2015. december 29., kedd

Dorothy Blog Award



 Dorothy Blog Award 












Díjat kaptam Nikitől, és Bélabától, amit még egyszer köszönök! A Könyvesem és a Monumentum blogokat a neveikre kattintva megnézhetitek. Érdemes, én is évek óta olvasom őket. Igazán megörültem mikor előbb Niki, majd néhány nappal később Bélabá is gondolt rám és engem választott.  Hosszú lesz, bocsi!

Szabályok: Köszönd meg a díjat és tedd ki, hogy kitől kaptad! 

Írj egy rövid kis szöszt az illető blogjáról!  


Nikit a kezdetek óta figyelemmel olvasom. Tetszett, nem nyálas és nem is túllihegi a dolgokat, valóban szubjektíven értékel. Értőn olvas. Nála azokat is elolvasom, amit tudom, biztosan nem fogok kézbe venni, de érdekel a véleménye az adott könyvről. Tőle már kértem és kaptam ötletet, tanácsot.
Az ő bátorító szavai átsegítettek egy kezdeti hullámvölgyön. A saját blogom facebook oldala is az ő megerősítő javaslatára indult el. Őt itt találod meg a facebookon: https://www.facebook.com/K%C3%B6nyvesem-143254365729241/  


Bélabá molybarát és a Monumentum blog gazdája. 2014-es indulása óta figyelem működését, bár nem mondhatni, hogy heti rendszerességgel írogatna. A kezdeti lendület picit alább hagyott mostanában. Érdekes észrevételei és rövid értékelései érdekelnek, még, ha nem is értek egyet mindennel, de ezzel szerintem mindannyian így vagyunk. Szép is lenne, mindenki agya egy rugóra járna!  



Írj 12 dolgot a saját blogodról!  

1: Gabó már régóta olvas, de mint blog 2012- december 13-án indult be, egyedül vezetem.

2: Skandináv krimik, szépirodalom (magyar is), és történelem a fő irányvonal. Életrajzok és egyéb "bestzellerek" is beférnek, de erősen válogatva. 

3: Nem értek a technikai részhez: arculattervezés, stb... képek, mozgó díszek, nem akarom túl "csili-vilire", maradjon letisztult, egyszerű nem a látvány az elsődleges, pasis inkább, ha lehet. Remélem olyan!  

4: Vannak rendszeres rovatok is, bár ezek nem biztos, hogy minden hónapban jelentkeznek. Zene, film, bloginterjúk a nyáron indult el a Klasszikusok rovat. 
5: Idén ez a 175. bejegyzésem. Eddig összesen a három év alatt 468 írásom született, főleg könyvajánlók. 
6: 131 000 felett jár az eddigi oldalmegjelenítések száma. Hatalmas öröm és elképesztő felelősség! 
7: Csúcsbejegyzések: Az ember, akit Ovénak hívnak, A nagymamám azt üzeni, bocs, A krimi, ha skandináv írásaim. 
8: Szeretek interjúkat is készíteni írókkal. Eddig beszélgetőtársam volt már: Benkő László, Trux Béla, Rozsnyai János, Marcellus Mihály mellett Fábián Janka, Bíró Szabolcs és Rados Virág is.
9:  Nem sajnálom a befektetett időt, ad annyi örömet és pluszt. Valóban időigényes egy egy posztot megírni, képekkel ellátni. Van súlya a dolognak!
10: Napi szinten már nem írok, hagyom "kifutni" egy egy könyvajánlóm. 2-3 naponta, heti 3-4 bejegyzés születik, ami könyvfesztiválos időben akár 18- 19 is lehet havi szinten. 
11: A skandinávok a szívem csücskei, az mindig inspirál, ha egy jó krimit olvasok. 
12: Tervek, vágyak, emlékek.... folyamatban, ehhez még gyűjtök egy kis erőt!  

Jöjjenek előbb Niki kérdései! 



  1. Miért azon a néven írod a blogodat, amilyenen? Próbáltam valami egyszerűt és érthetőt választani. Apró érdekesség, hogy apósom keresztelt el Gabónak, ő becézett így. 
  2. Hogyan tudnád magadat jellemezni 5 mondatban? (külső, belső tulajdonságok, stb.)  Csendes, visszafogott és figyelmes. Türelmes a végtelenségig, aztán robban...  Kíváncsi, nyitott, érdeklődő mások problémáira, ugyanakkor zárkózott. Akinek megnyílok, az kivételes helyen áll az életemben. Nem sok ilyen ember van.  
  3. Heti szinten mennyi időt fordítasz az oldaladra? Sokat... nem számolom órákban. Ha nem is írok, ránézek néha többször is.
  4. Mely általad írt bejegyzésed a kedvenced? A skandináv krimikről írtak, vagy legutóbbi saját kedveltem A három testőr, Vuk, az Éles, Sömmi, Stoner, Esőcsináló írásaim. 
  5. Melyik a leglátogatottabb bejegyzésed, mióta az oldalt vezeted? Az ember, akit Ovénak hívnak és az átfogó írásom a Krimi, ha skandináv.
  6. Hogyan képzeljünk el bejegyzés írása közben? Semmi különös, csend és figyelés. Csak úgy ülök le írni, ha nem vagyok időhöz kötve.
  7. Mi a legnagyobb sikerélményed a blogoddal kapcsolatban? Az írók visszajelzései! Trux Béla, Benkő László vagy Bíró Szabolcs elismerő sorai. Kaptam már köszönetet külföldi szerzőktől is.
  8. Mi volt a legnegatívabb élményed a blogoddal kapcsolatban? (visszajelzés, stb.) Igen, jó 2 évvel ezelőtt egy recenziós "lehúzás", amit nem szoktam, de ez baromi rossz könyv volt... a legszebb az egészben, a kiadó privátban elismerte, nekik is csalódás a könyv, le volt kötve, kiadták.. mégis néhányan nekem estek, hogy merek rosszat írni egy reciről... Miért, csak dicsérni lehet? Az nem túl hiteles, ha folyamatosan áradozik, ömleng a blogger és mindig "zseniális remekműveket" olvas...
  9. Az ismerőseid, hozzád közel állók tudják, hogy könyves blogot vezetsz? Igen, persze, nem titok.
  10. Éves szinten kb. mennyit költesz könyvekre? Ezt sem számolom, ami kell és tetszik ha csak lehet megveszem.
  11. Jársz rendszeresen könyvtárba? Igen és jó kapcsolatom is van a városi könyvtárral.
  12. Átlagban milyen tanuló voltál magyarból (irodalom, nyelvtan)? Mindig jeles, szerénytelenség nélkül mondom ezt. Már akkoriban is kedveltem a verseket is! A kötelezőket is elolvastam. Mindig humán beállítottságú voltam/vagyok. Anno, a középsuliban mondta  az irodalom tanárnőm: nagyon tetszett neki a stílusom, ahogy az Antigonéról írtam, 4 oldalas dolgozatot.  


Kis pihenő, egy kávé? Íme a válaszaim Bélabá kérdéseire: 



1.) Van olyan könyv, amit nagyon szeretsz, de nincs meg saját példányként? 
Igen, van! Edgar Wallace A zöld íjász régi kedvenc, régóta szeretném, ezt a kiadást keresem:  



2.) Mikor érezted azt, hogy kedveled az olvasást és már-már mániákus hobbiddá vált? Így születtem... sosem volt gondom az olvasással, mindig szerettem olvasni. Életforma, nem mánia, szerintem. Mint a sport... 

3.) Van terved jövő évre miket olvasnál? Kérek három könyvet, amit biztosan el fogsz olvasni.
Tervek mindig vannak, 2016-ra régi, kimaradt klasszikusok szerepelnek ezen a listán: Ne bántsátok a feketerigót, (a folytatás miatt is), orosz írók, Hamvas Béla Karnevál műve is terv, vagy az Előttem az élet is már egy jó ideje várakozik. 

4.) Magad miatt blogolsz vagy van egy célközönség, kinek az igényeinek kívánsz megfelelni? Is-is! 

5.) Szoktál nagy, népszerű könyves oldalakat olvasni? Persze, figyelemmel kísérem őket.Tájékozódás és hírek miatt is. 

6.) Volt olyan könyves szereplő, akivel cserélnél és belebújnál a bőrébe?  D'Artagnan !

7.) Ha befejezel egy könyvet, akkor rögtön értékelsz vagy kivársz, amíg leülepszik kicsit? Is-is, de várok és rágom, átgondolom kicsit.Bár igazán az a jó könyv, amiről már olvasás közben "elindul az agyam" és fejben írom a vázlatom.
8.) Nem éreztél sosem válságos időszakot (alkotói válság) a blogolás közben? Hogyne, ez élethelyzettől adódóan mindenkinél van, szerintem.
9.) Tervezel új műfajokat megismerni amiket nem szívesen olvastál eddig? Nem igazán, bár nem zárkózom el, ha valamire kíváncsi leszek... Vámpírok, sci-fi és YA biztosan nem lesz a blogon.

10.) Melyik könyvhöz hasonlót vársz legjobban, Ami az olvasáskor elementárisan hatott, de azóta sem találkoztál hasonlóval. Fredrik Backman (Ove) harmadik könyvére nagyon nagyon kíváncsi vagyok... Az Ove ütött, kiemelkedően jó volt. A nagyi nekem nem annyira, némi utánérzést is véltem felfedezni benne. A harmadiknál kiderül, tud-e újat.

11.) Tervezel új témát a blogodra? Tervezem, de nem tudom merjem-e? Még érlelődik csak a gondolat.
12.) Ismered az írókat, akiktől olvasol mármintrészletes munkásságukat? A magyar kedvenceket persze, de sok külföldi szerzőt is. Aki tetszik és jónak érzek, attól érdekel minden elérhető. 
    
Küldd tovább a díjat azoknak, akiknek szeretnéd! 
Na, ez nehéz most, már sokan megkapták, akiket olvasok. 

Talán: Cilee könyvek (hogy biztosan írjon már) 
 @cintiatekla! teklakonyvei.blogspot.hu  
 @Zsófi_és_Bea http://konyvutca.blogspot.hu
Uszáma_Mutier http://konyvspiraciok.blogspot.de/
Deszy:  http://www.deszy-konyv.hu/ 
 ladybird http://konyvextrak.blogspot.hu ·
tees06:  http://discussion.blog.hu/
mariann lakosztálya: http://czenema.blogspot.hu/  
A fenti 24 kérdésből lehet választani, egyetlen kérdésem: Mi volt az első recid? Melyik kiadó könyvéről írtál először recit? Köszönöm a figyelmet! 






6 megjegyzés:

  1. Köszönjük szépen a megtiszteltetést! A következő napokban megválaszoljuk a kérdéseket is.

    VálaszTörlés
  2. Én szerintem videóban fogok válaszolni a kérdésekre :) Köszönöm a kihívást :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi nektek, várom a játékos válaszokat.

    VálaszTörlés
  4. Én is köszönöm, a moly után is :) január 9-én lesz a blogom egy éves, akkor válaszolnék, ha nem baj.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen a díjatt! Nagyon megleptél vele. :D Hamarosan válaszolok a kérdésekre.

    VálaszTörlés