2024. szeptember 14., szombat

Ultramarin

 



Finy Petra: Ultramarin





                                                



                              


Finy Petra új, ötödik, felnőtteknek szóló regénye az Ultramarin, ahol öt gimnazista szemén keresztül láthatjuk a '60-as évek világát. Rengeteg érdekes és emberi szempontból kulcsfontosságú jelenet van a regényben. Többszörösen is kőkemény dráma bontakozik ki a lapokon. Felbukkan a szülői háttér, a múlt és a fiatalok gondtalanságra vágyó szabadságérzete mellé a szerelem, szexualitás, nemi identitáskeresés is. A kiszolgáltatottság és az egymásrautaltság jellemzője a regénynek. A szereplők közötti viszonyok és személyes történeteik bemutatása igazán izgalmas.
Komor, nehéz évek voltak, alig az '56-os forradalom után. Kitörni a szürkeségből, a rendszer elleni lázadást a regényben megjelenő ultramarin kék szín is ezt húzza alá. A legvidámabb barakk-érzése jó működik. Az emberek élni, de legfőképp túlélni akartak. Megjelenik a történelmi tények mellé  a Coca-Cola életérzés, meglepően az amerikai üdítő már kapható Magyarországon. A korabeli zenék mellé ez is a lázadás szinbóluma, ahogyan a fiúk hosszú haja, vagy a lányok miniszoknyája.  Tetszett, hogy nem ítélkezik az alkotás, "csak" megmutatja, milyen volt az élet a '60-as években, akkor fiatalnak lenni. Megélni a szerelem varázsát, a szabadság vágyát, és az életre szóló barátságok mélységét. Fontos és a korszakra jellemző problémák kerülnek terítékre.


Egyik főhősünk, a kivételes szülői háttérrel rendelkező Belphégor festői álmokat dédelget, afféle művészlélek. Apja katonatiszt, kemény ember, aki nem találja a közös hangot a fiával. A fiú lelkileg is gyenge, küzd önmagával, nem meri vállalni önmagát. Ami érthető, abban az időben még büntették a homoszexualitást. Mindez egy erőszakos, katona-apa árnyékában nyomasztó lehetett a fiúnak. A megfelelés vágya munkálkodik benne, de egészen másképp, mint azt apja szeretné.

"Nem igazi férfi akarok lenni, hanem igazi ember."


A fiú ellentéte Tömpe, akinél mindennaposak a családi viták, alkoholista apja rendszeres zaklatását éli a család. Nincs könnyű élete. Érzékeny, pedáns, megjelenésében is elegáns próbál lenni. Plátói, reménytelen szerelem fűzi a csapat egyik lány tagjához, Gizihez. Megható és jellemző a fiú története.
 
"A hozott családi anyagból pedig senki nem tud mást építeni, mint amit a malter enged. Vályogból, ugyebár, nem lesz kastély. De kastélyból se vályog."



       
A mindig vidám, gyengék védelmezője és az irodalmat szerető Kelemen a baráti társaságban a harmadik fiú. Ő volt az egyik kedvenc karakterem, anyjával együtt. A Szibériát megjárt asszony igazi "tyúkanyó-tipus", mindig szívesen látja a baráti társaságot. Eteti őket, meghallgatja és tanácsokkal is ellátja őket, ha kell. Itt jelenik meg a korszakra jellemző besúgás is a történetben.


"Esni, kérem, tudni kell. Kelemen tud is. Pofára, seggre, térdre, az élet közepébe, esésben ő tényleg nagyon jó."


A három fiú mellé két lány is a baráti kör része. Kockás Gizi remek karakter, igazi jelenség, őt akarja minden fiú. Kedveltem őt is, aki viselkedésével lázad. Igazi nő, ő a "femme fatale" a regényben. Merészen éli az életét, ügyesen varr, bejáratos Rotschild Klára szalonjába. Családi háttere neki is zűrös. Nina különös jelenség, nem csak a családi traumái miatt. Ő a fontos, csehszlovák szálat hozza a történetbe. Prágából került a budapesti gimnáziumba. A magyar tankok bevonulása itt kap kiemelt szerepet, ami a megdöbbentően drámai politikai hátteret is adja. Ráadásul itt még van egy meglepő fordulat is a történetben.
A felnőtté válás útja rögös, nehézkes volt már akkor is. Pontos korrajzot kapunk a fiatalok érzéseiről, vágyairól, az útkeresésről, a szabadság misztiériumáról. A zenék és irodalmi utalások is ezt erősítik. Jó volt a két Pásztor-fiú karaktere is, akik a Pál utcai fiúkat emelték a történetbe. Nem csak a szomorú füvészkerti-jelenet miatt. Feltűnik az akkoriban megjelent Zabhegyező és fordítója, Gyepes Judit is. Kell egy tanerő, aki segíti a fiatalokat. Ő Márvány tanár úr, akinek sorsa sajnálatosan jellemző a korra. Remekül illeszkedő vendégszövegek formájában Esterházy Péter, Ottlik Géza sorai emelik a regény hangulatát.


Finy Petra zseniális mondatokkal ajándékozza meg az olvasót. A regény rétegzettsége egyértelmű, ahogy felépül és kibomlik előttünk a cselekmény. Remekül idézi meg, adja vissza a kor hangulatát, inspiráló történet. A szemet gyönyörködtető, különleges borító figyelemfelkeltő. A regényt mindenkinek szívből ajánlom.




ITT a kiadótól kedvezménnyel előrendelhető!




              

Finy Petra: (Budapest, 1978. június 4-) író, költő
Több mint harminc gyermekvers és mesekönyv valamint négy felnőtteknek szóló regénye jelent meg.(Madárasszony, Kerti szonáta, Marlenka, Akkor is)







XXI. Század, Budapest, 2024
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635685455 · Megjelenés időpontja: 2024. szeptember 18.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése