2024. szeptember 18., szerda

Hazug ​játszmák

 




Julie Clark: Hazug ​játszmák



                                              





"A sikeres szélhámoskodásnak az a titka, hogy olyan sztorit adunk be az áldozatnak, amely majdnem igaz."





Jó, hogy kézbe vettem ezt a könyvet, a thriller címke alapján mégis némileg másra számítottam. Talán valami sötét, gonosz, lélektani drámára. A könyv szinte letehetetlen már az első oldaltól kezdve, nem csalódtam, elégedetten tettem le olvasás után. Végig fent tartotta az érdeklődésem, minden fejezetben találtam izgalmakat, szinte egy ültő helyemben olvastam el. Leginkább azoknak ajánlom, akik szeretik az olyan történetet, amelyben a nők visszavágnak. Úgy gondolom, hogy minden nőnek volt/van bosszúfantáziája egy férfi ellen.

A Hazug játszmák, két erős, bonyolult nő történetét szövi össze: egy zseniális szélhámosról, és az újságírónőről, aki elhatározta, hogy leleplezi őt. Kat Roberts ambiciózus újságíró évek óta nyomon követi Meget, és elkötelezte magát, hogy leleplezze őt, mint bűnözőt. Igazi macska-egér játék, akarom mondani "cicaharc" van a lapokon.

Gyors, könnyen olvasható, a karakterek lekötötték a figyelmem. Határozottan érdekfeszítő történet, és van néhány nagyon fontos üzenete a hatalommal való visszaélésről, a nők bántalmazásáról, és van a szereplők között néhány nagyon okos és erős női karakter. Az igazság azonban sokkal több ennél, és ez az, ami annyira érdekessé teszi a cselekményt. Szórakoztató, okos és eredeti ötleten alapul. Soha nem olvastam még hasonló történetet.


Elsőre azt gondoltam, hogy egy gátlástalan szélhámosnő üzelmeiről fogok olvasni, és mindenkit sajnálok majd, akivel bármilyen furmányos módon, de elbánik. Ilyesmiről szó sem volt, egész másfajta élményt nyújtott ez a regény. Meg Williams az a bizonyos szélhámosnő, akiről könnyű lehet ítélkezni, hiszen átveri és megkárosítja „áldozatait”. A valóság sokkal árnyaltabb ennél, lenyűgözve olvastam a magabiztos és kifinomult módszert ahogyan Meg elérte céljait. Ahogy az életben olyan gyakran, itt is bebizonyosodott, hogy csak egy kicsit kell a másik ember életébe belelátni, ahhoz, hogy megértőbbek legyünk vele szemben. Félelmetesen átgondoltan cselekedett, kitartóan és hozzá kell tennem, hogy érthetően, sőt megbocsájthatóan. A szerző kiváló érzékkel adagolta a részleteket, folyamatosan újragondoltam a véleményem, és hamar elkezdtem drukkolni főhősnőnknek, hogy terve beváljon. Kifejezetten érdekes és kicsit félelmetes volt belelátni a fejébe, és ezáltal a módszereibe, terveibe, melyeket ő maga mesélt el nekünk. Ijesztő volt arról olvasni, hogy a közösségi médiában mennyi mindent elárulunk magunkról, és ez mennyire felhasználható ellenünk. Kedvenc szélhámosainknak is nagy hasznára volt az internet. Jó lesz vigyáznunk, könnyen behálózhatnak minket. Hiszékeny az ember...

Éppen ilyen lebilincselő volt Kat Roberts gondolatait olvasni, hiszen ő a másik szereplőnk, akinek szemén át haladtunk az események megismerésében. Jó érzékkel kaptunk váltást kettejük között, sokszor ugyanazt a jelenetet kétféle szemszögből ismerjük meg. A két nő hazugság-cunamija lehengerlően profi. Kat évek óta szinte megszállottja Megnek, minden vágya, hogy leleplezze és tönkretegye a nőt. Kezdetben csupán újságírói becsvágynak tűnik, ám itt is hamar fény derül a valódi okra, és már nem is tudjuk, mit reméljünk, kinek kívánjunk sikert. Mondhatni akiről éppen olvasunk. Ahogy bonyolódnak a szálak, fura módon elkezd tisztulni a kép a fejünkben, átlátjuk a dolgokat, és ettől még izgalmasabb lesz, hogy is alakul a történet.

Gyengeségeiket is megismerjük, de tanulnak hibáikból, és ez rengeteg erőt adott nekik. Kevés szereplőt mozgat a regény, de éppen annyit amennyit kell. Legidegesítőbb figura Kat vőlegénye volt Scott, és be is jöttek a megérzéseim vele kapcsolatban. A nők közötti kapcsolatokról érzelmi mélységű rejtély keretében olvashatunk.


Remek stílussal írt az írónő, árnyalt karakterekkel kiválóan adagolva a feszültséget, a nézőpont váltásokat. Könnyen olvashatóvá és igazi élménnyé téve a történetet, amihez néhány múltbéli eseményt is megismerünk. A kötet hossza egy cseppet sem zavart, jó volt elmerülni ebben a kifinomult, igazi női bosszúhadjáratban. Ahogy mondják, a bosszú hidegen tálalva a legédesebb. Hogy a rossz elnyeri-e büntetését nem árulnám el, az sem biztos, hogy ki a rossz, ki a jó? Ettől kissé szokatlan, eredeti olvasmány a Hazug játszmák.

Kiemelném, hogy a könyv végén egy interjút is olvashatunk a szerzővel, amit kár lenne kihagyni, addig is a szereplőinkkel maradhatunk. A kötet címe is telitalálat, teljesen kifejező, valóban látványos, hazug játszmák zajlottak előttünk. Ha szereted a thrillereket a céltudatos, erős női főszereplőkkel, vagy egyszerűen csak egy meglepő könyvet keresel kikapcsolódáshoz, Julie Clark regényében mindezeket garantáltan megkapod.




ITT rendelhető kedvezménnyel!



           

Julie Clark a kaliforniai Santa Monicában született és nőtt fel. Míg a barátai szörföztek, ő inkább olvasott az óceánparton. Egyetemi tanulmányai után egy rövid ideig a UCLA atlétikai tanszékén dolgozott, majd hazatért Santa Monicába tanítani. Jelenleg is ott él két kisfiával és a viselkedészavaros kutyájával. Az utolsó járat a második regénye.
julieclarkauthor.com



General Press, Budapest, 2024
336 oldal · ISBN: 9789634528883 · Fordította: Szieberth Ádám 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése