2013. február 4., hétfő

Így szerettek Ők

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők


                                                             


A könyv fülszövege:
Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.
40 történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.

Nagyon ledvelem ezt a könyvet! Ott kellene legyen mindenki polcán. Albumszerű, minőségi papírra nyomtatva, gyönyörű kivitelű, gazdag képanyaggal kiadott könyv. Afféle hiánypótló kiadvány. A száraz tananyag megelevenedik, érdekesebbé válik. Közelebb hozza a tankönyvekből ismert költőket, írókat. Megvilágítja érzéseiket, esendő emberi vonásaikat.
A legszebb emberi érzésről a szerelemről szól, ezúttal közismert írók, költők érzéseit ismerhetjük meg. Közelebb hozza, emberivé teszi az ismert férfiak és nők lelkivilágát.

Egy jó részt eltűnt világról is szól. Amikor tudtak gálánsan lelépni, merészen dönteni, kiállni egymásért. Kiderül akár férfi, akár nő is volt a szerelem tárgya, bizony sok sok szenvedés is társult
 a szép érzések mellé. Sok meglepő dolgot megtudhatunk kedvenceinkről, finoman, árnyaltan kicsit sem bulvár szinten, holott a könyv felvállalja az "irodalmi bulvár" jelzőt, mégsem közönséges. Nem vájkál, csak kicsit fellebbenti a fátylat, hogy mögé lássunk.

Nekem Petőfi története, Babits  és Szabó Lőrinc barátsága,  a Lesznai Anna gyönyörű szerelme, Nagy László - Szécsi Margit történetei volt talán a legérdekesebb. Meghatóak ezek az embermesék, kiderül ők is szerettek, szenvedtek, megküzdve előítélettel, korral és társadalmi ranggal is.

Magávalragadóan, elgondolkoztató szép történetek, alkalmasak arra, hogy nem csak a diákok érdeklődését felkeltse, kíváncsivá tegye a szereplők alkotásai után is az érdeklődő olvasókat is. Külön érdeme a könyvnek, hogy a függelékben megtalálja az ajánlott szakkönyveket, tanulmányokat, ahol mélyebben utána tud keresni a szereplőknek. Én bizony jó néhány szereplőre "rákerestem", olvastam el az említett vereseit is. Talán ez lehet a kötet egyik legnagyobb titkos fegyvere. Tovább olvasásra sarkall. Keresni kezdi az olvasó a személyekhez kötődő írásokat, verseket is.

Rengeteg újdonságot mondott nekem a kötet és nálam abszolút elérte azt a célját is, hogy kíváncsi legyek az egyes emberek részletesebb történeteire és műveire is. Köszönet érte.
Kiemelkedő a kötet képanyaga! Soha, vagy ritkán látott családi fotókat láthatunk. Mindegyik történet után egy szép vers teszi teljesebbé a képet. Szemet gyönyörködtetően szép a borító.
Minden irodalom iránt fogékony, érdeklődő embernek ajánlom!

5/5.



  Corvina, Budapest, 2012
132 oldal · ISBN: 97896313609
A kötetért köszönet a Corvina Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése