2024. szeptember 29., vasárnap

Félszárnyú ​angyalok

 



Bálint Erika:
Félszárnyú ​angyalok






                                                        










Igazán merész témaválasztás jellemzi Bálint Erika új regényét, amiről nem lehetett könnyű írni, de remekül megoldotta a feladatot. Ez a téma nem más mint a Dawn szindróma. Erről már született ugyan néhány könyv, ez a regény azonban más. Számomra hibátlanul megvilágította ezt a különleges világot, melyben családok élnek, küszködnek, helyt állnak ebben a nehéz helyzetben. Gyakrabban kellene ilyen regényeknek születnie, és sokaknak elolvasnia, érintetteknek és kevésbé érintetteknek. Lássuk miben áll ennek a könyvnek a különlegessége.

Kata és Gábor élete fenekestül felfordul amikor újszülött iker kislányaik egyikéről kimondja az orvos-Dawn szidrómás. Szinte minden gyermeket váró szülőpár elgondolkodott azon, hogy mihez kezdene hasonló helyzetben, ám mégis sokkhatásként éli meg az anya és apa amikor ezzel a valósággal szembesül. Ezernyi kérdés vetődik fel, a kétségbeesés, tagadás, szorongás és félelem lép a várt boldogság helyébe.


"Csillagom, a gyerekeinket nem mi választjuk meg, megszületnek és akkor gondoskodnunk kell róluk"


Katáék természetesen hazaviszik a kislányokat és igyekeznek mindent megtenni értük, életük egészen más mederbe terelődik. Zoé az egészséges kislány, míg Noémi a Dawn-szindrómás, két bájos kisbaba akik ezt a sorsot kapták az élettől. Olyan dolgokról olvashatunk, amikről mi nem tudhatunk, hiszen nem élünk ebben, pedig sokkal elfogadóbbak és toleránsabbak lennénk ha ismernénk ezeket az élethelyzeteket. Mindenkinek megvan a maga keresztje, szokták mondani, és ez pontosan illik a regénybeli emberekre. Hiszen itt a legkevésbé Noémi tekinthető áldozatnak, ő boldog és mosolygós, tökéletesnek látja és éli meg a világot. Mindenki felé szerettel, érdeklődéssel van, nekünk is így kéne tennünk, tanulhatnánk ebből. A család többi tagjának már nehezebb a dolga, sejthetjük hogy a szülőknek és nagyszülőknek sokkal inkább az. Küzdenek a kislány egészségi állapotának fejlesztésén, fájdalmas tapasztalat a közösség elutasítása, és a társadalom megítélése. Ne felejtkezzünk meg az épen született testvér helyzetéről sem, úgy vettem ki a történetből, hogy neki meg kell küzdenie mindezekkel. Hiszen Zoé is megérdemelné a figyelmet és törődést a szüleitől, de sajnos hiányt szenved ebben, kifejezetten elhanyagolt gyerekkor jutott neki.


Számtalan izgalmas aspektust kaptunk a regényben, mind arra késztetett, hogy újragondoljam eddigi véleményemet. Tulajdonképpen mindenkit megértettem és felmentettem a hibái alól, hiszen csak kicsit kellett a cipőjükbe képzelnem magam, empátiával olvasni, mindent máshogy látok. Könnyű elítélni az anyát hogy elhanyagolja az egészséges Zoét, ugyanakkor mindenki ugyanezt tenné, hiszen rengeteg figyelmet igényel a problémásabb kislány. Hogy is hánytorgatnánk fel neki, esendő módon viselkedik, senki sem tökéletes, ettől válik igazán emberivé a történet. Zoé persze lázadó kamaszként nő fel, dacol az anyjával, Noémivel is konfliktusba kerül, teljesen érthető módon, hiszen gyerek, de hamar fel kellett nőnie.
Említésre érdemesek Kata szülei is, anyja aki a rideg viselkedés mellett mint kiderül igenis szerető nagymama, és a nagypapa, aki végig szerető papája az ikreknek. Segítői is akadnak Katának az ikrek körül, akikre szüksége is van, hiszen Gábor, bár igyekszik, de nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, kilép a házasságból, de még őt is empátiával tudom megközelíteni az írónő szavai nyomán.


Ez a regény legnagyobb erőssége, a sajnálat helyett empátiát éreztet az olvasóval, miközben mindenki helyzetébe bele tudja élni magát. Remekül olvastatja magát, tárgyilagos stílusban ír, ezernyi érzelmet fejez ki és mozgat meg az olvasóban. Figyelemfelkető, fontos, jó stílusban megírt, mai történet a szeretet, az összetartozás erejéről. A borító tökéletesen illeszkedik, kifejezi a tartalmat.


Kiemelném, hogy nagyon tetszett és fontos ötletnek találtam, Zoé majdani szakdolgozatának részleteit, melyet nem véletlenül a Dawn szidrómával élők családjáról, helyzetéről ír. Összefoglalta a fejezeteket, történéseket, köveztetéseket levonva belőlük. Szívesen elolvasnám az egész szakdolgozatot!


Mindenkinek ajánlanám olvasásra, rengeteg előítéletet ledöntött bennem, a teljes elfogadás felé indítva, amire az egész társadalomnak szüksége lenne! Tanulságos volt egy ilyen család mindennapjait megismerni. A megnyugtató lezárás reményt ad.



„Félszárnyú angyalok vagyunk mindannyian, ezért csak akkor tudunk repülni, ha átöleljük egymást.”




ITT kedvezménnyel megvárásolható a regény!








                  
Bálint Erika Békéscsabán született, Gyöngyösön nőtt fel, a Debreceni Egyetemen szerzett magyar-történelem szakos diplomát.

Eddig megjelent művei: Adj esélyt! (2018), A Nap csókja (2019), És ott lesz majd a szeretet (2022).




Könyv Guru, 2024
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156766335

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése