2017. február 1., szerda

Az Einstein-prófécia

Robert Masello: Az Einstein-prófécia 





                                                                                             




"Elképzelhetetlen, mit meg nem tesznek egymással emberek a hazájuk, a hitük vagy valami ideológia nevében."






Különös kalandregényt olvashattam. A valóság és a képzelet keveredése, misztikummal, izgalmas fordulatokkal ezzel jellemezhető Robert Masello írása. Valós, közismerten híres emberek köré építette fel a cselekményekben gazdag történetét.

A történetünk 1944. augusztusában, Elzász-Lotaringia bányáiban veszi kezdetét. Még javában dúl
a háború, egy műkincsvadászat kellős közepébe csöppenünk. Ifjú főhősünk Lucas Athan hadnagy
és társa egy szarkofágra bukkannak. Ők a nácik által elrabolt műkincsek felkutatásában vesznek
részt, sikerrel. A különleges szarkofág olyan titkokat rejt, amit ők maguk sem gondolnak. Előrevetíti a kalandokat a barlangban történt események rövidke mozzanata is.


Lucas nem mellesleg egyetemi tanár, művészettörténetet oktat Princeton városában. Itt kapcsolódik be a történetbe Simone Rashid a fiatal arab kutatónő és idős professzor édesapja. Mint megtudjuk,
ők már régebb óta kutatják a láda titkát, sőt, ők fedezték fel először, tőlük került a barlangba. Egy viszontagságos hajóút után érkeznek meg a ládát követve Amerikába.



Lucas szomszédságában nem más, mint a híres Einstein professzor lakik. Feltűnnek körülötte különös alakok, sötét titkok, váratlan és meglepő fordulatok. A krimi és a misztikus elemek keverednek egészen jó egyensúlyban a regényben.

A láda vizsgálata sok kérdést vet fel. A történet emlékeztet Pandóra-szelencéjére és az Indiana Jones filmek hangulatára. Izgalmakat még el tudtam volna viselni, néha kissé körülményesen csordogál a történet, lassan adagolja az információkat Masello. Vártam a nagy fordulatot, mi áll a háttérben, miből is van, mit rejt a láda? Miért a nagy titkolózás, mi áll a különös és titokzatos események hátterében. Egy takarító érdekes balesete a láda körül, kik és miért figyelik Einstein professzort? A titokzatos lakótárs is okoz meglepetéseket.

A történetben feltűnő belbiztonsági szolgálat vajon miért akar mindenről pontos képet tudni, kit értesítenek a kisváros egyetemén történtekről? Követik, vagy vigyázzák a tudós professzort? A szálak egészen az elnökig, Theodor Rooseveltig vezetnek.



Rashid és Lucas sorsa itt közös pontra ér. Összefogásukból, a szarkofág felnyitásával ugyanis egy
ősi elem szabadul a világra. Ehhez csatlakozik Einstein, aki az emberiség elpusztítására alkalmas atombombán dolgozik. Ez a tudósban erkölcsi és morális kérdések sorát veti fel. Sok apró érdekességet tudhatunk meg a Masello által megrajzolt Einstein portréból a tudós személyiségéről. Alakját kellően szimpatikussá teszi, engem ősz hajkoronájával a világpolgár Faludy György költőre emlékeztetett. Ő sem hordott zoknit.. Részesei lehetünk egy ellene elkövetett gyilkossági kísérletnek is. A végső lezárás is ad váratlan és meglepő fordulatot. Különösen az erkölcsi oldalát feszegeti a regény. A nyitott és érdeklődő olvasó talán itt gondolkodhat el a világ sorsán. Morálisan van-e jogunk az Epilógusban is említett nukleáris háborút elindítani? Hová is vezet a "győzelem"? Egy világégés hová vezet, miféle következményekkel járhat? Úgy tűnik, még Hitler sem volt tisztában a szarkofág képességeivel. Roosevelt és az atombomba, Japán térdre kényszerítése évtizedekig visszaható kérdést ad nem csak a történészeknek. Nem is beszélve az emberi borzalmakról, a bomba hatásairól!

Miközben az emberi faj mindent megtesz, hogy kiírtsa önmagát. Az idős tudós Einstein félelmei napjainkban is aktuálisak. A békés egymás mellett élés feltételeit nekünk kell(ene) megteremteni.
A valóság és a fikció itt nyer értelmet, ad okot az olvasónak gondolkodásra. Einstein sötét jóslatai, jogos félelmei és napjaink világpolitikája mennyire közeledett ezt döntse el a kedves olvasó!







Robert Masello az Egyesült Államok egyik legsikeresebb történelmi és misztikus krimi írója. Díjnyertes újságíró, forgatókönyv író. Regényeit 15 nyelvre fordították le. Főiskolai egyetemi előadásokat tart, jelenleg a kaliforniai Santa Monicában él és alkot. Következő, több nyelven kiadott regénye a Romanov-kereszt. Nálunk ez áprilisra várható, a kiadónál már előrendelhető!




ITT tudod a kiadótól 20% kedvezménnyel megrendelni
Az Einstein-próféciáit!






XXI. Század, Budapest, 2016
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155638060 · Fordította: Farkas Veronika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése