2015. június 22., hétfő

Lángoló kereszt

Greg Iles: Lángoló kereszt 








   











Greg Iles visszatért. A 2011-es súlyos autóbalesetéből felépülve új regénnyel áll olvasói elé. Penn Cage története a negyedik részéhez érkezett!


A történet sodró és szórakoztató, jó része kitalált. Mégis félelmetesen hihetővé válik olvasás közben. Az utószóban a szerző említi, hogy valóban történtek olyan faji gyilkosságok, amikre épül a regény története. Pontosan és kellő információt hordoz a polgárjogi küzdelmek leírása. Ugyanakkor már előkészíti a következő részt, ami a Csontfa címet fogja viselni.

Két fő szálon nyomozhatunk, három gyilkosság után. Valamikor a hatvanas évek elején történt néhány négergyilkosság, amit a mai napig nem sikerült megoldani. Penn Cage Natchez városka polgármestere, egykori ügyész éppen esküvőjére készül, amikor édesapját gyilkossággal vádolják meg. Természetesen senki nem hiszi el, hogy az idős orvos lenne az ápolónője gyilkosa....
De sokkal többről van itt szó. Szépen kerekedik a történet, nagyívű, fordulatokban bővelkedő mindvégig. Amerika néger gyűlölete, odalent délen különösen sok regénynek és filmek adott jó alapot. Penn eltökélt szándéka, hogy megmentse az apját. Mégis úgy tűnik, hogy az apja erre nem tart igényt. Mit leplez, takargat az idős orvos?  Egyébként több helyen elhangzik a nem véletlen utalás: az orvos olyan, mint Atticus Finch.
A szálak egy Ku-Klux-Klan szervezet legbefolyásosabb és leggazdagabb tagjaihoz vezetnek.
Penn-nek követnie kell a negyven évvel ezelőtti véres nyomokat, amik végre a múlt titkairól rántják le a leplet. A Ku-Klux-Klan (röviden: KKK), sok ezer ártatlan embert félemlítettek, korbácsoltak és öltek meg bőrszínük, hitük, meggyőződésük miatt. A cím is erre utal a Lángoló kereszt. A történelmi tények és az írói fantázia nagyszerűen keveredik. A sok fordulat meglep és elgondolkoztat. Nincs üresjárat, mindennek helye van a feszes tempójú történetben.

A Klanból kivált helyi szervezet a Dupla Sasok különös kegyetlenséggel tartja rettegésben a város polgárait. Két eltűnt polgárjogi aktivista fiú halála is rajtuk kérhető számon. Mivel nincsenek holttestek, bizonyíték sincs a két ember halálára. Mississippi, Ku-Klux-Klan, ’60-as évek és napjaink történései, fekete-fehér harc, több szálon futó történet, sodró lendületű krimi. A szerelem is feltűnik sőt, gyakorlatilag azért történik minden, mert régen egy fehér lány beleszeretett egy néger fiúba. A lelkiismeretünk és az apa-képünkről is mesélnek a sorok. Penn  egészen más oldaláról ismerheti meg az apját a nyomozás során,sőt még egy féltestvér is előkerül. Aki hallgat és nem tesz semmit, az is bűnös? Mindenki látja, mi történik a városkában, de a saját és családja védelmében nem mernek tenni semmit a zsarnokok ellen.

Brody Royal gazdag, nagyon gazdag. Mégis érzelmi élete sivár, erkölcsi gátlások nélkül gázol át mindenkin. Felkapaszkodott pénzember. A rendőrségi korrupció is jelentős a történetben. A valóság ábrázolása és a felmerülő lelkiismereti kérdések egész sora adja a regény folyamát. Dél sötét titkai, mocsárvidék, brutális kegyetlenkedések az afroamerikaiakkal. Érdekes és izgalmas időutazás Natchez városka mélyére. Remek karakterek adják a történet alakjait. Penn barátnője az agilis újságírónő, és a város újságírója Henry szövetségéből kerekedik ki a végső leleplezés. Persze fontos szerepet kap két különös fegyver is. Ugyanis a négerellenesség fő célja valami egészen más volt. Politika és gyűlölet-bűncselekmények sora az egész történet. Sok bálványt ledönt Iles a történet során. Aki egyben szeretné átlátni a történetet a folytatás miatt különösen kell ez a rész. Az első három még
akár önálló résznek is olvasható, de ez nagyon átfogó és összefüggő történet. Elgondolkodtató, mély tartalom van a lapokon. A történet tehát Csontfa címmel jövőre folytatódik. Aki ezt elolvasta tudni is fogja, miért.


Greg Iles: (1960)


A New York Times bestsellerszerzője. Regényei több, mint harminc országban jelennek meg. Jelenleg is a mississippibeli Natchezben él családjával: Hazánkban a General Press Kiadónál jelennek meg kötetei:
Hongkongi aktok,  Fekete kereszt, A gonosz közel van, Az ördög hajója.












General Press, Budapest, 2015
736 oldal · ISBN: 9789636436797

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése