2015. november 25., szerda

Nászút

Patrick Modiano: Nászút  




                                 










2014. decemberében Patrick Modiano kapta az irodalmi Nobel-díjat. A Tarandus Kiadó már előtte is "házi-szerzőjének" tudhatta a francia írót. A Nászút az ötödik Modiano kötet, ami a kiadó gondozásában megjelent. Furcsa, kissé különös ez az utazás, amire elviszi olvasóit Modiano. A történet több idősíkon játszódik.

A munkájától, életétől megcsömörlött dokumentumfilmes Jean B.-nek éppen mindenből és mindenkiből elege lesz. Úgy tesz, mintha elutazna, de valójában csak el akar tűnni, menekülni élete problémái elől. Ezzel úgy érzem, sokan tudunk azonosulni olvasás közben.
A véletlen is a kezére játszik persze. Amikor meghallja, hogy a szállodában egy nő a múlt héten öngyilkos lett, akit ő maga is ismert kész a terve. Ki akarja deríteni Ingrid életének titkait, sorsát, kíváncsi arra, mi történet a nővel az elmúlt évek során. Ugyanis a kedves és segítőkész, gondoskodó Ingrid egykor mély benyomást tett Jeanra. Őt megfigyelőként ábrázolja, aki magyarázatot próbál találni az előtte feltáruló eseményekre, és aki ezután a részletekből fel tudja építeni önmagát. 

Itt jön a meglepő fordulat, hiszen Ingrid húsz évvel korábban volt életének jelentős alakja. Jean B. nem kicsit furcsa figurája az eseményeknek. A saját, tudatos eltűnése még talán érthető: van az úgy, hogy egyszerűen elvonulnánk, hagyjanak békén bennünket. Magánélete romjai sem izgatják különösebben: neje a legjobb barátjával csalja, de ez sem érdekli igazán, nem vesz róla tudomást. Miközben Párizsban bujkál a felesége és a rokonok elől, sikerül kideríteni, hogyan ismerkedett meg az alig tizenhat éves Ingrid és  Rigaud. A zsidó származású lány 1942 tavaszától bujkált hamis iratokkal, csak papíron Rigaud feleségeként, az utazásukat „nászútnak” beállítva a francia Riviérán. Modiano másik kedvelt témája a német megszállás adja a történések hátterét. A felbukkanó egyéb alakok és a kor komor és feszült hangulatot teremt. Az összetartozás és a barátság fontossága kiemelkedően jelenik meg.  A múlt egy pillanata, régi döntések háttere, okai, amit keres és próbál újraértelmezni a férfi. Modiano az emlékek mesteri feltárója, felfedi az először jelentéktelennek tűnő részleteket, hogy összefűzze a végére, mint egy detektív. A fiatal pár találkozása és a sorsközösségük egy álomszerű történetből bontakozik ki. A történet titokzatos, sötét, noir elemeket is mutató, mégis minimalista történet. Ahogyan Modiano eddigi regényeiben is.


Eközben a felesége, Annette sejti, hol kell keresnie a férjét. Kapcsolatba is lép vele, s megpróbálja rávenni, térjen vissza hozzá. A regény végén a Jean B. el is indul hazafelé, de azt nem tudhatjuk biztosan, hogy végül hazaér-e? Illetve, hová érkezik meg. A férfi útja során néhány új barátra is szert tesz. Amíg Ingridék életét próbálja rekonstruálni, addig a saját életének mozzanatai is felidéződnek. Ezekből a darabkákból áll össze a történet. Miért lett olyan fontos a nő a mára középkorúvá érett férfinak? Mit keres a múlt titkaiban? Ezekre a kérdésekre is válaszol Modiano a kisregényben


Patrick Modiano francia író. Első regénye 1968-ban jelent meg La place de l’Étoile címmel. 1972-ben kapta meg a Francia Akadémia regényeknek járó irodalmi díját Les Boulevards de ceinture című alkotásáért, 1978-ban pedig a legrangosabb francia díjat, a Prix Goncourt-t a Sötét boltok utcájáért. 2002-ben A Kis Bizsuért neki ítélték a Prix Jean-Monnet de Littérature européenne-t, 2010-ben megkapta a rangos Prix Mondial Cino Del Duca nemzetközi irodalmi díjat az Institut de Farnce-tól életművéért, 2012-ben az Európai Irodalom Osztrák Állami Díját, legutóbb pedig, 2014-ben az irodalmi Nobel-díjat.

 A Tarandus Kiadónál eddig megjelent kötetei: A Kis Bizsu (2014), Éjfű (2014), Augusztusi vasárnapok (2014), Hogy el ne tévedj (2015).










Tarandus, Győr, 2015
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155584008 · Fordította: Gulyás Adrienn

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése