2017. január 29., vasárnap

Seb

Hidas Judit: Seb   

                              


                                                        





Van ilyen olvasóbarát társadalom ábrázolás, ami mindenkit megtalálhat. A mai magyar valóság ezer sebből vérzik, ettől sajnálatosan hiteles a kép. Súlyos problémákról, fontos kérdéseket feszegetve mesél az írónő rólunk.



A regény cselekménye a 2008-as hitelválság idején játszódik, amikor hetek, sokszor napok alatt dőltek be, mentek csődbe vállalkozások, adósodtak el családok.
Helyszín a főváros közeli városka, ahol három különböző társadalmi osztályba tartozó család életét, mindennapjaikat láthatjuk. Az ő szenvedéseiken keresztül ismerjük meg a kialakult helyzetet, hogy taszította a mélybe a hitelválság az egész társadalmat. Nyomon követhetjük a szereplők sorsát, egymás közötti kapcsolataikat, hiszen történetük mesterien összefonódik.
Az írónő néhány mondattal is remekül átélhetővé teszi sorsukat, alaposan és sok oldalról láttatja ezeket a figurákat. Sok esetben önmaguknak is köszönhetik ellehetetlenített életüket, mégis szeretettel, empátiával vannak jelen a történetben. Ez nagyon tetszett, nem ítélkezik egyik szereplő sorsa felett sem, nem tör pálcát.


A szociálisan valós történet főhősei a menő étterem-tulajdonos Alex és az önmagát kereső, depresszióval küzdő neje, Emma. Neki még a gyermeke is nyűg lesz egy idő után, elképesztően nem volt szimpatikus figura. A jó helyzetével sem tud mit kezdeni. A főszereplők problémái, a közöttük felmerülő konfliktusok nem csak a férfi-nő kapcsolatról adnak remek képet. A regény erőssége a mondanivaló mellett a nagyszerű, életteli, valós karakterek. Az olvasó jól tud azonosulni ezekkel az életpillanatokkal, ismerős helyzetekkel. A történet sodró, néhol humorosan vicces. A napról napra való küzdelem, a túlélés esélye lebeg a szereplők előtt. A fojtogató pénzügyi gondok érintenek mindenkit. Alexet a millióival a villában, remek panorámával, érzelemszegény kapcsolatában, mint Gyalut vagy Flórit is. Persze, ezt egyénileg mindenki másképp érzi, éli meg. A gondok, problémák sokasodnak, újabbak keletkeznek. Ebbe mindenki beleeshet, küzdhet vele. Elrontott életek, kihagyott helyzetek és a napi túlélés gondjai, cigi, alkohol nélkül elképzelhetetlen. Mindenki jobbra vágyik, álmodozik, vágyakozik. A boldogság pedig, ismét kiderül, nem pénzfüggő. A villában élő Alex és Emma sem boldog egymással. Ha van egy "okos" barátnő az tovább ronthat a helyzeten. Őszinteség nélkül nem megy egy kapcsolat sem.

Gyalu is jobb sorsra érdemes, ő a család fekete báránya. Pedig kiderül, a családjáért vállalta el a lehetőséget, ami a börtönbe vitte húszévesen. Ők a lecsúszott középosztályt képviselik. Nehezen kapaszkodva igyekszenek a látszatot fenntartani, ami nekik sem megy. Flóri és Ildi pedig az etnikum
a napról napra élni művészei. Ők sajnos a legesélytelenebbek. Nekik csak vágyak maradnak, még
az adódó lehetőségekkel sem tudnak mit kezdeni hosszú távon. A végső terv a nagy boldogságra előre esélytelen, de ezt sem látják át. Tipikusan magyaros mentalitás, más kárán előrébb jutni. Itt már-már krimibe hajlik a történet.
Hiába a jól szervezett, dolgos élet, a kitartás. Az élet egy pillanat alatt is összeomlik, és a bank visz mindent könyörtelenül. Mi lesz a két gyermek sorsa? Érdekes és nyitott kérdés marad a végére, mint egy körforgás, kezdődik minden újra. Berta útja simább lehet, míg Roland egy új Flóri lesz.


A felszíni apró kis horzsolásokból hogyan lesznek mély, életre szóló lelki sebek. Ezek a sebek mindenki lelkén ott vannak, sőt, újabbak keletkeznek. Hozott anyagból építkezünk életünk során.
A szülői háttér, illetve annak hiánya, a rátermettség és a "majd lesz valahogy" reménye adja történet erejét. Túlélni, bizakodva várva a jövőt. Realista kép a mai Magyarországról. Tetszik vagy nem, ez van. A sorsfordító döntések súlyát, a párkapcsolati és megélhetési dilemmákat, a hétköznapok szorongásait hozza közel a Seb. A megoldást, a kiutat hiányoltam csupán. Valami fényt az alagút végén a szereplőknek és nekünk olvasóknak is jó lett volna. Marad a napi túlélés küzdelme, a remény. Figyelemre méltó, erős történet, emlékezetes olvasmány a Seb.





Részlet a fülszövegből:

“A Seb, noha kíméletlen látlelet a mai magyar társadalom egy részéről, mégsem szomorú könyv. A sorsok vigasztalanságát ellensúlyozza a cselekményszövés ritmusa és lendülete, a szereplők élettelisége és a szituációkban megmutatkozó visszafogott, finom irónia. Hidas Judit munkája nyeresége a kortárs magyar prózának – és az olvasónak is.” (Márton László)



Hidas Judit: író eddigi kötetei: Hotel Havanna (2013)Anyátlan nemzedék (2015) Seb (2016)
Díjak
Magyarország képviselője az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján (2014)


Kalligram, Pozsony, 2016
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155603419

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése