2023. június 24., szombat

Levelek nélkül

 

Krusovszky Dénes: Levelek nélkül




                                             


                                                         



Az öt éve megjelent, nagy sikerű Akik már nem leszünk sosem című első regénye után nagyon vártam a második Krusovszky regényt. Talán az első félév legjobban várt könyve volt számomra.


A cselekmény három nagy fejezetből épül fel. Olvasmányos, gördülékeny történetmesélése számtalan mai témát érint. A kiindulópont egy afféle paranormális jelenséggel az ökokatasztrófát vizionálja. A tavasz kezdete meglepő helyzetet produkál a kisvároskában: a friss levelek, hajtások lehullanak a fákról. A jelenség mindenkire másképp hat, a találgatások azonnal beindulnak.

A klímakatasztrófa fenyegető árnya sajnos valóságos, érezhetően egyre aktuálisabbá válik. Bár most sincs nevesítve az alföldi kisváros, a napjainkban játszódó mese közelről érinthet mindenkit, könnyen belehelyezkedtem a regény világába, hangulatába. Már az induló libás ügy is eléggé egyértelműsíti hol járunk. Látványos képei és az aktuális történések miatt finoman politizál, ábrázolja a valóságot. Ez szinte észrevétlenül épül be a regénybe, kiváló korrajz, cseppet sem zavaró, nem is szájbarágós. Az olvasó gondolkodhat a hasonlóságokon. A tipikus kisvárosi figuráival és történéseivel nem csak tökéletesen szemlélteti Magyarország gondjainak jó részét a regény, de ez egyre inkább az önmagunkkal való szembenézésre is késztet.
Tetszett a szereplők egymáshoz fűződő viszonya, a városkában eluralkodó hangulat, az emberek félelmeiről, szorongásairól mesél. Felvillanó vágyaik pedig természetes módon mutatják a napjainkra kialakult helyzetet.

Úgy éreztem, bár a helyszín egy kelet-magyarországi kisváros, de ez a városka szinte bárhol lehetne Magyarországon. Főhősünk a városka magyar tanára, Koroknai János. Őt mindenkit ismeri, nem csak szülei révén. Nem családregény, de jellemzően fontosak a baráti és családi viszonyok. Az anya alakja, szerepe és a múlt meghatározóvá válik a jelenben. A cselekmény kezdetén érezhető, ott lappang még a libák esete mellé valami sötét családi titok is, ami egy krimiszerű hátteret hoz be. Érdekes és meglepő végkifejletet ad a történetnek. A múlt emlékei, a gyerekkor és egy közös családi fotó emléke, háttere adja a második részt. Valahol éreztem, lesz egy váratlan meglepő fordulat, de az nem pont úgy érkezett el, amire gondoltam. Ez a rész tetszett legjobban.

            
Mozgalmas és színes a városka hangulata, az emberek viszonya (mindenki ismer mindenkit) tökéletes háttér a történethez. Egy apró, de fontos momentum, hogy Koroknai legtöbbször biciklizik, mert ez az elfogadott közlekedési forma. Itt nincsenek távolságok. A mellékszereplők is tipikusan jellemző kisvárosi figurák, kimondottan életszerűek: az öreg földrajztanár, a helyi újságíró, vagy az állatorvos, és a rendőrfőnök mellé a tanárkollégák is színesítik a történéseket. Vágyak, szerelmek, elvágyódás és a döntések háttere, (menni vagy maradni) ezek együttes fontossága gondolkodóba ejtő. Hatásosak ezek a ki nem mondott, de ott lappangó gondolatok. Az élet erről szól.

A lemondásról, és a döntéseink következményéről. Jól megírt szöveg, összeérő történetszálak és a megbúvó vélemény. Igazi kortárs, napjainkra reflektáló irodalmi alkotás, nem csupán a történet miatt. Nekem ez egy jól megírt, összetett, fontos kérdésekkel foglalkozó regény, ami néhol még kifejezetten szórakoztató is. 

A természeti változás után az élet nem megszokott módon folytatódik. A városka lakóinak életére erős hatást gyakorol a kialakult új helyzet. A tüntetések, az összefonódások és az élet megpróbáltatásai számos kérdést vetnek fel az olvasóban. Ezek a kérdések sajnálatosan napjaink jellemzői. Ebben (próbálunk) élni, de talán csak vegetálunk. Nem lehet az a megoldás, hogy mindenki külföldre távozzon. Hogyan lehet ehhez az új, nem egészen normális élethez alkalmazkodni? A történések háttere, a kisvárosi hangulat szuper volt, kifejezetten leképezi a nagy egészet. Akinek tetszett az előző regény, úgy gondolom, hogy ezt is szeretni fogja.




ITT rendelhető kedvezménnyel a regény! 





     
Krusovszky Dénes 1982-ben született Debrecenben. Költő, író, műfordító, a Magyar Narancs munkatársa, a Versum világirodalmi portál szerkesztője.

Díjai: Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj (2008), Junior Prima díj (magyar irodalom, 2008), Artisjus irodalmi díj (2010), József Attila-díj (2012), Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj (2013), Zelk Zoltán-díj (2017), Libri irodalmi közönségdíj (2019)
Fotók: Magvető fb oldal








Magvető, Budapest, 2023
442 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631442779

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése