2020. április 10., péntek

Árva Brooklyn

Jonathan Lethem: Árva Brooklyn



                                                                                       














Jonathan Lethem ötödik regénye 1999-ben jelent meg először. A zsáner álruhájában egy szépirodalmi igényességgel megírt hard-boilerd krimit olvashatunk, amiből tavaly végre elkészült a mozifilm is. Ez is mutatja, kiváló filmalapanyag a regény. Nem kis feladatra vállalkozott a rendezéssel Edward Norton, aki a főszerepet is magára vállalta. A Tourette-szindrómás brooklyni árva fiú nyomozót játszik.

Főhősünk Lionel Essrog, a Raymond Chandler noir-klasszikusait idéző krimiben Tourette-szindrómában szenved. Ettől egyszerre szerethető és idegesítő a karakter, ami megnehezíti beilleszkedését az emberek közé. Míg Letherman a nyolcvanas évekre tette a könyv eseményeit, addig Norton a film cselekményét az 50-es évek Brooklynjába helyezte. Azonban az Árva Brooklyn nem egy hagyományos detektívregény. Lionel egy árvaházban nőtt fel és lett barátaival, a helyi gengszter segítője. Frank Minna komolyan veszi a problémás fiút, szeretettel nevelgeti, terelgeti az életben társaival együtt. Ők a Minna-fiúk, erre igen büszkék is. Amikor ezt a helyi kemény fickót, Frank Minnát meggyilkolják, Lionel azonnal eldönti, kézbe veszi az ügyet, kideríti ki áll a háttérben, miért ölték meg a férfit.

A könyv több fejezetre oszlik, a kezdő részből megismerjük a szereplőket és a gyilkosság körülményeit. Ezután visszatérünk Lionel múltjába, felvillannak a gyerekkor képei, és megtudjuk, hogy őt és a többi fiút miként választotta és képezte ki Minna. Az autókölcsönző mögött megbúvó magándetektívesdi afféle játék eleinte a fiúknak.


A főszereplő rángatózásait a szöveg tökéletesen adja vissza, ami eleinte megnehezítette az olvasást. Ám hamar felvettem a szöveg ritmusát, Lionel kissé szétesett jelleme ellenére meggyőző és folyékony az írásmód. A Tourette-szindróma miatt az emberek azt gondolják, hogy a kissé furcsa fiú bolond, ezért gyakran alábecsülik, senki nem veszi komolyan. Lionel egy lenyűgöző ember, remek karakter. Tulajdonképpen okos, mégis annyira naiv egyszerre. A megállíthatatlan beszédgörcsökkel küzdő fiúnak nincs könnyű élete, hiszen introvertált a személyisége. Betegsége a leglehetetlenebb, legváratlanabb helyzetekben tör rá, hoz ki belőle idétlen szóvicceket, poénokat, amire persze a környezete nem vevő. Lionel nehezen találja a helyét a világban, az ő fejlődéstörténete a regény.


Sokat segít neki Frank Minna, aki komolyan veszi a problémáit. Apakaraktere jót tesz a srác eligazodásának az életben, megkönnyíti picit a helyzetét. Ezért is döbbenet,hogy elveszíti mentorát, segítőjét. Brooklyn sűrű atmoszférája kiváló háttér ennek a gengszter-eposznak. Van végzet asszonya, szerelmi szál is. Amikor Lionel nyomozni kezd a gyilkosok után, talán nem is meglepő, hogy a szálak az egész várost behálózzák. Szövevényes ügy részletei bontakoznak ki. Lionel vágyik a nagymenőség érzésére, ami magabiztosságot kölcsönöz neki. Ebben Minna kabátja és kalapja is segít a srácnak.


Volt, ami emlékeztet a Pokoli lecke, Esőember hangulatára vagy éppen a Viharsziget történetére. Ez egy egyedülálló és gyönyörű regény, humorral, ahol talán nem is a nyomozáson van az igazi hangsúly. A regény mellékszereplői is kiváló karakterek, zseniális, részletgazdag jellemrajzokat kapunk. Megismerjük Lionel ​Essrog sorsát az árvaházban, majd a fiatal felnőtt életét. Az ötvenes évek milliője a filmben szerintem jobban működik. Essrog megható karakter, egészen sajátosan működő egyéni belső világa pontosan és hitelesen ábrázolt. Lionel tikkjei a szövegből jól követhetőek, alapos és részletes leírásokat kapunk a betegség hátteréről, mibenlétéről. Ha rááll az olvasó, szórakoztató szójátékai, játékos anagrammái egyéni hangulatot adnak a regénynek. A mozibemutató okán került ismét a könyvesboltokba ez az igazán remek, kiváló történet. A film csupán a regény első részét dolgozza fel.


ITT tudod kedvezménnyel megvenni a kiadótól a regényt! 


Jonathan Lethem: (1964. 02. 19)
a hard-boiled krimik előtt tisztelgő regényével széles körű elismertséget vívott ki magának, többek között az Amerikai Könyvkritikusok Díjával (National Book Critics Circle Award) is kitüntették. A könyv alapján 2019-ben Edward Norton rendezett azonos című mozifilmet, amelynek főszerepét is elvállalta, a további szerepeket pedig olyan színészek alakítják, mint Bruce Willis, Gugu Mbatha-Raw és Willem Dafoe.


GABO, Budapest, 2019

352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634068914 · Fordította: Bart Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése