2015. november 22., vasárnap

Olvastam még/4.

Olvastam még/4.                                      Jo Nesbo: Fehér éjszaka  


Nos, imádom Nesbo könyveit, a stílusát és a történeteinek felépítését. Valóban remek krimiket ír. A Harry Hole-történet minden darabját olvastam, polcomon van a teljes sorozat.Már a tavasszal megjelent, előző történeténél is picit bajban voltam, meglepődtem. Nem rossz a Vér a havon egyáltalán, de mint ez is egészen más. Nem HH , még csak nem is hasonlít. Egy szerelmi történet, romantikával (talán öregszik Nesbo?) krimielemekkel felspécizve, bár az is inkább csak háttér. Érdekességnek belefűzve a számi hagyományok, életvitel és a vallási közösség, mivel ide tűnik el a rossz fiú, aki nem is annyira rossz, csak a körülmények. Ha nem Nesbo lenne a szerző, asszem nem sokakat hozna lázba. Érdekes, tényleg, hogy tud ilyet is, de nem az igazi. Nem ezért szeretjük. Amúgy egy délutános, egy estés krimi. A neve persze elviszi, és fele annyi idő alatt megírta, mint bármelyik HH-krimit. Nem az oldalszám miatt jobbak persze Harry történetei... Igen, kérem vissza Harryt!  A csavaros, fordulatos, alapos és sötéten izgalmas történeteket a boldogságáért küzdő, vágyakozó, Jim Beam-t vedelő, Martens-bakancsos Harryval.

4/5.

Eredeti cím: Mere blod
Eredeti megjelenés éve: 2015.  


Animus, Budapest, 2015
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243480 · Fordította: Petrikovics Edit                                                        
Steinar Bragi: Felföld   

              
                                         Négyen a semmi közepén - két nő és két férfi az izlandi felföld kopár homosivatagában. Mire megismerjük ki, miért és hogyan került oda a szereplők múltját boncolgató hosszabb leírásokból, milyen az egymáshoz való viszonyuk egy nagyon posztmoder, izlandi hagyományokon alapuló -fantasy, alkoholban és homokban fulladozó történetet kapunk… Nem erre számítottam, vegyesek az érzéseim. Homokvihar, sarki róka, elhagyott barakk-tábor, vér és misztikum. A szereplőkből egyik sem lett kedves, belegondolva egyik sem túl szeretni való figura, talán a pszichológusnő alakja volt az valamelyest nekem. Valamiért mégis szurkolt nekik az ember, hogy kijussanak a sivár izlandi felföldről. A skandináv táj azért itt is nagyon jól lett ábrázolva, remek háttért ad az eseményekhez. A befejezés érdekes, sőt meglepő is, nem kicsit meghökkentő, a végső 50 oldal végképp a fejére állít mindent.
Szóval igazi ínyenc csemege, óvatosan ezzel a kirándulással, Izland gyönyörű, de veszélyes vidék. A történet jól felépített, a szereplők és a cselekmény kidolgozott, és igényes, ámde a téma és a részletesség miatt a könyvet kizárólag felnőtt olvasóknak ajánlom. Nem árt leszögezni, mert bár Animus kiadás, ugyanolyan formátumú, de nem skandináv krimi, bármennyire is nyomasztó a történet. 

3,5/5


Animus, Budapest, 2015
304 oldal · ISBN: 9789633242469 · Fordította: Utassy Ferenc 


Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje  
                

                                           
                                                             
Nagyszerű történet, ajánlom, nagyon érdemes elolvasni! 
A könyv -talán nem véletlen- Paasilinna életművének egyik legtöbb figyelmet kapott darabja. És rövid... utalva a fentebb írtakra, mégis kerek, élvezhető és szórakoztató krimi. Olvasás közben az járt a fejemben, micsoda remek filmalap, jó filmet tudna Guy Richie rendezni belőle.

A történet nagyon egyben van, van eleje, közepe, vége, a katarzis sem marad el. Az érzelmek széles skáláját kiváltja az olvasóból. A könyv felénél, Naska az öregasszony megjelenése után szélesen vigyorogtam több esetben is. Őrületes, kissé abszurd,  és szórakoztató krimi. Fura figurák, némi lopott arany és az élet élvezetes értelme a hóborította Lappföldön a skandináv stílusjegyekkel. 
 5/5

Eredeti cím: Hirtettyjen kettujen metsä
Eredeti megjelenés éve: 1983
Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2006
190 oldal · ISBN: 9789637486456 · Fordította: Jávorszky Béla


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése