2023. június 26., hétfő

Szárnyak ​és bilincsek


Kurucz Adrienn: Szárnyak ​és bilincsek

Harminc szenvedélyes színésznő története




                                                                







Kár ezért a könyvért! Lehetett volna ez jó is, de nem lett. A fákért pedig sír a lelkem... a "szerzőnek" illene ültetni néhányat cserébe. Ez tipikus példája ismét, ami napi érdekességnek, "kis színesnek" elmegy egy magazinban, az KÖNYVNEK kevés. Illett volna kissé átdolgozni némi tartalmat beletenni legalább. Persze, én voltam naiv... mit is vártam volna 30 kiemelkedő és meghatározó színésznőről, 250 oldalon képekkel, 20 oldal bevezető után? Felszínes, bulvár jellegű, unalomig ismert információk gyűjteménye. Amolyan újságmúzeumos, összeollózott valami.


A szerkesztő is csukott szemmel nézte az anyagot, olyan durva szöveg van néhol, ami szerintem sértő. A "töltött galamb" jelző is merész arra, aki messze nem az, kép alapján sem...,de napjaink influenszereihez való hasonlítás is elég vad. Ami mindent vitt és sikítófrászt kaptam: "a színésznő csendesen élt és minden csinnadratta nélkül halt meg" no komment. Ez simán halottgyalázás már, de nagy fokú tiszteletlenség, néhol tárgyi tévedés. A záró "portré" is komolyan egy sértő és semmitmondó valami. Szegény Schütz Ila és a társnői ezt látnák, ERRE és Így emlékszik az utókor..? Szomorú. Nála sem került (természetesen??) említésre a kiemelkedő színpadi sikere a Jövőre veled ugyanitt, csak az, hogy sokan férjének gondolták Sztankayt.
A szerkesztő is itt már nagyon unta biztosan a szöveget. Míg a máig népszerű másik kiváló színésznőről még mindig az a legfontosabb információ, hogy 12 évvel fiatalabb volt az énekes szerelme...Igen, tudjuk...
Neveket direkt nem írok, nem szeretném sértegetni ezeket a korszakosan kiemelkedő művészeket.
Amúgy elég jól indul, eleinte még elfogadható és érdekes a történelmi háttér, de ahogy halad előre a szöveg, egyre bulvárabb, a hírérték fogy. A szenzációra próbál rámenni. Ki hányszor és hogyan vált el, vagy esett szét az élete a siker hiánya miatt. A másik agyrém szerintem a számtalan "állítólag..", vagy azt beszélték akkoriban... No, ennyit a komoly tartalomról.


Míg a bemutatni próbált színésznőknél alázat, elhivatottság és kitartó munka állt az életük középpontjában, az a szerzőről nem mondható el. Felszínes, semmitmondó portrék, sehol egy kiemelkedő színpadi vagy filmes alakításról nincs szó. Csak néhány orbitális hiány. Sem az Üvegcipő vagy a Bolond lány 400-as színpadi sikerszériája vagy a Janika film egyáltalán nem, pedig kihagyhatatlan szerintem és meghatározó a színésznő életművéből...az fontosabb, hogy a Gresham-palotában lakott élete végéig, ami ugyebár közismert tény megint. A Jób lázadása, kiemelkedő és meghatározó alakítása, olyan mellékesen került említésre. (ja, igen, játszott abban is...)))
Igen a szex is megjelenik, néhol nagyon direktben. Fájó és sértő a megfogalmazás
az operettprimadonnáról írtak, vagy Gobbi Hilda és színész, majd író barátnője esetén már és még mindig a leszbikusság a fővonal. Mennyivel elegánsabb volt ezt Nyáry Krisztián könyvében olvasni.
Bármit ki lehet, ki kell adni? Komolyan, erre van igény, EZ lenne a színvonal? A milliószor beollózott régi nyilatkozatok és a nekrológok is fajsúlytalanná tették a könyvecskét. Ami tényleg mutatós, keménytáblás, szép fotó (Bánki Vilma) sokat ígérő, de sajnos lufi csak.


Talán a 2000 után születetteknek érdekes lehet, de inkább ne innen tájékozódjanak. A bevezető is biztató, de szinte kivonata a könyvnek, ami csak olvasás közben derül ki. A képek jók, hangulatot adnak, de összességében ez kevés. Akadt néhány jobban sikerült történet is: Rákosi Szidi, Jászai Mari, Makay Margit vagy Krencsey Marianne portréja ad valamit az olvasónak, de ez nem tudja menteni a könyvet.
























Jaffa, 2023
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634757665

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése