2023. június 18., vasárnap

Generációk harca a figyelemért



Steigervald ​Krisztián: Generációk harca a figyelemért

Hogyan tanuljunk egymástól, egymásért?



                                       






A generációk, bár egymásból fakadnak, mégis egyre jobban különböznek. Ezért is lenne lényeges, hogy közeledjenek egymáshoz. Ami a megértésen, elfogadáson alapul. A "bezzeg az én időmben" és "a régen minden jobb volt" példának kevés. Kamaszokkal sosem volt egyszerű, de nem megoldhatatlan feladat a nevelésük, ha partnernek tekintjük őket.

Steigervald ​Krisztián nem kevésre vállalkozik: hidat épít a generációk közé a könyvével. Nem birtokolja a bölcsek kövét, de látja és segít a hibákat értelmezni. Kifejezetten tetszett az olvasásról szóló rész, annak hasznosságát és változását bemutatva, nem kerülve ki a kötelező irodalmat sem. Millió inger ér bennünket és valóban felgyorsult a világ körülöttünk. A választás kényszere, az önállóság és a felelősség kérdése egyre fontosabb minden generáció életében, ha valóban nyitni akarunk egymás felé. Az, hogy az egyes generációk eltérő világlátással, másféle értékrenddel és szokásokkal rendelkeznek elég kézenfekvő.

Az adott élethelyzet, a szülői minta és a korszak változásai másképp csapódnak le a a soron következők életében. Mindannyian szeretnénk ismerni, tudni a saját belső folyamataink motivációját. Természetes igényünk van arra is, hogy értsük a másik ember tetteit, gondolatainak mozgatórugóit. Mindennek az alapja az elfogadás, az odafigyelés, a megértés. Ezt hangsúlyozza a kötet, ami valóban alapkérdés napjainkra. Akik olvassák, valóban könnyen magukra ismerhetnek a szemléletes példákban. Meglepő módon az egymásra figyelésben a szemkontaktus, a sport vagy az alvás is fontos. 

Akik szeretnék jobban megérteni a saját, és a körülöttünk lévő világot biztos haszonnal forgathatják ezt a könyvet. Világos, jól értelmezhető, mellébeszélés nélkül állítja elénk a generációk közötti különbségeket. Az internet a közösségi oldalak, a kütyük világa mára kikerülhetetlen, de szabályozhatjuk az itt eltöltött időnket. Az okoseszközök használatát szorítsuk keretek közé. Valóban figyeljünk egymásra, az együtt töltött idő minősége elképesztően fontos.

Mindezeket egyszerű, hétköznapi, de szemléletes példákkal támasztja alá. Lehet gondolkodni, magunkra, gyermekünkre ismerni. A szerző mondanivalója ezúttal is megfogott, elgondolkodtatott, ahogyan az előző könyvnél is. Bevallom, kaptam néhány nem várt gyomrost, különösen az X generációs részeknél. Az olvasás során számos emlék jutott eszembe, ami nem csupán a nosztalgiafaktort erősítette. A generációk békés egymás mellett élése az elfogadással kezdődik. Nem feltétlen baj, ha néha másképp látjuk a világot, ez is üzenet lehet az olvasónak. 

     
A könyv jól tagolt, átlátható szerkezet jellemzi. Gondolatébresztő téma ez napjainkban. A tartalom mellé hétköznapi példával színesíti a szerző a mondandóját, sőt, kapunk gyakorlati tanácsokat is a problémák megoldására. Az író remekül összefoglalja és könnyen érthetővé, olvashatóvá tette ezt a remek könyvet a generációkról. Bátran ajánlom mindenkinek kortól, vagy generációtól függetlenül, változatos a témakör. Kamaszok, szülők, de akár nagyszülők is haszonnal okulhatnak, tehetnek egy lépést egymás felé a különböző generációk. Ne elbeszéljünk hanem valóban figyeljünk egymásra. Az illusztrációk igazán kifejezőek, jól illeszkednek a szöveghez.

Összességében érdekes, informatív és elgondolkodtató kötet. Mindennapjainkban egyre fontosabb, hogy jobban megértsük és elfogadjuk egymást. Okosan tanít, és egyben olvasás közben szórakoztat is. Remek alap lehet a baráti - családi beszélgetésekhez.




ITT kedvezménnyel tiéd lehet a könyv! 





               

STEIGERVALD KRISZTIÁN a múlt évezred legvégén, 1999-ben szerezte meg közgazdász diplomáját. Huszonöt évnyi „vidéki” lét után költözött Budapestre, ahol nyolc évig egy nemzetközi piackutató cégnél dolgozott több pozícióban is. Ez idő alatt kezdte meg pszichológiai tanulmányait. A generációk kutatásával húsz éve, szülői, pedagógusi, vezetői, céges workshopokkal, tréningekkel foglalkozik.





Fotók: Sebestyén László
Partvonal, Budapest, 2023
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156058928

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése