, tanulni az írás mibenlétét. Éli a felhőtlen és laza diákéletet: órákra jár, rendületlenül ír, rengeteget olvas és bulizik. Az alkohol és a szex egyébként is egy fő motívuma a cselekménynek. Mellette gyönyörű lírai részekben, szemléletes és hangulatos tájleírásokban gyönyörködhetünk. A szél és az eső, a tenger jellemző eleme a norvég tájnak, megelevenedik az olvasó előtt. Ahogyan Anglia is fontos állomás lesz már itt és ekkor is.




A stílus tökéletesen egyenletes, erős és pontos a kép. Bár akadtak kapcsolódási pontok, mégis, most ez egy olyan könyv, amikor először éreztem, hogy egy picit szigorúbb szerkesztő talán jót tett volna neki. Eleve lassabban olvastam, hogy minél többet időzhessek Karl Ove-val, de a fele körül döbbenten észleltem, unom. A végtelen alkoholmámort, a bulikat, a zenekarosdit, a nő és szex nélküliséget, Knausgård sajátos vonzerejének lerombolását. Noha a szexuális kudarc korábbi félelmei eltűntek, érezhetően nem képes, talán nem is akar mély érzelmi kapcsolatokat kialakítani. Végtelen lazasággal éli alkoholba és cigarettába fojtott mindennapjait. Ezt ugyan a későbbiekben Tonja megjelenése némileg felülírja. Ő az a lány, aki érzelmi fogyatékossággal járó egoista életének következő nagy szerelme, majd első felesége lesz. Tény, a Halál vagy a Játék mélyebben megérintett, közelebb állt hozzám. Mégis jó volt megismerni életének ezen szakaszát. Yngve és
a norvég irodalom ifjú tehetségeinek éltéből is kapunk információkat. Felbukkan többek között Tore Renberg is, akiről jó volt olvasni.


Karl Ove Knausgård az önéletrajzi regény mögött bemutatja az életének ezen szakaszát, annak erre az időszakra eső, meghatározó eseményeit. Határtalan őszintesége és tudatossága megkapó. Természetesen az apa ugyanúgy jelen van mindennapjaiban, lelke mélyén, van, amikor közel két évig nem is találkoznak, vagy az apa nem hajlandó elmenni fia esküvőjére. Apja halála kellett ahhoz, hogy úgy tudjon és merjen írni róla, ahogy szeretne. Az emlékezet annyira csalóka és távoli, mégis elhiszem Knausgårdnak a leírtakat. Az önéletrajz fiktív részeit szépen belesimítja a valós történtekbe. Természetes, hogy ennyire fiatalon egyáltalán nem akar átlagos, polgári életet élni. A meztelen valóságból azonban a tudatosság erővel árad. Itt még egy igazi macsó, önbizalom és visszaigazolások nélkül, aki "keményen megdolgozott" mostani arcáért.




A siker is beköszönt, Knausgård irodalmi szenzációvá válik. Megjelenik első regénye, A világon kívül, ami ismert íróvá avatja. Ebből is olvashatunk néhány részletet, ahogy végig követhetjük a regény születésének körülményeit, hátterét. A sikernek és az álmoknak bizony kemény ára van. Van ami összetört és van, ami megvalósult. A fiatal Karl Ove valóban férfivá érett, élete elindult a vágyott irányba. Ennek az életnek az eredményeit olvashatjuk ki az ötödik részből. A siker ugyan megtalálta, ám a magánélete hullámvölgybe került. Amit nagyobb részben önmagának köszönhet. Ezzel zárul ez a rész, amit ismét Patat Bence remek fordításában olvashatunk.
További helyzetjelentés a hatodik kötetben, amit kíváncsi türelmetlenséggel várok.


ITT tudod megszerezni kedvezménnyel a regényt! E-könyvben is kapható!


Karl Ove Knausgård 1968. december 6-án született Oslóban. Első regénye, amely harmincéves korában jelent meg, elnyerte a norvég kritikusok díját. A díj történetében még nem volt rá példa, hogy elsőkönyves író művét ismerték volna el.
Hatkötetes önéletrajzi regényfolyama – eredeti címe: Min Kamp (Harcom) – 2009–2011 között jelent meg.


Díjai
Norvég Kritikusok Irodalmi Díja (1998), Brage-díj (2009), NRK P2 Hallgatók Díja (Norvég közszolgálati rádió) (2009), Év Könyve Díj, a Morgenbladet című norvég hetilapban (2010), Welt-Literaturpreis – a Die Welt nemzetközi szerzőknek ítélt díja (2015)






Patat Bence fordító:  2000-ben végzett az ELTE skandinavisztika-finn szakpárján. A skandináv nyelvek mellett finnül, észtül, angolul, németül, franciául és olaszul beszél. Többek között Lars Saabye Christensen, Jón Kalman Stefánsson, Maja Lunde és Jussi Valtonen fordítója.



                                                                                 

                                                                                                   
Magvető, Budapest, 2020
640 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631439960 · Fordította: Patat Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése