2021. szeptember 26., vasárnap

A kívülálló

Linda Castillo: A kívülálló




                                                               




"A sötét szív olyasmit is meglát, amire az őszinte, saját jóságánál fogva, vak."



Egy kicsit más volt ez a krimi, mint a sorozat többi darabja, de nem nevezném rossznak. A tizenkettedik rész sok hagyománnyal szakít. Önmagában a regény felütésén, a témaválasztáson mindig sok múlik. Itt a rendőri korrupció áll a történet középpontjában, az amishok csupán most a keretet adják. Linda merész lépésre szánta el magát, csavar egyet az egész eddig jól működő recepten.

Ráadásnak kapunk egy olyan főhőst, Kate egykori barátnője és rendőrtársa, Gina Colorosa személyében, aki bizony elég megosztó lesz a krimiben. Váratlanul, tíz év távlatából bukkan fel egy hóviharban, Painter Millsben. Ezzel a belépővel alaposan felforgatja Kate életét, szembesíti egykori önmagával. Ez a belépő pont olyan hatásos, mint Lee Child Csak egy lövés krimijében olvastam.

Gina elég arrogáns és durva, túl rámenős, ahogy nő létére viselkedik. A címre utalva, igazi kívülálló mindenben. Az ártatlan bárányka szerep jól áll neki, de tulajdonképpen nincs miért szeretnie az olvasónak, erről gondoskodik is. Már-már drukkoltam, hogy bukjon el. Ráadásul a vélt ártatlansága a végén elég furcsa fordulatot vesz. Nem a szokásos, várható befejezést kapjuk. Ez a főszereplő, Gina nem nyert meg magának, erkölcsileg sem tudom elfogadni. Most Linda érzésem szerint a helyszínt is rosszul választotta ki. A hótorlasz miatti bezártság és az idő szorítása működik, (Lee Child: 61 óra) de komoly veszélynek kitenni egy ártatlan amish családot, gáz. Egyedi történet valóban, de nekem éppen ez az egyedisége ölte meg a krimit. A szálak szövevényesen ágaznak felfelé, a korrupció, mint alap izgalmas, de nem eléggé. Szinte Kate is most csupán mellékszereplő lett.

Mellé Linda most elég filozofikus is, ami meglepően új fordulat. Barátságról, az érzelmekről, egymás iránti felelősségről és a múlt hatásáról moralizál. Ez most egy lélektani történet lett. Olvasmányos, szórakoztató és elég izgalmas, ha nem is annyira, hogy gyomorideget kapjon az olvasó. Rettegni nem kell, volt ettől jó néhány erősebb, sötétebb és izgalmasabb rész a sorozatban. Ezt ha rangsorolnom kellene, úgy a hatodiktól lefelé tenném valahová. Vagy mondhatom úgy, az előző három rész (Sötét úton, Égető titkok, Szégyen) ütősebb volt.

A történet egyféle lenyomata, tanúságtétele annak, hogyan változnak az emberek, értékelődnek át kapcsolatok. Persze Kate kétségbeesetten igyekszik bepillantást nyerni barátnője titkaiba, aki azonban ügyes játékos... érezhetően valami nagyon nem stimmel körülötte, mégis mindenki igyekszik neki segíteni. A nyomozás nem várt irányt vesz, amiben persze közrejátszhat, hogy maga a nyomozó sem egyszerű eset. John Tomasetti ismét hű társa és segítsége Kate-nek. Az ártatlanság és hazugság hálójában kell navigálniuk. Az ügy egyre szövevényesebbé válik, senki nem az, aminek elsőre látszik. Az amish életmód hiteles, érzékletes bemutatása most sem marad el, hiszen Linda jól mesél, remekül ír, ami azért garantálja a remek szórakozást. A hóvihar és a hideg remek hangulati elemek, ami lírai leírásokat hoz a krimiben.

Kedvezménnyel ITT megvásárolhatod a krimit. 

     
Linda Castillo: Ohio-ban született, kamasz korától írónak készült. Regényeit 30 nyelvre fordították le. Több vezette a New York Times bestseller listáját. Könyveit idehaza a General Press adja ki. A szerző oldala: https://www.lindacastillo.com/


General Press, Budapest, 2021
puhatáblás · ISBN: 9789634525158 · Fordította: Beke Cz. Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése