2024. szeptember 20., péntek

A ​királynő olvas

 




Alan Bennett: A ​királynő olvas




                                                





"Minden könyv gyújtószerkezet, arra való, hogy felgyújtsa a képzeletünket."







Kedves és szórakoztató történet a királynőről, aki váratlanul a könyvek megszállottjává válik, miután véletlenül találkozik egy mozgókönyvtárral. A történet követi ennek a megszállottságnak a királynőre, háztartására és tanácsadóira gyakorolt ​​hatásait, azok következményeit. Bizony, kissé a munkája is a háttérbe kerül az új hobbija miatt.


"Olvasni annyit jelent, mint visszavonulni a nyilvánosságtól. Mint hozzáférhetetlenné tenni magunkat."


             
Tényleg minden a kutyákkal kezdődött. Amikor corgijai a Buckingham-palota közelében parkoló mobilkönyvtárhoz tévednek, II. Erzsébet kötelességének érzi, hogy kölcsönözzön egy könyvet. Ezzel indul el a "lavina". A királynő egyre növekvő szenvedélye az olvasás iránt hirtelen támad fel, teljesen beszippantja, magával ragadja a könyvek világa. Mondhatni, kinyílik előtte egy ajtó, ami új felfedezések felé viszi őt.

Számos érdekes háttér villan fel a gyorsan olvasható, rövidke történetben, idéz meg jellemző pillanatokat a királyi család életéből. Remek karakterek bukkannak fel, legkedvesebb Norman a konyhásfiú volt, míg legellenszenvesebb a királynő személyi titkára, Sir Kevin alakja. Meglepő volt az udvar reakciója, azaz a királynő "leszoktatása" az olvasásról, még Norman elhelyezésétől sem riadtak vissza. Ez sokat elárul az angol királyi udvar működéséről, az intrikáiról.

Maga a királynő természete részletgazdagon kerül bemutatásra. Érdekes volt megismerni, ahogyan titkárnőjét, sofőrjét, minisztereit faggatja, vagy épp a francia elnök olvasási szokásairól érdeklődik, ajánl nekik olvasnivalókat. Bájos, igazi angol humora van a sztorinak. Ügyesen teszi szimpatikussá II. Erzsébet királynő személyét, emeli ki az olvasás fontosságát.

Számos szerző, könyv, életrajzi téma és vers szerepel a novellában, köztük természetesen Shakespeare, Dickens, Jane Austen, Proust és Philip Roth, vagy éppen Alice Munro, hogy csak néhányat említsek érdekességként. Bennet írásstílusa rendelkezik azzal a képességgel, hogy lehetővé tegye az olvasó számára, hogy érzelmileg és vizuálisan is lássa, átélje a cselekményt. Az utolsó mondat pedig igazán felteszi a "koronát" az ironikusan elegáns történetre, furcsa, meglepő végkifejlettel zárul a kötet.

Könyvmolyként különösen az olvasás természetéről és funkciójáról szóló elmélkedés tetszett még a sorok között. Az olvasásnak valóban elképesztő ereje van, egyik könyv valóban hozza a másikat. Új szerzők, műfajok felfedezése, az olvasás iránti szenvedély szórakoztató himnusza a kisregény. Jó szívvel ajánlom minden könyvet szerető olvasónak ezt az élményt.


"Az ember nem beleteszi a könyvekbe az életét, hanem bennük találja meg."



 ITT kedvezménnyel rendelehető a könyv! 



     
Alan Bennett 1934-ben született Leedsben. Író, dráma- és forgató-könyvíró, színész. Nagy-Britanniában a hatvanas évektől kezdve rendkívül népszerű, ám a nemzetközi hírnevet a Beszélő fejek című monológsorozat hozta meg számára, melynek televíziós és színpadi változata is létezik. Ez az első könyve magyarul.
Fotó: Hugo Glendinning




Eredeti megjelenés éve: 2007
Magvető, Budapest, 2024
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631443110 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése