2015. június 28., vasárnap

Hű, de nagy vagy!

Chris Miles: Hű, de nagy vagy!













Ez a könyv akár egy "hiánypótló" történetnek is olvasható. Egy igazi kamaszprobléma a fiúk szemszögéből, sok humorral. A serdülő kor egyik legszebb pillanata, amikor a kis gyerekből, nagy fiú, majd igazán srác és férfi lesz. Amikor izgatottan figyeljük aput a fürdőszobatükör előtt, ahogyan borotválkozik. Lélekben már lessük a mozdulatokat, készülünk arra, hogy hamarosan ránk is sor kerül. Így van ezzel történetünk főhőse Jack Sprigley is. Ő is nagyon készül és várja a teste üzeneteit, a jeleket, de azok késnek... A kétségbeesése a tetőfokon van.

Hiába a nagy várakozás, már minden osztálytárs és jó barátja előbb jár ezen a területen. Aggodalmai átérezhetőek, hiszen lassan tizenöt éves, és még semmi jele nála, semmiféle férfiasodásnak. Az a bizonyos "hormonfröccs" késik nála. Ez bizony sok okot ad neki arra, hogy valóban még gyereknek érezze magát. Sehol egy árva szőrszál, egy picike bajuszka, sem egyéb más jel a testén. Lélekben igen csak ad okot ez a probléma arra, hogy kevesebbnek érezze magát. Egy közös tornaóra során elkerülhetetlen az összehasonlítás, ami bizony csak szomorúságra ad okot Jacknek.

Komoly a helyzet és nagyon is aggasztja Jacket. Úgy érzi, barátai is magára hagyták, kiközösítették.
Bizony bátornak mondható a szerző, hogy erről a témáról írt, és igazi pozitívum a sok humor. A történések adnak is alkalmat és pillanatokat a remek helyzetkomikumokra. A kamaszpanasz, a felnőtté válás nehézségei, családon belül is ad okot a mókára. Jack igyekszik nagynak tűnni, "eljátssza", úgy tesz, mintha nála is elindult volna a serdülés folyamata. Legalább beszél róla! A barátokkal való kapcsolata is rendeződni látszik.

Mindehhez a keretet az adja, hogy Jack már egyszer nagy volt, megnyert egy tévés gyerek realyti show-t. A műsor óta eltelt évek alatt azonban úgy érzi, vele semmi nem történt, nem változott.
Főleg testi szempontból. A néhány altesti poént is bevető szerző komolysággal ír a gyerek lelkében dúló viharról.
A léghajó építő program és tv-stáb újabb felbukkanása sokat segít Jacnek lelkileg. Aztán persze a természet is észbe kap és pótolja a késlekedést. Fontosak a külső jegyek, hiszen ezek a látványos változások, de igazából fejben dől el itt is a férfiasodás kérdése. Úgy kell viselkedni.


Hasznos és vidám kikapcsolódást ad a könyv a vakációzó ifjúságnak. Nem csak fiúknak! Tizenöt év alatt ajánlom olvasásra Jack kalandjait a felnőtté válás útján. Jókat vigyorogtam magam is a szerencsétlenkedő, bénázó ifjú történetén, bár a célközönség nem én vagyok. Ám a sorok közt a lelki oldal is nagy hangsúlyt ad a történéseknek. Chris Miles ausztrál gyerekkönyv-szerző első ifjúsági regénye igazi szókimondó kamasz-humorral fűszerezve járja körbe a tizenéves fiúk serdüléssel kapcsolatos mindennapi problémáit.



Köszönet a kiadónak a könyvért!

Manó Könyvek, Budapest, 2015
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634030379




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése