2013. február 14., csütörtök

Édeshármas


Szántó T. Gábor: Édeshármas


"Van úgy, hogy az embert a titkai tartják életben"
Szántó T. Gábor Budapesten született 1966. július 10-én. 1990-ben diplomázott az ELTE Állam-
és Jogtudományi Karán, a Bölcsészettudományi Karon esztétikát és judaisztikát hallgatott. 1991-től főszerkesztője a Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóiratnak. Legutóbbi kötetei: A szabadulás íze (versek, 2010), Édeshármas (regény, 2012). Novelláit, esszéit számos nyelvre lefordították.

 Édeshármas című regénye, amelyről azt ígéri a fülszöveg, hogy szerelmes regény. Így is olvasható.
Három főszereplője van: az öreg mester, a szatmári jesivát (vallási iskolát) járt reb Slojme, aki Amerikából egyetemi tanárként tér haza és tanítványokat gyűjt maga köré. Túlélő, aki menteni próbálja az ezredfordulón a zsidó múlt még fellelhető maradékát, és mániákus megszállottsággal átadni a tudását.

Miklós a fiatal tanítvány és az ő szerelme, Sári alkotják az "édeshármast". Nagyon kedves, elgondolkodtató a történet. A bölcs öreg mester nagyon is szerethető, szimpatikus figura. Életszeretete, példaértékű a visszahúzódó Miklósnak is. Sári felbukkanásai remekül színesítik a képet.
A zsidó identitás tudat a vallásosság kérdései a mai Magyarországon egy párkapcsolat bemutatásával. Többször egyértelműen kiderül Sári és Miklós nagyon is jól megértik egymást, ám valami mindig közbe szól a boldogságuknak. Mégis visszatalálnak egymáshoz, keresik a másikat.
Sári lendülete, életrevalósága mindig új színt hoz a regénybe. Hol együtt, hol külön a múlt árnyaitól szabadulva keresik a boldogságukat.

Az öreg mester viszi magával, kirángatja az életbe a fiatal írót. Gyűjtsön élményeket, ha írni akar
az életről. Bölcs figura! Nagy szerencse Miklósnak, hogy az ő kapcsolatuk ennyire barátivá lett.
Egy sokat látott, tapasztalt, életvidám öreg úr tanácsait érdemes megfogadni. Nagyon drukkoltam Miklósnak és Sárinak, de nem lett rózsaszín befejezés. Az "édeskettes" nem jött össze.

A könyv borítója is kiemelkedő, nagyon ötletesen adja vissza a regény hangulatát.

A végére egy bölcs tanács reb Slojmétól, mindenkinek:
"A lépcsőfordulóban jártam már, amikor utánam szólt:
– Miklós, hall engem? Legyen egy kis humora. Az is kell az élethez."


A könyvért köszönet a L'Harmattan Kiadónak!

L'Harmattan, Budapest, 2012
276 oldal · ISBN: 9789632365527

1 megjegyzés:

  1. Érdekes könyv lehet. Amúgy is szeretem a zsidó történeteket, humoruk egyedülálló. A finom, még ha esetleg beteljesületlen, vagy beteljesült, de nem megmaradó szerelem témája pedig vonzó számomra.

    VálaszTörlés