2024. szeptember 22., vasárnap

Kérődző ​Kronosz

 



Szvoren Edina: Kérődző ​Kronosz




                                              







Szvoren Edina új kötetére már a megjelenése idején felfigyeltem. Idehaza elég meglepő módon, négy különféle borítóval jelent meg. A kortársak, kollégák stílusában megírt novellák kifejezetten Karinthy Frigyes ikonikus kötetét juttatta eszembe. Az Így írtok ti műhöz hasonló irodalmi stílusparódiák most is ötletesek és találóak. Bár tartottam a kötettől, de az év egyik legkiemelkedőbb novelláit olvashattam.


                                
Szvoren alkotásaiból négyet olvastam eddig a hat megjelent kötetéből. Egyedi és sajátos stílusa megkapó, figyelmet érdemlő. Kedvenceim: Az ország legjobb hóhéra, Mondatok a csodálkozásról.
Szeretem az ilyen kihívásokat, megismerni Szvoren látószögéből a kollégákra jellemző szófordulatokat, írói stílusjegyeket, hangulatokat. Valljuk be, a megidézett kortársak stílusában írni nem könnyű, de mégis működik, él a szöveg. Szerintem kifejezetten vicces és zseniális lett, minden bántó szándék nélkül megírt, szórakoztató irodalmi stílusparódia ez a könyv. Ami elismerő tisztelgés is a kiválasztott írótársak előtt. Megkövetel valamekkora tájékozottságot a témában, jó, ha olvastunk a megidézett szerzőktől. A tíz szerző munkássága ismert volt előttem, csupán kettő az, akitől nem olvastam eddig. (Bognár és Nádas Péter)


A Kérődző Kronosz szórakoztat és meglep, az olvasó felismerés közben rácsodálkozik a nyelvi sajátosságaira, játékosságára. Bizonyos szerzők paródiája kiemelkedő, fantasztikus volt számomra.
A szvoreni próza saját könyveinél is kiemelkedő, itt tökéletesen csúcsra jár. Ugyanaz másképpen. Így írnak ők, a kortárs írótársak, Szvoren szemüvegén át, az Ő olvasatában. Bodor Ádám és Oravecz Imre "stílusbeli utánzata" volt a két kedvencem. Szív Ernő tárcáinak hangulata, képei is remekül sikerültek.
A legutolsó novellában önmagát utánozva ír a szerző, ez igazi csavar, a hab a tortán, az i-betűn a pont. Az írói bravúr elismerést érdemel, olvasásra erősen ajánlott. A tartalom és minőség összhangja, ahogy a négyféle borítóterv is ötletes. Nem mellékesen kedvet ad az említett szerzők műveinek mélyebb megismeréséhez is. A kötet a kortárs irodalom kedvelőinek kihagyhatatlan élményt ad.



A kötetben szereplő alkotók: Bartók Imre, Bodor Ádám, Szív Ernő, Oravecz Imre, Bognár Péter, Nádas Péter, Tompa Andrea, Tolnai Ottó, Krasznahorkai László, Szvoren Edina.





      
Szvoren Edina: Budapest, 1974.-

2005-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját, 2019-ben a Libri irodalmi díjat. Novelláit számos nyelvre lefordították.
Kötetei: Pertu (2010), Nincs és ne is legyen (2012), Az ország legjobb hóhéra (2015), Verseim (2018), Mondatok a csodálkozásról (2021).
 
Fotó: Valuska Gábor





Magvető, Budapest, 2024
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631444094
























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése