2020. február 6., csütörtök

Semmiért egészen

Istók Anna: Semmiért egészen 





                                                                                 












Istók Anna második könyvében az emberi kapcsolatok szövevényes hálóját vizsgálja, igyekszik a miértekre választ találni. Elég nehéz feladat az érzelmek viharaiban kitalálni, kit mi motivál egy-egy döntésnél. Egy hétköznapi és valós, mai történet áll a középpontban, ezzel tárja fel az érzelmek, szenvedélyek összecsapását. Egy klasszikus szerelmi háromszög a történések magva, egy egyetemi szerelemből lett házasság anatómiája a regény.



A letisztult, egyszerű, ám kifejező borító a fekete alappal sejteti, nem egy vidám, habos-babos történetet kap az olvasó. Tudunk igazán szeretni? Miből is áll a szerelem, mitől működhet egy életen át? Mit bír ki, vagy már eleve reménytelen a kapcsolat? Ezeket a kérdéseket járja körbe a szerző.
Bevallom elég vegyes érzéseim maradtak olvasás után. A sablonok jól működtek, a kifinomult stílus olvastatta a könyvet, átélhető és valós a dráma, mégis a szereplők élete nem rázott meg. Legalábbis nem úgy, ahogy kellett volna. A befejezés nyitva maradt, az zavart, pedig ott egy igen nagy poén lehetősége rejlett volna, szerintem. Kár, hogy ez nem derült ki, összeborulás vagy szakítás lett vajon a régi-új pasival? Ezt a választ az olvasóra bízta a szerző. Hogy őszinte legyek: remélem, mikor Flóra befejezte a gyónását, a srác már nem volt ott...
A leányzó végig a saját csapdájában vergődött, magának köszönhette minden lelki és egyéb baját, boldogtalanságát. Persze egyszerűbb volt a fiút, Nándit, vagy a szülőket okolni mindenért. Istenem, de unalmas ez már, hogy mindig, csak és kizárólag a férfi a hibás!


Amikor egy nő meghoz egy ilyen súlyos döntést, mint az abortusz, illene számoljon az életre szóló hatásaival... Elég döbbenetes volt, hogy egy jobb parti, egy menőbb fiú miatt szakított és vetette el
a gyerekét, aki semmiről nem tehetett. Megérdemelte a lelki csapdát. Nem tudtam sajnálni. Magának kereste, azt is, hogy kapaszkodva-ragaszkodva lemondott a külföldi tanulmányútról, a saját életét is feladta...utána meg kétségbe esett, elégedetlen volt és nyavajgott. Céltalanná vált az élete. Flóra alakja végig önző, számító nőt mutat. A majomszeretettel körülvett, agyonszeretett új gyerekből egy következő "Nándi" prototipúsa bontakozik ki előttem. Örökölt sors? A élet ismétli önmagát.


A mellékkarakterekből az anyós alakja és Flóra apja emelkedik ki, mondja el bölcsen élettapasztalatait. Ezek elég keservesek, érdemes lenne figyelmet szentelni szavaiknak. Igen: a boldogságnak ára van, ahogy a boldogtalanságnak is! Emő elég furcsa volt végig, olyan kissé hihetetlen, megfoghatatlan,bár biztosan akad ilyen lány is. Az érzések csapdájában vergődnek a szereplők, amit jó rész önmaguknak teremtettek. Flóra láthatta Nándi családi hátterét: jó parti, apuka-anyuka menő állásban, egy szem, agyon szeretett-dédelgetett, az egyetem menő fiúja, a csajok kedvence. Érzelmei a nők felé nem felfedezhetőek, elkényeztetett ficsúr. Mit várt vajon tőle? Ami eleinte vonzotta, később éppen az taszította. Az pedig sajnos elég undorító egy anya részéről (saját tapasztalat is) , hogy a gyereket használja a volt párja ellen. Ezzel persze a gyereknek is nem kevés lelki törést okoz. Megdöbbentő és érzelmileg felkavaró volt a regény. Néha kell tudnunk alkut kötni. Érdemes lehet.
Igazi megoldást nem adott, hiszen Nándi "büntetése" is inkább nevetségessé vált előttem. Végre lettek komoly érzelmei, ragaszkodott és erre szegény.. pofára esik, na. Ez is azt mutatta, tud változni, nem reménytelen eset a fickó. Az elvakult bosszú nem vezet eredményre. Szabó Lőrinc verse jól utal a címben, mit áldozunk be a remélt boldogságunkért, akár éppen ezzel megteremtve a boldogtalanságunk alapjait.


Sajnos ez a mai világ ilyen, érzelmektől mentesen, kicentizve "szeretünk", ilyenné lettük, másban keresünk hibát. Miközben mi magunk sem vagyunk hibátlanok. Kéne néha tükörbe is nézni, elfogadni a másikat, okulva a szülők történetéből, szeretni hibáival együtt a kiválasztottat. Titkai mindenkinek vannak. A szerelem és a házasság kettőn múlik. Igazi mélységgel megírt mai szerelmi dráma ez a regény. Okulásul a felnőttebb korosztálynak.




ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni a regényt a kiadótól.


Istók Anna:

Könyvtáros, a Gödöllői Városi Könyvtár munkatársa. A helyi irodalmi kör, az Irka alapítója és vezetője. Munkaidőben ír, olvas, szerkeszt, kölcsönöz, oktat. Szabadidejében mindezt egy sör mellett teszi. Verseit, novelláit közölte már a Műút portál és folyóirat, az Irodalmi Jelen, a KULTer és az Aranymosás Irodalmi Magazin.

Első, Éhes felhő a napot című regénye a Könyvmolyképző Kiadónál jelent meg 2017-ben.

Könyvmolyképző, Szeged, 2019
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577478

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése