2013. február 4., hétfő

Végakarat

 Harlan Coben: Végakarat

                                                       






"Nincs az a kíméletes hazugság, ami jobb lenne a legszörnyűbb igazságnál"









A Végakarat című krimiben a már korábban megismert páros Myron Bolitar és barátja Win nyomoznak. A történet nagyon mai, egy facebook hozzászólás indítja el a lavinát.
Suzze T az egykori teniszcsillag gyermeket vár. A boldogságbába azonban elég csúnyán be(le)szólnak: ezt írja kommentben valaki: " NEM TŐLE VAN".

Nos ez a három szó több ember életébe hoz felfordulást. Még Myronéba is! Talán ez most picit személyesebb ügy lett.  Frappánsan megfogalmazott véleményét Myron ki is mondja:

"Az internet jó oldala: mindenki elmondhatja a véleményét. Az internet árnyoldala: mindenki elmondhatja a véleményét."

Fontos a családi szál, a testvéri kapcsolat bemutatása, az apa-fiú viszony, a nevelési kérdések és a szülői felelősség felvetése. Coben nagyon jól ír, mesterien fűzi a szálakat.  Ért hozzá, miként kösse
le az olvasó figyelmét, tartsa izgalomban. Mindeközben humora is van, nem csak fordulatos és érdekes a történet. A laza viccek jól oldják a feszült helyzeteket. A borotva reklámos rész külön megérdemelne egy fejezetet, elmés beszólások színesítik a sztorit.
Van itt becsületesnek álcázott maffia főnök, visszavonult teniszező, kivénhedt rock-sztár és drogos sógornő. Kétségtelenül szórakoztató, néhol megindító a történet. Myron és Win jó páros együtt! Sajnos sejthető, hogy a nagyon keresett tesó már nem kerül elő élve. Ám néha a biztos rossz is jobb, mint a bizonytalanság.

Remek kikapcsolódást fog nyújtani, aki leveszi a polcról. Harlan mai, mesteri története egy hétvégi olvasmánynak, vagy utazáshoz tökéletes időtöltés. Harlan jól ír, tökéletesen tudja, mit kell az olvasónak adnia, terjedelemben, karakterekben , humorban és izgalomban. Mégis, van ettől jobb krimije, hiszen a lényegi történés a kötet utolsó 50-60 oldalára összpontosul. Az utolsó oldalon is tartogatott olyan meglepetést, amire azért nem számít az olvasó.  Olyan igazi, jól összerakott mestermunka, ahol a mellékszál szinte izgalmasabb lett számomra. Ha van is ennél jobb vagy feszültebb regénye is az írónak, mégis kétségtelenül szórakoztató tud lenni a fejtörés mellett.

4/5

Harlan Coben 1962. január 4-én született a New Jersey állambeli Newarkban. Napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Regényeit a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon, eddig 40 különböző nyelvre fordították le, és közel 50 millió példányt adtak el belőlük világszerte.  A középiskola után politikatudományt tanult, majd az idegenforgalom területén dolgozott. Jelenleg Ridgewood városkában él, feleségével és négy gyermekével.






Eredeti mű: Harlan Coben: Live Wire
Eredeti megjelenés éve: 2011





Jaffa, Budapest, 2012
300 oldal · ISBN
 9876155235221
A könyvért köszönet a Jaffa Kiadónak!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése