2021. szeptember 10., péntek

A féltékenység-szakértő és más történetek

Jo Nesbø: A féltékenység-szakértő
és más történetek


                                                          




Azzal nem árulok el nagy titkot, hogy a norvég krimikirály Jo Nesbø az egyik legnagyobb kedvencem. Igen, nekem a Macbeth-átirata is tetszett, ahogyan minden magyarul megjelent gyerekkönyvét is olvastam. Amikor hírét vettem a kötet megjelenésének kissé kétkedve, talán picit csalódottan néztem, hogy csak novellák és nem regény, de érdeklődve vártam. Elsőnek a borító leleplezése okozott némi sokkot.. az, hogy nem illik bele, eléggé kilóg a színeivel is a skandináv krimik világából, már üzent. Ezek valóban egészen másféle írások, lágyabbak, nem vértől csepegő, körömrágós, lélegzetvisszafojtva olvasós egyik sem. Tud ilyet is a Mester. Érdekes, hogy a Harry Hole sorozaton kívüli krimijei elég megosztóak lettek, vitát generáltak, talán csak A fiút és Fejvadászokat kivéve. Nekem a legutóbbi A birodalom, igazán remek és sötét, skandináv krimibe oltott családregénye is tetszett. Azonban a Vér a havon vagy a Fehér éjszakák sem nagy kedvencek a rajongók között. Hiába na, Harry különleges, egyedi figura, amit a stílus és történetek felépítése még emel. Olyan érzésem volt most olvasás után, mintha a kedvenc (hard-rock-metál) együttesem egy kedves kis csilingelős karácsonyi dallal rukkolna elő...


                      
Azért a hét kriminovella mégis csak a Mestertől ered, magán viseli, megcsillantja stílusjegyeit. Kedvencbe pedig nem rúg bele az ember...(másba sem).
Összességében megvalósította a jó, laza kikapcsolódást, szinte vér nélkül. Inkább az emberi oldalra, a féltékenységre mint motivációra ment rá. Már a kezdő, London novella meglepett, ami egy repülőn játszódik. Bőven bizakodásra adott okot. A csavaros és meghökkentő befejezés egy hétköznapi történetnek a végére tesz pontot. Érdekes és nem szokványos alapokon áll ez a szerelmi háromszög. Amolyan Meghökkentő mesék stílusban íródott, ahogyan a legtöbbre ez a jellemző. Túlzás lenne azt állítani, ez a legjobbak közé illik, hiszen Jo Nesbø-tól azért nagyobb meglepetéseket, durranást várunk…Ezek kikapcsolódásnak jók, amolyan ujjgyakorlatok inkább.


A féltékenység-szakértő a címadó, második novella. Kétségtelenül ez a leghosszabb lélegzetű írás, ami egyben a legkidolgozottabb is. Simán lehetne egy epizód bármelyik Nesbø-regényben. Itt félig kitaláltam a csavart, de a lélektani háttér vitt mindent. Mondanám már ezért megéri elolvasni ezt a válogatást. Tetszett, hogy Nesbø egyik hobbija a falmászás is fontos szerepet kap. Összetett karakterek, jó hangulatú, társadalomképet sem nélkülöző történet egy görög szigeten történt eltűnésről. A féltékenység valóban nagyon is emberi tulajdonság, minden lehetséges formájában. Mégis nem tudni, csak az idő dönti el, mi a jobb: ha megnyerjük, vagy ha elveszítjük a féltékenység alanyát. Lehet egy sírkő árnyékában tovább élni, boldogan? Mennyire lesz nyomasztó ez a megszerzett boldogság? Ér annyit egyáltalán? Izgalmas és fordulatos történet.

                                          
Sorban állás a harmadik történet, ami rövidségével lepett meg. Pici társadalmi látlelet és egy váratlanul meghökkentő befejezés. Rövid, ami éppen egy kis szösszenetnyi meglepetést ad az olvasónak. Következett a Hulladék címet viselő novella. Itt is a bevándorlók kerülnek a középpontba. A féltékenység működik itt is, ott munkál az ember lelkében. Néha okkal, néha ok nélkül... és egy alkoholos éjszaka után pedig valakinek fel kell takarítania... Szórakoztató és meglepő ez az írás is.

A másik kedvencem, amit jó szívvel kiemelek az a Vallomás. Avagy mégis létezik tökéletes gyilkosság? Ahogyan a többi írásban itt is a szereplők többnyire átlagemberek. A szituáció itt elég bizarr, a cselekmény pedig valami furcsa csavarral zárul.

ODD a hatodik írás szereplője, aki egy válságba került, sikeres író. Na, ez a történet, bár voltak jó pillanatai, de egyáltalán nem tetszett. Szerencsére a záró, a Fülbevaló kissé javított ismét. A szerelmi háromszög a féltékenység alapja, itt is ez áll a középpontban. Nem kell mindig veszekedni, a gyanú is elég, ami legalább olyan mérgező a léleknek. A megoldás ez esetben is az álcázott gyilkosság, mint megoldás működőképesnek tűnik.

Kíméletesen hátborzongatóak ezek a novellák a Mestertől, de az agytekervényeket igénybe veszik. A bűnösök előbb-utóbb elnyerik méltó büntetésüket, a klasszikus krimik alapszabályainak megfelelően. A novellák rövidségük ellenére eléggé fordulatosak, talán a rajongók megbocsájtják ezt a "félrelépést".

Várom én is a nagyobb lélegzetű, igazi Nesbø-regényt, vagy Harry Hole visszatérést! 



Megvásárolhatod ITT kedvezménnyel! 



                      
Jo Nesbø (1960. március 29.-)
A világ egyik leghíresebb krimiírója. Fiatalon focistának készült, de egy sérülés miatt le kellett mondania erről a pályáról. Közgazdász és pénzügyi elemző tanulmányokat folytatott, majd tőzsdeügynökként dolgozott, és mindeközben a Di Derre (Ők ott) nevű együttesben zenélt. Amikor egy kiadó megbízta, hogy írjon memoárt a banda turnéiról, ő ehelyett a Harry Hole-krimisorozat A denevér című szinopszisával állt elő, amivel kezdetét vette szédületes írói karrierje. Regényeit eddig 50 nyelvre fordították le, és több mint 40 millió példányban adták el világszerte. Gyerekkönyvei is sikeresek.









Animus, Budapest, 2021
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633249123 · Fordította: Sulyok Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése