2023. június 4., vasárnap

Vérhold (Harry Hole 13.)



Jo Nesbø: Vérhold
(Harry Hole 13.)



                                                  


                                                         




A norvég krimikirály, Jo Nesbø tizenharmadik Harry Hole-ról szóló története szerencsés számnak bizonyult. Nesbø és Harry Hole csúcsformában vannak. A krimi részletgazdag és lebilincselő. Nyugodtan állítom, letehetetlen. Két ülésből végigolvastam, félresöpörve minden folyamatban lévő dolgom. Ez az a krimi, amiből bőven elég tudni, amit a fülszöveg elárul: tökéletesen hozza a stílust, a nordic elemeit. Mélyen sötét és gonosz, talán a legszokatlanabb, legegyedibb a gyilkossági módszer a krimiben. A krimi jól megírt bosszútörténet, sok emberi érzéssel. Többet erről nem is mesélek, olvassátok el, érdemes. 

Igen, nagyon hátborzongató, de tökéletes egyensúlyt kapunk a kemény feszültségből, a bensőséges emberi érzelmekből, valamint a társadalomkritika sem hiányzik. Nem csupán Oslo és bűn vagy a Munch-múzeum kapcsán. Sok régi szereplő is feltűnik. Bellmant említve nekem némi áthallással ez volt az egyik kedvenc részem: 

"Ezek a hatalmi harcok így mennek. Ezért vannak olyan magasan azok a rohadékok. Így lesz az emberből… hát, például igazságügyi miniszter."


Kidolgozott, gondosan felépített krimi, a szerzőnek elképesztően jó érzéke van a részletekhez, amelyek önmagukban is szórakoztatóak. Az emberi érzelmek, a szeretet, összetartozás, a halál, és az elengedés is fontos kellékek. Nesbø nem csupán a gyilkos torz elméjébe viszi az olvasót, de alaposan meglep a befejezéssel. A végéig nem fogod tudni, ki a gyilkos. Ennek a történetnek jó cselekménye, pazar hangulata van, és érdekes a nyomozás is. Az elkövetés módszerét meglehetősen durvának, távolinak találtam. Nem tudom, hogyan is tudott ilyet kitalálni Nesbø, de kellően félelmetes és sokkoló. Talán már picit túlságosan is. 

           
Harrynek a jellemfejlődése nem csupán abban merült ki, hogy a szakadt farmerét és Martens bakancsát divatos, elegáns öltönyre, márkás cipőre cserélte. Harry Norvégiából menekül, mindenki elől, de főleg önmaga, összeomlott élete elől. Az előző rész, a Kés is hangsúlyt kap. Folyik az újratervezés, ami nála érthetően a masszív ivásban merül ki. Tetszett, hogy az indulás Amerikába vitte Harryt, ahol megismerkedik egy idősödő, egykori filmsztárral.  Lucille jó karakter, sok filmes hasonlat, háttér került be a krimibe. Ezek a némileg melankolikus részek bennem a Sunset Boulevard (Alkony sugárút) filmet idézték. Csodás alkotás, ennek hangulata, érzelmei dominálnak Lucille karakterében. A filmes háttér mellé végig jó zenék kerültek be a történetbe. Ez is egy jellemző motívum a szerzőnél.

Oslóban zajlik az élet, két eltűnt lány sorozatgyilkosa után kutat Katrin Bratt és csapata. Ez az, amely Harryt az Egyesült Államokból hazaviszi Oslóba. Besegít még Harry lovagiassága és Lucille hatalmas adóssága egy a mexikói bandának. Harryt az ismert ingatlanmágnás fogadja fel, hogy mossa őt tisztára, ártatlanságát bizonyítva. Jo végig találgatásokra késztet, ügyesen vezet félre, fordulatos krimit alkotott. Ez valóban egy aprólékosan, okosan megtervezett krimi, mindenképpen a sorozat erősebb darabjai közé tartozik. Bár lássuk be, nem könnyű bármiféle sorrendet felállítani Harry kalandjaiból.

A háttérben Harry súlyos, személyes problémáival küzd a nyomozás során. Barátja halálos beteg, míg az ő sorsa, az élete talán mégis új értelmet kaphat. Különleges, "szuper"csapatával természetesen megoldja a rábízott feladatot, pedig az idő is ellene van, hiszen alig tíz napot kap erre. Mire Oslo felett megjelenik a vérhold, a bűnös kiléte is kiderül. A rajongók egy kidolgozott, izgalmas történetet kapnak a Mestertől. Érdemes volt négy évet várni a Kés után.



ITT tiéd lehet a krimi, már E-könyvben is!

A Harry Hole sorozat kötetei: Denevérember, Csótányok, Vörösbegy, Nemeszisz, Boszorkányszög, A Megváltó, Hóember, Leopárd, Kísértet, Police, Szomjúság, Kés.




      
Jo Nesbø (Oslo, 1960. március 29-)
A világ egyik leghíresebb krimiírója. Fiatalon focistának készült, de egy térdsérülés miatt le kellett mondania erről a pályáról. Közgazdász és pénzügyi elemző tanulmányokat folytatott, majd tőzsdeügynökként dolgozott, és mindeközben a Di Derre (Ők ott) nevű együttesben zenélt. Amikor egy kiadó megbízta, hogy írjon memoárt a banda turnéiról, ő ehelyett a Harry Hole-krimisorozat A denevér című szinopszisával állt elő, amivel kezdetét vette szédületes írói karrierje. Regényeit eddig 50 nyelvre fordították le, és több mint 40 millió példányban adták el világszerte. Gyerekkönyvei is sikeresek.




Animus, Budapest, 2023
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636141752 · Fordította: Sulyok Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése