2017. február 24., péntek

Jackie

Jackie


                                                                               









A Kennedyekről könyvtárnyi kötet jelent meg, filmen is többen, többféleképpen feldolgozták életüket, szerepüket. Kétségtelenül az amerikai történelem egyik legközismertebb és legdrámaibb alakja lett 1963. november 22-én a dallasi merénylet áldozatává vált JFK. Ő volt az államok 35. elnöke. Felesége a csodálatos és bájos, okos Jacqueline Bouvier Kennedy, akt a világ csak Jackie-ként ismert meg. Korának első ünnepelt és rajongásig szeretett alakja, a 20. század egyik legmeghatározóbb asszonya volt. 31 évesen került a Fehér Házba, és 34 évesen lett özvegy.
A chilei rendezőre bízott film Pablo Larraín első angol nyelvű munkája.


Jackie Kennedy életrajzi filmje több újszerű megoldást is mutat a szokásos sablonos életrajzi filmek között. Csupán alig pár napra koncentrál, hiszen a kiindulópont a Kennedy elleni 1963. november 22-i dallasi merénylet, majd a három nappal későbbi temetése adja a film alapjait.

Larraín ebben a rövidke időben mindent megmutat az özvegyen maradt asszony érzéseiből, nézőpontjából. Natalie Portman pedig csodásan hozza a nemzet fiatal özvegyét. Ehhez a keretet egy interjú szolgáltatja, aminek során megidéződnek ezek a pillanatok, valamint korábbi a Fehér Házban töltött életük is felvillan. Mesélt az elvesztett gyerekeiről, a férje kicsapongásairól, amit el kellett viselnie, hiszen mindezek ellenére: szerette.


Az újságíró szerepében Billy Crudup-ot láthatjuk. Remekül adja a végszavakat a volt fist ladynek, bátran, de érzőn közelíti meg a megtört nőt. Jackie itt már erősnek, határozottnak mutatkozik, ő diktál, ám ez csak a külvilágnak szánt álarc. Pontosan tudja, mit várnak el tőle. Vért és könnyeket, drámát, ám ő ezt érthető módon magának szeretné megtartani.



Natalie Portman valóban átlényegül Jackie alakjában, amihez nem csak a csodás kosztümök, haj és smink segíti. Árad belőle a gyász, melankólia, önsajnálat és a kétségbeesés. A híressé vált rózsaszín Chanel-kosztüm, a repülőn letett elnöki eskü képei beivódnak a nézőbe, ahogyan a megtört anya és gyermekei is erős, hatásos képek. A nemzet fiatal özvegye drámai fordulatot vett életét, érzéseit, gondolatait ismerhetjük meg ebből a néhány napból.


A temetés méltó megszervezése mellett félelmeit, hogy a történelem megismétli önmagát és ő is a nagy példakép, Lincoln özvegyének sorsára jut, aki nincstelenül halt meg. Ez a párhuzam visszatérő eleme a filmnek. Elképesztően nagy nyomás nehezedett rá hirtelen. Hiteles, drámai alkotás született.
Korhű és elgondolkodtató, Natalie Portman remek alakítást nyújt.

Ahogyan az is, hogy JFK mit adott a világnak, milyen helye lesz a történelemben, hogyan fognak
rá emlékezni. Már ott és akkor ráébredt erre a jelentős tényre, hogy hiteles kép maradjon meg az elnökről. Kitartóan ápolta élete során is férje emlékét, hagyatékát. Nincs összeesküvés elmélet, nem
a gyilkossággal foglalkozik, JFK is mellékszereplő. Az eseményeket Jackie nézőpontjából látjuk, inkább a család szétesése hangsúlyos. Tartalmas film született. Portman alakítása a fájdalomtól megtört nő sorsában nem egy újabb emlékművet kíván állítani, emberközelbe hozza Jackie alakját. Hazafias, ám giccsmentes a történet, amihez a zene léleksimogatóan finoma simul hozzá.


Igazán izgalmas és érzékeny jelenetsor a temetés előtti találkozás a John Hurt által alakított pappal. Életről, halálról és Isten hatalmáról elmélkedve ennek új értelmet ad
a láthatóan már igen törékeny Hurt nemrég bekövetkezett halála. (2017. 01. 25.)
Hurt jelenléte, alakítása plusz tartalmat ad ezeknek a képeknek.







A végkicsengés a film végén, hogy Jackie a Fehér Házban töltött éveket Arthur király mitikus Camelotjához hasonlította. Jól állt nekik a Fehér Ház, bájosan fiatalok és erősek voltak. Kennedy a korszak férfiideálja volt, míg Jackie vonzó és intelligens, stílusát világszerte utánozták. Boldogok voltak. Ehhez fogható talán azóta sem volt az USA történetében. Akit mélyebben érdekel a téma, ajánlom ezt
a könyvet. Billy O'Reilly – Martin Dugard: Kennedy A gyilkosság, amely véget vetett az amerikai Camelotnak. Ez egy jó összefoglalás arról, ami lehetséges módon történt…. Az igazságot persze sosem tudjuk meg.


A film ebben a három kategóriában jelölt az Oscar-díjra 2017-ben:

Legjobb női főszereplő, legjobb eredeti filmzene, legjobb kosztüm.
Idén a mezőny nagyon erős női fronton az idei szezon üdvöskéjével, a Kaliforniai álom Emma Stone-jával és az Elle nagyszerű Isabelle Huppertjével kell versenyeznie a Jackie Natalie Portmanjének. Drukkolok neki, megérdemelné.













http://www.mafab.hu/movies/jackie-275271.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése