2017. február 8., szerda

Falak mögött

Réti László: Falak mögött 




                                                                     







Réti László kilencedik könyve kihangsúlyozottan fikció, a
nem túl távoli jövőben 2033-ban játszódik. Mégis igazán aktuális, mai történet lett, ami mindenkit érint. Réti László egy zseni - írja a borító belső oldalán egy kedves olvasója. Kiegészíteném: Profi és zseni. Minden elfogódottság nélkül, hiszen nem ez az első olvasásom Réti Lászlótól. Alapos, felkészült és még szórakoztat is, miközben elülteti az olvasóban a kételyt: ez a valóság.



A regény története napokkal később is bennem kavarog, foglalkoztat. Okosan világít rá napjaink politikájára, minden állásfoglalás, szájbarágás nélkül. Tények alapján, mint a matematika. Bevallom, tartottam is ettől a történettől, az első hetven oldalig nem is igazán tetszett. Éppen a politika miatt. Aztán egy pillanat alatt került minden a helyére. Értelmet kapott a bevezető, a történet élni kezdett.
Bevándorlás, migrációs hullám, Európa elrablása - leigázása, Merkel bukása és a mi kerítésünk, amiből egész Európát behálózó Fal lett... Félelmetesen emlékeztet az egykori berlinire, nagyobb méretben. Ijesztő belegondolni ezekbe a lehetséges következményekbe, amit a regény története bemutat. Sötét korszakba vezet, elkeseredett emberek a kontinensen, anarchia, Magyarország is elég könnyű célpont. Azt félve teszem hozzá: sajnos mégis nagyon valós ez a kép!


Négy főhősünk van, akik a több szálon futó történetet mozgatják. Lendületes, sodró cselekmény, kalandok adják az alapot. A politikai részek is olvasmányosak, érthetőek, világos nyelvezete van.
Jól illeszkedik a regénybe, nem borul fel az egyensúly. Nem lesz politikai kiáltvány, mégis figyelmet érdemlő és helyre tesz dolgokat az olvasóban. Akkor is érthető, ha nem napi szinten követi valaki
a politika eseményeit. Megmarad a krimi-kaland-fikció egyensúly, a szereplők szerethetőek, tetteik mozgatórugója értelmet kap. Pontosan ábrázolja motivációjukat, ami minden esetben okot ad gondolkozni. Akár a világhíres, keresett terrorista Mukhtar érzéseit, gondolkodásmódját látjuk. Ő sem csak gonosz, elvetemült, sőt! Nagyon is tudatos, okos, jól képzett harcos. Emberi érzései pontosan és világosan megjelennek a kötet lapjain. Ahogyan a fiáé is.  Apa-fiú konfliktus sem fordul át, csupán az érzelmeket, vélemények és gondolkodásbeli különbségeket ismerjük meg mind két fél szemszögéből. A fiút a gyermeke egészsége motiválja csupán. Ez a mellékszál is igen érdekes, izgalmak sorát adja.Tetszett a végkifejlet, a megoldása ennek a szálnak. Meglepett, hogy ekkora jellemfejlődésen ment át a férfi.


Az női vonal is egészen hiteles lett. Jól ábrázolja a szenzációra éhes, amerikai média képviselőjét, Sheila Ward alakját is. Kemény nő és néha elképesztően naiv, amire kissé rá is fizet. Mukhtar méltó társa lesz. Örültem, hogy nem lett érzelmes, romantikus szerelem közöttük, bár a lehetőség adott volt. Radnai őrnagy alakja valahogy kevéssé volt szimpatikus, nem csak a túl akaratos, bulldog módszerei miatt. A kiadó és szerkesztő baklövése, hogy a történet elején ZSUZSA néven mutatkozik be, majd... MAAARGIT!! néven tér vissza!! Szerencsére ez marad aztán végig.. Rémesen kár ezért. Az ő magánéleti problémái kissé túl nagy hangsúlyt kaptak a fiatalabb pasival az oldalán. Az Eszterke-vonal viszont remekül lett felvezetve, majd bemutatva, ki is Eszter, hogyan kötődik Margithoz. Nagyon hatásos, hangsúlyos része volt a történetnek, bár ez is egy mellékszál csupán. Itt is megmutatkozik a szerző precíz, alapos történetfelépítése.



Az egész regény letehetetlen, meglepően aktuális és mai. Minden fikció ellenére vagy éppen azért! Kiváló mellékfigurák is vannak: a budapesti (!) imám alakja, vagy az EBH vezetője Ambrus gyarló és aljas gondolatai elképesztőek. A budapesti helyszínek miatt különösen rémes belegondolni, hogy könnyen lehetünk célpontok - tudtunkon kívül (Aranykéz utca!). Remélem ez a jóslat sem válik valóra, nem ad tippet senkinek. Persze, ahhoz, hogy ezek az események véletlen se történhessenek meg napjaink politikusainak kellene másképp gondolkodni, tenni a dolgaikat. Sajnos erre látok legkevesebb esélyt, így válik ez a regény félelmetes valósággá. Minden eladó, megoldható, apró pontok vagyunk a terroristák, politikusok, emberkereskedők hálójában. Minden összefügg mindennel. Hatásos, ugyanakkor szórakoztatóan izgalmas a regény. Magasan kiemelkedik napjaink krimiáradatából, zsánerkönyveiből és nem csak a mindenkit érintő, hiteles, lebilincselő témája miatt!

Amerika pedig nem először önző a történelem során. Egy mondattal remekül érzékelteti, kifejezi mennyire nem érdekli Európa sorsa az amerikai társadalmat. A migrációs hullám sem igazán ér el oda, óceán veszi körbe.. Sheila is ezt erősíti meg.

Réti László komoly, mély gondolatokat vet fel, égető problémákat világít meg. Hová, merre tart Európa? Mi lesz 20 év múlva?  Erről lenyűgözően eredeti, pontos képet fest. Amitől lehet nem lesz túl vidám az olvasó, sőt! Talán ez is cél volt, ahogy a borítón is szerepel: "Húzzuk ki a fejünket a homokból, amíg nem késő"


Talán a parlamentben és más európai vezetőknek is olvasniuk kellene Réti Lászlót!   


Még egy apró, negatív észrevétel a kiadónak: igazán megérdemelt volna a könyv egy minőségi, erősebb füles-kartonált borítót. Egyrészt:550 oldal terjedelmet egy silány, vékonyka kartonlap fog össze. Komolyan: méregdrága könyvárak mellett, ez elvárható lenne, hogy erősebb tartósabb borítót kapjon a könyv. Egy jobb magazinnak masszívabb a címlapja...

Ne hagyd ki ezt  remek kalandregényt, kedvezménnyel ITT tudod beszerezni!


Réti László: 1972. december 26-án született.
Rendőrtiszti főiskolát végzett, 20 évig volt rendőrtiszt, vezető beosztásban dolgozott Budapesten. Eleinte álnéven publikálta regényeit. Sikeres könyvei: Célpont Párizsban, Kaméleon, A parfümőr vagy A kandahári fogoly. Stílusa van, könyvei kidolgozottak.












Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2016
550 oldal, puhatáblás, ISBN: 9789633996652  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése