2013. február 22., péntek

A császár sírja

Steve Berry: A császár sírja



                                                                                             




"Vitathatatlanul a műfaj mestere"
                              Dan Brown 











Steve Berry: (1955) amerikai író, professzor és volt ügyvéd.

Könyvei a történelmi eseményekkel, titkokkal, összeesküvésekkel foglalkoznak, tele kalanddal és akcióval. Miközben ügyvédként dolgozott, 1990-ben elkezdett írni. 12 évbe tellett (85 elutasítással
5 különböző regényre), míg megjelenhetett első könyve, A Borostyánszoba a  Ballantine Books könyvkiadónál.  Azóta sorra jelennek meg könyvei, melyek közül több  New York Times bestseller  lett. Regényei 45 nyelven, ötven országban több mint tízmillió példányban keltek el. A császár sírja a 6. Cotton Malone története.

A történészprofesszorból lett író új könyvében a múlt homályából Kínába repít. Csak emlékeztetőül: a kínaiaknak köszönhetjük többek között  a papírt, selymet, porcelánt, az iránytűt, asztrológiát és a puskaport is. Berry nagyszerű kalandja most Kínát mutatja be, ide helyezte a történet fő cselekményét. Kínában 221 óta az államforma császárság. A kínai császárok sorában "a" császár
Csin Si volt. Ő az, aki egyesítette a birodalmat, az ő emlékét őrzik az agyagkatonák. Ez adja a sodró és lendületes történet alapjait.

Emlékeztetőül: az  agyagsereget 1974-ben fedezték fel Hsziantól (Xian) 35 kilométerrel keletre
kutat ásó parasztok. A leletet a modern-kori régészet egyik legnagyobb szenzációjának tartják.
Az első feltárást 1978 és 1984 között mindösszesen 6 hónapig végezték, amikor 1087 agyagszoborra leltek. A második feltárást 1985-ben indították, egy évig tartott, technikai okok miatt szüntették be.
A helyszín 1987 decemberében felkerült az UNESCO világörökségi listájára, és Kína egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetességévé vált. Berry bemutatja az olvasónak Kína történelmének egy szeletét, politikáját és a filozófiájukból is kapunk ízelítőt. 



A kalandokhoz kell még hatalomra törő kínai politikus, egy szovjet tudós és elrabolt kisfia, egy negyvenes, nyugállományú könyvesbolti eladó, (aki személyesen Cotton Malone, volt  amerikai kém) és segítője a nagyszerű nő, Cassiopeia Vitt, aki már megmentette Malone életét néhányszor. Nos, most éppen ő kerül szorult helyzetbe. A sok kínai találmány mellett ők fúrtak először olajat is!

A történet fő szálát ez adja, a szervetlen olaj keresése, annak birtoklása. A fikció és a valóság keveredik remekül a történetben. Ráadásul az eunuchok serege is nagyon érdekes és fontos szerepet kap. Különös világ, annyi szent.
A hatalomra törő politikusok is mindenre képesek, ez talán nem lep meg senkit. Az újdonság a módszerekben van. Nem mondanám el a poénok sorát, el kell olvasni! Izgalomban nem lesz hiány.
Steve Berry hozza a megszokott színvonalat, nagyszerű élményt ad ez a könyve is. Ajánlom a szerző utószavát is, mindig érdemes elolvasni!



Idehaza megjelent könyveiből:
 Borostyánszoba, A Templomosok öröksége, Alexandria link, A velencei árulás, Nagy Károly nyomában, Vérbosszú Párizsban vagy Az elveszett parancs sorába jól illik ez a könyve is.
Az igényesen szép borító most sem marad el, talán a sorozat egyik legszebbje ez a borító.
Aki még teljesebb képet szeretne a kínai császárságról, nézze meg Bertolucci: Az utolsó császár című filmjét is a könyv mellé.

Újra megjelent a GABO Kiadónál 2018 nyarán.




GABO, Budapest, 2018
568 oldal · ISBN: 9789634066552 · Fordította: Lantos István

 Ulpius-ház, Budapest, 2012
574 oldal · ISBN: 9789632546964 · Fordította: Lantos István

1 megjegyzés:

  1. Kína, kínai nagyfal, agyagkatonák, mindig vonzott ez a világ. Emlékszem főiskolás voltam, amikor az IP magazinban olvastam egy cikket a nagyszabású leletről. Még nem mondtam le egy kínai útról. De előbb elolvasom a könyvet.

    VálaszTörlés