2015. december 8., kedd

A fúriák haragja

Steven Saylor: A fúriák haragja   

 
                                                              



Steven Saylor remek karaktere Gordianus a nyomozó immár tizenötödik történetét olvashatjuk. Alig néhány héttel a külföldi megjelenés után, példás gyorsasággal érkezett meg hozzánk is az Agave Könyvek gondozásában. A rajongók nem kevés örömére, igazi csemege karácsony közeledtével.

Ahogyan az előző két történet A hét csoda és A Nílusi rablók is az ifjú Gordianus életével, annak kalandjaival ismerteti meg az olvasóit, ez a történet is még oda illeszkedik, afféle előzménynek tekinthető. Amikor az ókori hét csodával megismerkedett Gordianus, Alexandriában maradt, míg tanítója Antipatrosz visszatért Epheszoszba. Innen kap egy furcsa és tiokzatos üzenetet Antipatrosztól, aki barátja is nem csak tanítója. Az üzenet lesz az elindítója az eseményeknek, ugyanis Antipatrosz élete veszélyben van. Természetesen Gordianus elindul Bethesdával, hogy segítségére legyen.


Saylor fantáziája és szakértelme során bontakozik ki az olvasó előtt az ókori világ színes forgataga. Steven Saylor nem csak remek író, történész is. Aprólékos kutatásai jól jelenítik meg a kor embereszményét, azok hiedelmeit és gondolkodását. Ez a történet kellően sötét és gonosz lett. A világ forrong, I. e. 88.: az egész ókori világ háborúban áll. Nyugaton az itáliai államok Róma ellen lázadnak; keleten Mithridatész a seregével a birodalom ázsiai provinciáit hódítja meg. Még a viszonylag békésnek mondható Alexandriában sincs nyugalom. A regény központi elemét adó borzalmas esemény a rómaiak tömeges lemészárlása  valóban megtörtént.


A szerző által megteremtett világ átélhető, érezhetőek a tettek mozgatórugói. A hatalomvágy és az uralkodni mindenek felett elképesztően hitelesen jelenik meg. Jól ötvözi a hiedelmeket és az ármány keveredését. A színek és szagok mellett az ármánykodás az, ami mozgatja a szálakat. Lassan senki nem az, aminek elsőre gondolná az olvasó. Furcsa titkok derülnek ki a karakterekről.  Az isteni jóslatok "kis ráhatással", de valóra válhatnak. Ettől lesz mai és félelmetes a történelmi időutazás. A hatalom mindenáron való megtartása elképesztő vérfürdő árán is a cél. A történet az ókorba vezet, de van némi mai áthallás is benne.

Az ifjú Gordianus szerelmes és bohó, életének első fontos kapcsolata is feltűnik ismét. Amiről szintén meglepő dolgok derülnek ki. Két ember, kétféle érzés egy kapcsolatról. Bethesda pedig hasznos és jó segítőtársa a történésekben. A sodró, lendületes cselekményvezetés ismét egy olvasmányosan izgalmas történelmi kalandot ad az olvasónak. Kik a fúriák, ki mozgatja a szálakat a háttérből és miért? Nos a regény végére ezekre is választ kapunk.




Steven Saylor Texasban született 1957-ben, és gyerekkorában gyakran járt autósmoziba, ahol egy életre beleszeretett az ókori tárgyú filmekbe (Ben Hur, Kleopátra, Spartacus). A Texasi Egyetemen szerzett történész diplomáját a History Channel ókori Rómával foglalkozó műsorainak szakértőjeként is kamatoztatja. Gordianus, a Nyomozó főszereplésével eddig tizenöt kötete jelent meg. Mellettük Róma és Birodalom címmel az ókori Róma történelmét feldolgozó, évszázadokat átívelő műveket is írt.

Saylor először 2007-ben járt a Könyvhéten a Róma magyar nyelvű megjelenése alkalmából, majd négy évvel később ismét meglátogatta a rajongóit. Amikor éppen nem a római levéltárakat bújja, a kaliforniai Berkeleyben és a texasi Austinban él.








Agave Könyvek, Budapest, 2015
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522901 · Fordította: Heinisch Mónika

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése