2013. február 26., kedd

Sár, vér, levendula

 Sár, vér, levendula
 Novellák és elbeszélések a sötét középkorból
(szerk:Bíró Szabolcs)















Részlet a könyv fülszövegéből:
"E rendhagyó, tematikus antológia segítségével különleges időutazást tehetünk a kilencedik és a tizenhetedik század között. Átélhetjük annak a harcosnak a vívódását, akinek a törzse megölte Gellért püspököt. Megismerhetjük az ingatag, részeges Vak Béla király feleségét, aki Aradon hatvannyolc magyar nemesnek nyújtja át a mérges kelyhet. Együtt kereshetjük a Szentföldről hazatérő, kiábrándult lovaggal János pap országát. A török által ostromolt nagyváradi végvárban megtudhatjuk, miféle titkos fegyvert agyalt ki és rejtett el költeményeiben Janus Pannonius."

Nagy érdeklődéssel vettem kezembe a tetszetős kivitelű, gyönyörű szép borítós könyvecskét. 12 novella a sötét középkorból nagyon is érdekesnek, izgalmasnak ígérkezett. Minden ígéretét beváltotta a könyv. Időrendben felfűzve tehetünk egy igazi időutazást a tényleg sötét középkorba.
A szereplők hétköznapi emberek és valóban élt történelmi személyiségek. Az egyszerű füvesasszony, dolgozó, földművelő embertől Könyves Kálmán, Vak Béla királyon át Gellért püspökig megtalálhatóak a mesékben. Szerelem, ármánykodás, önfeláldozó testvéri szeret, a hit kereséséről szólnak a novellák. Erős válogatás, tehetséges alkotók bemutatkozása ez a kötet.

A kezdő novella jól megalapozza, afféle hangulatot ad a könyvnek. Ez Losonczy Attila remek kis írása a Tavaszból a télbe. Kedves, humorral megírt szerelmes történet két leányról, akik ugyanazt
a vitézt szeretik, ám mindketten csalódnak. Jön új tavasz és új szerelem az üzenete.
A Hét év, három nap a sámánok, hiedelmek világát varázsolja elénk Mészáros Péter írása. A régi hit, és a kereszténység összecsapása itt már kezd kirajzolódni. Magával ragadó, érdekes történet egy sámánfiú születéséről.
Szőllősi-Kovács Péter: Arany Atyácska könnyezik. Vata-féle pogánylázadás, a régi hit és a kereszténység véres összeütközése, Gellért püspök meggyilkolása... az első igazán megrázó, elgondolkodtató történet. Kiemelkedően jó, egyik  kedvencem lett, ha szabad választanom.

Horváth Gábor: Egy sáros kor alkonya hozza legjobban mind azt, amiről a cím is szól. Itt minden együtt van a sár, a vér, és a levendula is. Igazi sötét, középkori eszmefuttatás a mindennapokról.
Baka L. Patrik: Hatvannyolc című írása a másik nekem kedves novella. Erős jellemrajzaival, töményen adja a történelmet. Hihetetlen jó írás. Ezt akár még bővebben, jobban kibontva is szívesen olvastam volna. Ilona királyné igen erős, meghatározó alakja a történetnek.Szívhez szóló, elgondolkodtató, megrázó.



Köcsky Rudolf: János pap országa. Szintén  található benne sár, vér és levendula is bőséggel. Kiemelkedően jó ez a novella is, mint a csattanójával kiugró,  Sárgai-Szabó Anna: A szekér története. Nem lennék "poéngyilkos" nagyon jó történet, mint a következő Bukros Zsolt: A gyám írása is.
A csattanó itt is nagyot szól. Az emberi lelemény, furfang és gonoszság elképesztő.
A záró novella is a kedvesek közé tartozik:  Bökös Borbála: Janus öröksége arról, " Jól figyelj rám: ez a fegyver túl veszélyes, és én nem akarom, hogy bárkinek is a kezébe kerüljön, főleg nem magyar kézbe. Tudod, miért? Mert holló hollónak vájja ki a szemét. Ti, magyarok gyorsan egymás ellen fordultok, és egy ilyen szerkezettel egykettőre elpusztítanátok egymást." Valóban elgondolkodtató sorok.
A végén még egy, amolyan feloldás, bónuszként egy novella a créyi csatáról 1346-ból. Pollák Gergő: Crécyi komédia.Ez a poénjait tekintve valóban megosztó lehet. Bár valós a történelmi alap, mégis a stílusa kilóg a sorból.


Összességében egy nagyon izgalmas, jól olvasható kalandos-szórakoztató történeteket magába foglaló könyv a Historium Kiadó novella válogatása. Öröm volt olvasni a kor hangulata, emberei tökéletesen lettek megidézve. Remek fiatal szerzőket ismerhetünk meg az oldalakon.  Ajánlom minden érdeklődő, történelem iránt fogékony embernek. Élvezetes, kellemes kikapcsolódást fog nyújtani. „Egy sáros kor alkonya”. Ha figyelmesen olvassuk, még a levendula illata is érezhető!

A sorozat következő kötete, A holló évszázada idén májusban jelenik meg,  Bán Mór előszavával.
Az olvasás élményéért, a  kötetért hálás köszönet Bíró Szabolcsnak és a Historium Kiadónak!

                                                                                                                 


Historium, Dunaszerdahely, 2012
224 oldal · ISBN: 9788097077846

2 megjegyzés:

  1. Szeretem a történelmet, viszont mostanság elég lassan olvasok, tehát nekem valók a novellás kötetek. A középkor, akárcsak az ókor, mindig vonzott, bár nem szerettem volna akkor élni. Sok akkor játszódó könyvet olvastam, de a történelmi novelláskötet új dolog, tetszik az ötlet és kíváncsivá tett.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon jó írásokat olvashatsz a könyvben! Tömörek, érdekesek, pedig azért novellát írni nem könnyű! És: fiatal magyar szerzőktől, a magyar történelem idejéből!! Végre! Csak ajánlani tudom,remek kikapcsolódás.

    VálaszTörlés