2020. február 2., vasárnap

Judy

JUDY 


                                                                    









Judy Garland, az Óz, a csodák csodája Dorothy alakításával egycsapásra népszerű gyereksztár lett Amerikában 1939-ben. Alig 17 éves volt ekkor, és 1924-ben lépett először színpadra. Élete és sikere, egyéni tragédiája filmre kívánkozott, a showbiznisz áldozata lett, ami valósággal bedarálta őt.

A kislány elindult a sárgaköves úton, át a szivárványon a siker és csillogás felé, ami messze vezetett. Alig 47 évet élt, amiből 45-öt színpadon töltött... Drámai és musical szerepeivel, és énekesként is nemzetközi sztárrá vált. 1999-ben az Amerikai Filmintézet beválasztotta az utóbbi 100 év 100 legnagyobb filmszínésznője közé.







Judy Garland közismert, talán még a fiatalabb generáció számára is. Nem mellékesen Liza Minelli (Kabaré) anyukája is egyben. A Judy Peter Quilter Tony-díjra jelölt „End of the Rainbow”című színdarabjának filmes adaptációja, amit kifejezetten érdemes megnézni. Renée Zellweger hiteles, emlékezetes alakítást nyújt. Ha valakinek Róla csupán a Bridget Jones-filmek ugranak be, nagyon fog csodálkozni, ugyanis a színésznő felismerhetetlen. A vásznon Judyt látjuk. Tökéletes átlényegülés, amit a smink és frizura, a kosztüm csak emel. Parádés alakítás, valóban simán adnám érte az Oscar-díjat. Reméljük, megkapja, hiszen Renée Zellweger már most a 2020-as Oscar-díj legnagyobb esélyesének tartják a legjobb színésznő kategóriában. Apró érdekesség, hogy amikor Judy 1969-ben meghalt, Zellweger abban az évben született.


                                                                   
A csodagyerekből nagy áldozatok árán felnőtt színésznővé vált Judy életének utolsó hónapjait látjuk, amibe bevillannak a gyermekkora élményei, traumái, az Óz forgatásának titkai, nehézségei. Némi molesztálást is sugallva a MGM nagyhatalmú főnöke felé... Ami egész későbbi életére árnyékot vetett, a későbbi tragédiáját ekkor alapozták meg.


Judy népszerűsége Amerikában már erősen megkopott, azonban csillaga Európában még mindig fényesen ragyog. Így amikor 1968 telén megérkezik Londonba, sztárként fogadják. Senki nem sejti, alig fél év van hátra életéből. Már elvesztette a kontrollt élete felett, rég a gyógyszerek rabja. 

A fellépéseire azonnal elfogynak a jegyek, telt ház előtt léphet fel... azonban nem megy minden zökkenők nélkül. Garland folyamatos harcot folytat elsősorban önmagával, a közönséggel, és a menedzsmenttel, valamint a drogokkal, gyógyszerekkel egyaránt…Unja az egészet, fáradt és megtört, depressziós nő, aki a gyerekeiért küzd. Végtelenül boldogtalan. Ám a pénz nagy úr. Ezzel a koncertsorozattal igyekezne biztos hátteret teremteni két kisebb gyermekének, akik az egyik volt férjénél vannak (ötször ment férjhez).


A film nem ás mélyre, elég árnyaltan mutatja a színésznő egyéni tragédiáját, sorsának hullámvölgyeit. Csak finoman jelez csupán, igazi dráma nincs...
A két rajongóval való otthoni főzőcskézésnél kimondottan leül a film, ezt kihagyhatták volna. Mégis érdemes rászánni a mozijegyet, jó szórakozást nyújt, ami elgondolkodtat és nem a tucat-zenés filmek közé tartozik. Zellweger tényleg lubickol a szerepben, zseniálisat alakít. Énekel, táncol, összeomlik... katarzis, még ha némi hiányérzetet hagy is a film a nézőben. Ez azonban a rendező bűne, ebből bizony többet ki lehetett volna hozni. A Judyra elsősorban Renée Zellweger miatt fogunk emlékezni, aki tényleg káprázatosat alakít Garland szerepében.


                                           
Az Oscar-díjra is esélyes alkotás január 9-től látható a magyar mozikban – feliratos és szinkronizált változatban egyaránt. Aki mélyebben és többet szeretne megtudni a színésznőről és életéről próbálja beszerezni ezt a 32 éve, 1988-ban megjelent könyvet. (Zeneműkiadó)
Maradandó olvasási élményt kaphat, kíméletlen pontossággal mutatja meg a hátteret, a csillogás árnyoldalát. Addig irány a mozi!

A filmet Magyarországon a Vertigo Média forgalmazza.

angol életrajzi dráma, musical, 118 perc, 2019

                                                                                                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése