2024. szeptember 30., hétfő

Mesék ​a bátorságról

 



Csóka Judit (szerk.)
Mesék ​a bátorságról







                                      






Kellemesen izgalmas meglepetés, igazi felfedezés volt ez a könyv, ugyanis még nem olvastam a témában ilyet. A meseterápia nagyszerű és jó dolog, nem csak azért, mert mindig szerettem a meséket, azok hatásait. Rövidebb-hosszabb mesék segíthetnek megerősödni bennünket lélekben, így legyőzhetjük félelmeinket. Tisztázhatjuk elsőnek mi is a bátorság, avagy, mi mindentől van okunk félni, a körülöttünk lévő világ ugyanis ad elég okot. Személyiségünk fejlődéséért mi magunk is tehetünk, miközben mindennapi félelmeink gyökereit kereshetjük. Közérthetően megfogalmazott mesék, amelyből nem hiányzik az érzelem sem.


Legyőzni mindennapi kisebb-nagyobb félelmeinket, nem egyszerű. A félelem, vagy a traumák pszichés és fizikai hatásaival úgy gondolom, mindenki találkozott már valamilyen formában. Az előszó után bevezetésül 14 mese vázolja fel az életben előforduló lehetőségeket a félelmeinkre. A félelem különböző formáival találkozhatunk. A könyv stílusa olvasmányos, ösztönzően hatnak a történetek. Felnőtt fejjel is olvassunk bátran meséket, hatásuk észrevétlenül belopja magát a szívünkbe. Csóka Judit jártassága, a témához való hozzáértése érezhető, hiszen Boldizsár Ildikó tanítványának vallja magát. Izgalmas vállalkozás, nagy feladat lehetett összeválogatni ezeket a meséket. A téma örökké aktuális.

Egyik kedvencem ebből a csokorból egy Amúr-parti mese volt, aminek a címe is sokatmondó: A hét félelem, de nagyon tetszett még a Királylány a lángpalotában, A napherceg vagy Kacor király meséje. 
A tanulságot mindenki magának tudja megállapítani. A második részbe több mese került. Itt már a bátorság különféle módjai jelennek meg. Agyunk különleges működése összekapcsolja félelmeinket, amihez lelki megerősítésre van szükségünk. Néha elég önmagunkba nézni, példát keresni, hogyan legyünk erősebbek, bátrak. Miképpen is tudjuk legyőzni a saját magunk által generált félelmeket. Egy különleges világ tárul fel az olvasó előtt a könyv által. Igényes nyelvezettel szólnak az olvasóhoz ezek 
a mesék. Bölcs tanulságokkal szolgálnak az életről, a kihívásokról. Segítenek értelmezni a körülöttünk lévő világot, a népmesék általános jellemzőivel. Olvashatunk többek között erdélyi, orosz, dán vagy irokéz mesét is a könyvben.

A sokrétű válogatásban tanulságos, elgondolkodtató, értékes meséket olvashatunk. A bénító félelem ellen lélekben kell felkészülni. Ez a mesegyűjtemény rávilágít az emberi gyengeségeinkre, felerősíti bennünk a meglévő erősségeinket, végül pedig tanulságokkal szolgál, miközben még szórakoztatja is 
az olvasót. Színes, izgalmas, változatos gyűjtemény, remek kötet, ajánlom mindenkinek, aki szeretne ismerkedni akár a meseterápiával, akár némi lelki bátorságra kíván szert tenni.


Kedvezménnyel ITT megvásárolható a kötet!






Corvina, Budapest, 2024
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631370416

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése