2020. április 4., szombat

Az elveszett férfi

Jane Harper: Az elveszett férfi 




                                                                                       













Nagy várakozással vettem kézbe Jane Harper legújabb, harmadik regényét. A szerző már első kötetével, az Aszály című krimivel levett a lábamról, amit sajnos a másodikkal már nem igazán tudott megismételni. Tény, hogy elsőre magasra tette azt a bizonyos lécet.

Nos, örömmel jelentem Harper visszatért! Egy ragyogó első regény után, kevesebb vérrel, de megismételte a csodát.
Azt egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy Az elveszett férfi jobb-e, mint az Aszály, de nálam kedvenc lett. Mesteri narratívája az olvasókat ismét az elhagyatott, forró sivatagi ausztrál táj közepére helyezi. Ez már-már annyira távoli és idegen nekünk, mint a Hold felszíne.
Itt a hosszútávú elszigeteltség hatása, na és az eszméletlenségig ható hőség ad okot nem kevés aggodalomra. Cameron Bright halálának rejtélye egy kibontakozó, sötét és szövevényes családi dráma, amely az olvasókat végig izgalomban tartja, leköti. Előre szólok, ez inkább egy többgenerációs családregény, mint igazi krimi. Annak viszont pazar. Azt adja, amit ígér. Élveztem ezt a veszélyes túrát a forró  ausztrál sivatagban.




Az író kiemelkedő tehetségére utal, hogy az első néhány oldal után kivert a víz. Megelevenedik egy régi, titokzatos legenda, és megismerjük Cam halálának körülményeit, Harper ezeket állítja párhuzamba. Éreztem a perzselő forróságot olvasás közben, átéltem a szenvedését, amikor egyszerűen nincs hová elbújni a kietlen sivatagban a tűző nap elől. Víz nélkül egyszerűen felforrt a szerencsétlen, könyörtelen halála lett.
A történet lassan indul, és fokozatosan felgyorsul, a regényből semmi sem kiszámítható. A karakterek lenyűgözőek, a cselekmény izgalmas, és a vége annyira meglepett, hogy ilyennel ritkán találkozok. Szeretem az olyan krimiket, ahol a múltbeli dolgok lassan kiderülnek és átírják a jelent.


A történet három testvér életét meséli el. Nathan, Bub és Cameron (Cam) sorsa egy erőszakos apa árnyékából bontakozik ki. Nagyok az elvárások, mindig kemény kézzel bánt a fiúkkal. Bub életét nehezíti, hogy jóval később, nem várt gyerekként született, amit apja folyamatosan éreztetett vele. Nathan élete is kudarcot vallott. Lám, lám, nem érdemes gazdag farmer lányát elvenni, kemény árat fizetett Ő is a válás után. Az áldozattá vált Cam lesz a családi birtok gondozója apjuk halála után. A sorsszerűség ismétlődik, a családi minták öröklődnek.

A jelen és a múlt különböző idősíkjai váltakozva tárják fel a léleknyomorítóan sötét családi múltat. Megrajzolja Harper, milyen is az élet a gyilkos éghajlat alatt. A tikkasztó hőségtől szenvedő emberek lelkéből a levegő perzselő izzása, már az érzelmeket is kisütötte. A por finoman rátelepszik, megül mindenen. Az emberek lelkén is, az érzelmek kiüresedtek, a csend, az egész élet küzdelme, az ember és állat kiszolgáltatottsága elképesztő. Ennek a szürreális környezetnek van valami álomszerű furcsasága, ami lassan de biztosan szétfeszíti a szálakat.


A könyv hangulata pontosan hozza az Aszály feszültségét. A szereplők tipikus kisemberek. A történetben nincsenek extra csavarok, mégis magával ragadja az olvasót. Főhősünk Nathan, válása után saját démonjaival küzd. Ezt a belső lelki feszültségét oldja a kamasz fia, aki éppen nála tölti a karácsonyi szünetet. Xander alakja okos, kiváló karakter, finoman rajzolt. A családi béke és az apjával való nyomozásban nagy szerepet vállal a fiú. A történet olyan családregény, amely egyben a traumák feldolgozásának remekül megkomponált leírása .



A szereplők kénytelenek most az évtizedes, ki nem mondott fájdalmaikkal, megalázó sérelmeikkel szembenézni. Ezeket fokozatosan feltárják, kirajzolódik a gyerekkor és felnőtté válásuk folyamata, egymáshoz való viszonyuk. Nathan lesz az, aki elgondolkodik és érzi valami nincs rendben az öccse halála körül. Igazi nyomozás nincs, hiába vártam egyre Aaron Falkot, nem jött. A családi titkok apró mozaikjaiból kerekedik ki az életük, a regény története. Kiderül egymás előtt is álarcot viselünk, nem igazán ismerjük saját családunk tagjait sem. Ez elég borzongató és nyugtalanító, ahogyan a regény és a történet is sok titkot rejt. A bonyolult családi puzzle tökéletesen illeszkedik egymáshoz. A vége és a megoldás hirtelen érkezik, meglepő lezárást ad.



ITT tudod kedvezménnyel megszerezni ezt a regényt!
Ha e-könyvben kéred, IDE katt! 





Jane Harper
az Aszály és A természet ereje című nemzetközi bestsellerek szerzője. A világszerte 34 országban kiadott Aszály megfilmesítési jogát Reese Witherspoon és Bruna Papandrea vásárolta meg, és a regény számos rangos díjat elnyert, köztük az angol CWA Arany Tőrt a Legjobb bűnügyi regény kategóriában, egy Ned Kelly- és két Davitt-díjat, az Ausztrália legnevesebb irodalmi díjának számító Victorian Premier's Literary Awardot a Kiadatlan kézirat kategóriában, valamint az Indie-díjat az Év könyve kategóriában és az Ausztrál Könyvipar díját az Év ausztrál könyve kategóriában. Jane 13 évig dolgozott nyomtatott lapok újságírójaként Ausztráliában és Angliában egyaránt. Jelenleg Melbourne-ben él.









GABO, Budapest, 2020


416 oldal · ISBN: 9789634069324 · Fordította: Roboz Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése