2013. február 20., szerda

A szultán asszonya

Jane Johnson: A szultán asszonya






Kaland, misztikum, a 17. századi Afrikában és Londonban. Hatalmi harcok a szultán országában és a szerájban a feleségek között. Ízek, imák, szerelmek, ármány és árulás izgalmas keveréke a fordulatos történet. Szimpatikus szereplőkkel a talpraesett Núsz-Núsz, 
az eunuch és az elrabolt angol lány Alys története.

Részlet a könyv fülszövegéből:

1677-et írunk. A két szolgálóleányával London felé, jövendőbelijéhez tartó szőke és kék szemű angol lány, Alice hajóját kalózok támadják meg. A kalózok a szép szüzet a szultánnak szánják, s nagy haszonnal el is adják a meknesi háremébe. A Versailles-i kastélyt felülmúlni vágyó, nagy lendülettel épülő meknesi szultáni palota legtöbb lakójának sorsát és mindennapjait a szultán kegyetlensége, és első felesége, Zidana intrikái határozzák meg.

Igazi történelmi háttérrel valódi kalandokat olvashatunk  Jane Johnson A szultán asszonya című regényében. Valóban történelmi regény hiszen  a 17. század végén járunk, valóban kalandok sorát fogja átélni át főhősnőnk a szőke angol lány, aki két szolgálóleányával londoni jövendőbelijéhez tart. Akkori szokás szerint természetesen a jövendőbelivel még nem is találkoztak, csupán egymásról festett portrét láttak. A kalandok azzal kezdődnek, hogy Alys hajóját kalózok támadják meg.

A barbárok a szép szüzet a szultánnak szánják, s Meknészben nagy haszonnal el is adják a
háremébe. Igazi megpróbáltatások sora vár szegény Alysre. A szultán beleszeret, ám ahhoz, hogy vele töltse kedvét előbb a muzulmán hitre kell áttérnie, ami nem megy könnyedén. Hiszen egy hitetlennel még a szultán sem bújik ágyba. Itt lép a képbe a díványkönyvet vezető Núsz-Núsz az eunuch. Ráébreszti Alyst az életben maradás, a túlélés egyetlen formája a formális megadás.
Núsz-Núsz nagyon jól látja a dolgokat, ügyesen oldja meg a problémákat. Egymásra utaltságukban igazi segítői lesznek egymásnak. Núsz-Núszt ugyanis a börtönből hozzák elő, hogy az angol lányt jobb belátásra bírja. A börtönbe pedig egy mondvacsinált okkal került. Színesíti a képet a főfeleség ármánykodása, gátlástalansága, aki természetesen vetélytársat lát Alysban.

Egy szerencsés véletlen során Núsz-Núsz bekerül a Londonba induló küldöttségbe. Egy nem
minden napi csellel kilopják az országból az időközben megszületett szultánfit, Momot.
A kalandok Londonban sem érnek véget, hiszen Alys titkos levelét nem egyszerű a királynak eljuttatni, de Núsz-Núsz leleményessége segít a megoldásban. Itt jön a nagy poén: Alys valójában Károly balkézről született leánya.

A végére természetesen minden jóra fordul. Momo megmenekül, ahogyan Núsz-Núsz és Alysra
is rátalál a boldogság.A cselekményes, fordulatos mese jó véget ér. Igazi érdekesség a helyi szokásokról, hagyományokról, az arab emberek vallás világáról, gondolkodásáról a regény. Szerelemmel, cselszövéssel, kalandokkal. Kellemes kikapcsolódást nyújtó olvasmány.


A könyvet köszönöm az Athenaeum Kiadónak!
Athenaeum, Budapest, 2013
512 oldal · ISBN: 9789632932293 · Fordította: Kocsis Anikó, Szigethy-Mallász Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése