2020. február 26., szerda

Idegen páncélban

Karczag György: Idegen páncélban 




                                                                                     













A történelmi regények már évek óta újra reneszánszukat élik. Szerencsére gazdag a kínálat, sok jó minőségű, tartalmas írás jelent meg az elmúlt években. A mostani ajánlómban egy igazi kincset, egy régi-újdonságot választottam. Karczag György neve az idősebb generációnak nem ismeretlen, ám a fiatalabb olvasóknak a Lazi Kiadónál újra (42 év után) megjelent kötet egy újdonság lehet. Fedezzük fel, ismerjük meg a méltatlan sorsú alkotót és regényét. Karczag Györgynek életében három kötete jelent meg, és sajnálatosan fiatalon hunyt el, alig 37 évet élt. Az Idegen páncélban egy elfeledett klasszikus történelmi regény. Karczag Ákos, az író fia, hosszú évek, évtizedek óta küzd, hogy édesapja életműve ne vesszen el, azt az olvasók megismerhessék. Bizakodva várom az életmű további köteteinek újbóli megjelenését.



Amit elöljáróban a regényről elmondhatok: számomra is új felfedezés volt, Bíró Szabolcs hívta fel a figyelmem erre a csodára. Az 1977-ben a Móra Kiadónál egyszer megjelent kötet az ifjúsági besorolást kapta. Igazi kaland volt ez az olvasás, hiszen egy jól kidolgozott és felépített, csavaros történetben egységes képet nyújt az 1060-as évek Magyarországáról és eseményeiről: I. András halálától I. Géza trónra kerüléséig tarthatunk az íróval.
Öt fejezetből épül fel a regény története.
Véres testvérviszályokba csöppenünk, a harc a trónért folyik. Az ifjú, még szinte gyermek Salamon hol álnok módon orvul, hol pedig nyíltan üldözi unokatestvéreit és támogatóit. Géza vagy László herceg netán Lambert legyen az új király? Könyörtelen és álnok cselszövések, intrikák mellett Bizánc meghódítása is a célok közt lehet. Zűrzavaros időszak volt ez az ország életében.





Élvezet volt megismerni az igényes nyelvezetét, történetszövése gazdag, stílusa olvasmányos, alakjai életszerűen jól megrajzoltak. A dicső és nagy múltú magyar történelmi regény tradícióit ötvözi, amit egy szélesebb nagyközönségnek is érdemes lenne megismernie. Főhőse Sebő, egy halászfiú, aki kilátástalan és eseménytelen sorsa elől menekülve kihasználva egy jó lehetőséget, idegen páncélba, Zákány fia Iván gúnyájába, bőrébe bújik. Jellemfejlődése hihetően megrajzolt, jól nyomon követhető a cselekményben. Mi vár rá, milyen sorsa lesz a csere után, mekkora árat fizet az új életéért cserébe? Kiderül-e Sebő féltve őrzött titka? A kalandvágyó fiú története arra is egy jó példa, hogyan lesz valaki hős? Természetesen a korabeli hagyományok mellett a szerelem is egy színes szálat hoz a történetbe. Meglepően erős női karakterekkel találkozhat az olvasó. Sok szereplőt felvonultató, több helyszínen játszódik a mozgalmas regény. Igazi fajsúlyos, hangulatos történelmi tabló ez, amit a magyar történelem ihletett. A történet átélhető, viszi az olvasót, ahol a lélek harcai, belső vívódásai sem maradnak el. Erős és hiteles történet, érezhető a mögöttes kutatómunka alapossága. Mindenkinek ajánlom, aki szereti az igényes és tartalmas történelmi könyveket!



Számomra érthetetlen, miért jutott ilyen mostoha sors a szerzőnek. Életében kétszer utasították el kérelmét, a Magyar Írók Szövetségének tagjainak sorába nem vették fel.
Az Árpád-triász köteteiként emlegetik könyveit. Bemutatkozó regénye a Zúgó nyilak volt 1970-ben. Ez a későbbiekben kétszer, 2008 és 2015-ben ismét megjelent. Ennek folytatása A trónon harmadik (1974). Ezek gyakorlatilag beszerezhetetlen könyvek napjainkban. Végül 1977-ben Az idegen páncélban jelent meg. Karcszag György alig egy évvel a megjelenése után hunyt el. A család több kéziratát őrzi.



ITT tudod közvetlen a kiadótól kedvezménnyel beszerezni ezt a regényt!




Eredeti megjelenés éve: 1977
Lazi, Szeged, 2019
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632674452

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése