2013. február 2., szombat

Csótányok

 JO NESBO: Csótányok
 ( Harry Hole 2. )






Idehaza, időrendben a legutolsó, legújabb Harry Hole sztori a sorozat második része a Csótányok.
Aki olvasott Nebo krimit, megszerette Harry esendő figuráját igazából mindegy is melyik rész ez. Igazi élményt ad mindegyik történet, ez a mese sem okozott csalódást.

A remek helyszín adja magát a történethez, Thaiföldön megölik a norvég nagykövetet. Nem is akárhol... fokozva az izgalmakat egy kis politikai szál is belekerült ezúttal: kiderül a jelenlegi miniszterelnök egykor igen közeli jó barátjáról van szó, aki nem véletlen lett nagykövet éppen Thaiföldön...

Harry az ausztráliai kaland után, Jim Beam mentesen nyomozza ki, kinek milyen érdeke is fűződött a nagykövet halálához. A helyi erőkkel az egzotikus, fülledt Thaiföld, a józan, hideg norvég zsaru különleges párost adnak. A helyi szokások, a nyüzsgő Bangkok képei elevenednek meg a lapokon, míg nyomozunk. Most is szövevényes, többszörösen összefonódó szálakat kell kigubancolni.
 Ez a történet még nem olyan sodró, mint mondjuk majd a Hóember, de remekül szórakoztat, kikapcsol. Lehet izgulni, a gyilkos személye nekem sokáig kérdéses volt most is. Jól megalkotott karakter, igazi "szemétláda" figura. Okos, agyafúrt gyilkos és egy még okosabb zsaru macska-egér játéka. Az első oldaltól az utolsóig remek krimi, minden benne van, ami egy jó, izgalmas krimihez kell.  Harry erős akaratú, gondoskodik a húgáról és vág az esze, mint a borotva. Emberileg is szerethető figura. A Denevéremberhez hasonlóan itt is sok plusz információt beleszőtt a történetbe Nesbo.


A remek fordítás is sokat tesz, jól visszaadja a stílust.
Bravó Nesbo, bravó Harry!


 5/5



Animus, Budapest, 2012
380 oldal · ISBN: 9789633240830 · Fordította: Petrikovics Edit

3 megjegyzés:

  1. Biztos nagyon jó a könyv is, de nekem nagyon tetszik az a lelkesedésed, amivel a skandináv krimiket a kezedbe veszed.

    VálaszTörlés
  2. Nem vagyok valami nagy "skandi" rajongó, de felkeltetted az érdeklődésem. Lehet teszek egy próbát vele.

    VálaszTörlés
  3. Én nagyon szeretem őket, nem csak krimik! Merem ajánlani bármelyik Nesbo történetet, de sok másét is.

    VálaszTörlés