2021. szeptember 22., szerda

Ida regénye

Gárdonyi Géza: Ida regénye


                                             




Ha Gárdonyi, akkor ugye az örökbecsű, kötelező olvasmány jut azonnal mindenkinek elsőre eszébe. Igen, Az egri csillagok egy igazi remekmű, fontos korszakos történelmi regény, amiben az író emléket állít az egri vitézek diadalának. Romantikával, remek karakterekkel és mozgalmas cselekménnyel nyűgözi le az olvasót. Emlékeim szerint a szerzőtől a Láthatatlan ember, Az öreg tekintetes és Az én falum szerepelt az olvasmányaim között, de Ida sajnos kimaradt eddig az életemből.


A Scolar és a Libri Kiadók összefogásával nyár elején került újra a boltokba az igényes kivitelű, Nagy Norbert által illusztrált kiadvány. Ez irányította figyelmem a regényre most, ami eredetileg 1924-ben látott napvilágot. Elismerem, működtek az előítéletek bennem is, tartottam attól, hogy egy túlzottan romantikus szerelmi történetet kapok...azaz egy igazi rózsaszín "lányregényt". Tévedtem.
A lendületes kezdéssel induló regény három részből épül fel. Ami megalapozza a történetet az egy hirdetés. 


        
"Férjhez adnám a lányomat művelt fiatalemberhez,.."

Az ígéretes hozományt is lebegtető ajánlat a végsőkig bajba jutott, önhibáján kívül eladósodott, festőnek készülő, ám újságíróként dolgozó Balogh Csaba figyelmét kelti fel. Az I. világháború előtti években járunk. A regény igazi könnyed, bájos romantikával megírt, léleksimogató történet.

Mai szemmel is érdekes alapszituációból bomlik ki az egész mese, a századelős romantika pedig andalítóan jó kikapcsolódást nyújt a mai olvasónak is. Gárdonyi Géza stílusa tökéletes, remek képet rajzol a korszakról, a férfi-nő kapcsolatokról, a korabeli szokásokról, az életről.

Főhősnőnk színre lépéséig elég sokat kell várni, de öröm volt megismerni a félárvaként, zárdában nevelkedett Ó Idát. Gondolatai, vágyai, a szülő-gyermek kapcsolat működtető rugói zseniálisan hozzák a hangulatot. Ó Péter borkereskedőnek felesége halála után szó szerint útban van, teher a saját lánya. Hétévesen zárdába dugja, haza sem viszi, látogatni sem látogatja, csupán egyszer egy évben... Elég fura apafigura, elég ellentmondásos ember, azonban a maga módján egyéniség. Éli az életét, nagykanállal habzsolja azt. Lányának a törődésen és szereteten, figyelmen kívül mindent megad - pénzben. A zárdabeli élet, szokások a lány egész életére rányomják a bélyeget. A véletlen folytán (egy másnak küldött rejtegetett szerelmeslevél okán) kidobják a már tizenkilenc éves lányt. Innen pörögnek fel az események, lép be a képbe Balogh úr. A leendő férjnek ugyanis életmentő a pénz, míg apja "szabadulna" Idától. A két fiatal egy cseppet nem szerelmes, ám a házasság lehetősége mindkettőjüknek az egyetlen, jó menekülési út. Az édes-bús szerelmi történet megkapóan hangulatos olvasmány.  

      
Gárdonyi elegáns, humorral is megszórt magyaros nyelvezetét élvezet volt olvasni. Sok kifejezés, szokás, amit Gárdonyi használ mára teljesen eltűntek az életünkből. Megragadott a szereplők sorsa, maga a korszak, jó volt megismerni a szokásokat. Azt felfedezni, hogy az emberek erkölcse mennyire másképp működött. A történet mai szemmel néhol már-már körülményes, elképesztően naiv, főleg a két főszereplő egymáshoz való viszonya. Ami, talán mondani sem kell, a hűvös udvariaskodásból, sok félreértés után, lassan fordul át szerelembe. Ida annyira ártatlan, szende lélek, elképzelni sem lehet, hogy ilyen valóban volt. Akaratos, mint az anyja, jó megérzései vannak, de az életről keveset tud. Ami zárdabeli élete okán nem is meglepő. Kilépve a nagybetűs Életbe azt most fedezi fel magának. Csaba már sokkal rátermettebb, de igazi úrként viselkedik. Megismerjük az eladósodás hátterét is, ami az egyik mozgatója az eseményeknek. 

A házassági fogadalmuk is elég meglepő, de érthető. Igazi üzleti alapú és szigorúan formális házasságukat egy esztendő múltán felbontják. A szűk körű és gyors esküvő után Münchenbe utazva a megelevenedő festők világa külön ráadás. A remek karakterek közül itt kiemelkedik az öreg festő alakja. Remek kor és hangulati elemek bukkannak fel a regényben, számtalan esemény színesíti a cselekményt. A végső megoldásként egy hatalmas tévedést kell korrigálnia Csabának. A felsejlő boldog jövő szabadsága és az érzelmek győznek. A regényből 1934-ben és 1974-ben készült filmes feldolgozás. 




                     
Gárdonyi Géza, született Ziegler Géza (Agárdpuszta, 1863. augusztus 3. – Eger, 1922. október 30.) magyar író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja. A 19–20. századforduló magyar irodalmának népszerűségében máig kiemelkedő alakja. Korának sajátos figurája, egyik irodalmi körhöz sem sorolható tagja volt. Életműve átmenetet képez a 19. századi romantikus, anekdotikus történetmesélés és a 20. századdal születő Nyugat-nemzedék szecessziós, naturalista-szimbolista stíluseszménye között.



Scolar, Budapest, 2021
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635093410 · Illusztrálta: Nagy Norbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése