2023. június 9., péntek

A dán horda


Bjørn Andreas Bull-Hansen: A dán horda

Egy jomsviking története



                                                   





A Jomsviking élettörténetét és kalandjait feldolgozó sorozat harmadik része illeszkedik az első két részhez. Mind hangulatában tökéletes, mind pedig a harcok és kalandos megpróbáltatásokat tekintve. Fantasztikusan megírt, irodalmi nyelvezete is elismerést érdemlő. Ha sarkítom, nem is történik más, mint eddig: a vikingek harcolnak, bosszút állnak, hódítanak, mulatnak, vedelik a mézsört, élik a megpróbáltatásokkal teli életüket. Amit az időjárás viszontagságai mellett a kereszténység megjelenése is nehezít. Mégis visz magával az események sora, a babona és vallás ütközése és a személyes emberi sorsok összefonódása szórakoztató és izgalmas bepillantást ad a vikingek életébe. Krisztus után 1007-ben járunk, amikor felvesszük az események fonalát. A prológus után Bull-Hansen megragadja az olvasót, azonnal a sagák korába repít vissza bennünket. Egy mély történetet épít fel a család és a gyökerek fontosságáról.

A cselekmény gyorsan izgalmassá válik, vesz néhány fordulatot, mielőtt ismét kihajózunk az óceánra Anglia felé. A feszültség a dánok felvonulásával tovább fokozódik. Belviszály, hatalmi intrikák sora színezi a történéseket. Az egykor dán uralom alá tartozó földeket vissza kell hódítani, és a gyűlölt Ethelred királyt le kell győzni. A dán horda elvezeti az olvasót az erőszakos és konfliktusokkal teli időszakba, amikor a skandináv királyok és grófok szövetségre léptek a hódítás érdekében. Thorstein, Sigrid könyörgése ellenére, ismét veszedelmes és kalandos útra indul. Ugyanakkor meghatározó fordulópont volt ez a vikingek életében. A kereszténység egyre jobban tért hódít, a skandináv társadalom nagy változások elé néz.


                    
A regény részletgazdag, de valahogy mégsem éreztem egyenrangúnak az előző két kötettel. Azok elképesztően jók, ez csupán jó. Ami azért nem kevés egy sorozatnál. Vagy múlik az újdonság varázsa...
Néhol zavartak az ismétlődések, visszautalások. 
Ez a cselekmény visszafogottabb, más a dramaturgiája, kicsit a harc is kevesebb, olyankor viszont filmszerűen ezerrel pörög a mese. Hiába éreztem átkötő résznek, vitt magával, így is egy elég erős viking történet ez a maga nemében. Ez 
a rész talán inkább olyan epizodikus események sorozatából áll össze. Bull-Hansen most néhol elmerengősebb, szereplői több emberi érzést mutatnak, ha éppen nem harcolnak. A nyelvezet működik, és a leírások is ugyanolyan látványosak, mint az előzőekben, a borító most is remek lett. Bull-Hansen azon képessége is említést érdemel, hogy hihetően és már-már romantikusan ábrázolja a viking korszakot, ezúttal még több humorral. Bull-Hansen erőssége a feszültséggel teli, vérgőzös történet, itt is tetten érhető. A feszültség az utolsó lapokig kitart. Történelmileg helyén van és elgondolkodtató. Lenyűgöző Viking-saga, a szerző Bull-Hansen érezhetően a viking kornak él. A fordítás ismét elsőrangú, köszönet érte Török Ábel fordítónak.




ITT megvásárolható kedvezménnyel!


      
Bjørn Andreas Bull-Hansen1972. augusztus 18-án született Norvégiában, Oslóban. Első regénye A viking 2017-ben jelent meg hatalmas sikert aratva.
Ő egy igazi 21. századi viking.
A norvég szerző egyébként saját YouTube-csatornáján rendszeresen tesz közzé videókat viking életmódjáról, érdemes megismerkedni különleges világával, mert nem mindennapi.





Animus, Budapest, 2023
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636142209 · Fordította: Török Ábel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése