2015. június 30., kedd

Félévi zárás

Félévi zárás 



"Az olvasás olyan mint a szerelem, aki kihagyja, élete legnagyobb élményét hagyja ki, mert szerelem nélkül mit sem ér az élet."

Dragomán György









Mivel nem szoktam heti, havi összefoglalókat készíteni, most az év feléhez érve kis visszatekintő összegzés következik. Főleg a számok alapján, bár sosem az oldalszám motivált olvasásra.
Az idei év első hat hónapjában 116 könyvet sikerült elolvasnom. Ez oldalszámra a moly.hu számítása szerint: 38.432 oldal, ami átlagosan 334 oldal. A blogon eddig ez a 85. bejegyzésem. Ezek jó része könyves ajánló, vagy előzetesek.

Nézzük a leghosszabbakat: Rögtön januárban Benkő László: A Zrínyiek könyve alapozta meg a maga 615 oldalával a lista elsőséget is tartotta sokáig. Éppen ebben a hónapban olvastam Greg Iles: Lángoló kereszt című újdonságát, ami 734 oldalt tett ki. Jelzem: minden oldala érdekes és tartalmas volt. A történet vitt és fontos volt minden, amit leírt. Élmény volt, érdeklődve, kíváncsian várom a folytatását a Csontfa történetét is. Harmadik helyen oldalszámot tekintve Závada Pál Természetes fény története, ami 632 oldal. A tavalyi év egyik legfontosabb könyve, szerintem! A legtöbb oldalak közt van Steve Berry könyve is. A királyi fortély 570 oldalas izgalmaival a negyedik legvaskosabb olvasásom lett.


A legrövidebbek közül egy mese nyert a maga alig 64 oldalas bájosságával. A locsolókannából elefánt tüneményes rajzaival is kiemelkedik. Megállapíthattam, hogy meglepően sok értelmes mese jelenik meg, tehát választék van a fiatalságnak, adjuk őket a kezükbe!
Winston kandúr története is remek volt, de a holokausztról gyerekeknek írni is eléggé zseniális ötletnek tartom. A megtörtént eseményekről szóló, Perlasca életét bemutató könyv címe: A láthatatlan hős. Nagyon ajánlom, nem csak kamaszoknak!


A további rövidkék: novellák és kisregények 168-172-200 oldalon.
Ezekből a holland Tommy Wieringa: Szép, fiatal feleségem kisregényét emelném ki, vagy Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza írását. 





Jöjjenek azok a könyvek, amik "nagyonnagyon" tetszettek, megfogtak és megérintettek valamiért az elmúlt félévből. CSAK felsorolás következik, mert jók voltak:
Benkő László: A Zrínyiek, Réti László: A kandahári fogoly, Borbély Szilárd: Nincstelenek, Háy János Hozott lélek, Hartay Csaba Mem boci!, Per Petterson Megtagadom, Camilla Lackberg: Hableány, Olivier Truck: Sámándob, Greg Iles: Lángoló kereszt, Totth Benedek: Holtverseny, Emil Hakl: Szülőkről és gyermekekről, Joe Abercrombie: Half a King Az uralkodó,  Lee Child: 61 óra( mert ez volt az első olvasás), Hiba nélkül,

Marcellus Mihály: A Pannon és folytathatnám. Szerencsére tényleg sok jó történet került a kezembe mind szépirodalom, mind történelmi vagy skandináv krimiket tekintve.
Jók voltak még a teljesség nélkül: A kávé illata, Hírzárlat, A bunkerrajzoló, A képhamisító, Érzékek tánca, Szárnyak nélkül szabadon, Veszett paradicsom, Az élet pénteken kezdődik, Liliom és vér,  a Viharlovasok új része a Porladó szövetség  a Kódjátszma, az összes Lee Child történet vagy a Behódolás.

Nem lenne teljes, ha a csalódásokról nem szólnék, mert az is akadt: nem tudtam mit kezdeni, mást vártam Kristina Ohlsson: Lotus Blues krimijével... nem baj, hiszen olvastam tőle öt másikat már, ami mindegyik élmény volt. Ahogyan az új Nesbo krimi sem igazán nyert nálam. Ott is volt jobb, sokkal jobb és szerencsére sok. Toroczkay András: Búcsú Éhestől  novellái elég összefüggőek, de kisregénynek kevés. Ilyet már olvastam mástól, jobban kibontva. Megállapíthatom három olvasás után, bár szeretem a franciákat, sok klasszikus kedvencem van köztük, Modiano nem kerül közéjük... Nem nekem ír.

Jó volt felfedezni két, nekem új kiadó könyveit: A General Press és a Typotex kiadványok újak az olvasási listámon. Jó volt és megtisztelő ismét úgy olvasni, hogy a könyv még a nyomdában volt. Ez az élmény a  Magánvégtelen kötethez fűződik. Megtisztelő volt részt venni a molyzsűriben, ami a 2014-es év hazai szépirodalmi terméséből mazsolázott. A top 10-es listából 7 nálam is kedvenc. 

A következő néhány hónapban olvasok és írok: Urbánszki László: A lándzsa nemesei, Marcellus Mihály: Az utolsó háború történelmi regényeiről. Krimik területéről: Jussi Adler-Olsen: Határtalanul, Hjort-Rosenfeldt: Sír a hegyekben, Lee Child: Rögös út című remekéről.

Fredrik Backman: A nagymamám üzeni, bocs című kötetéről is hamarosan bővebben írok, ahogyan a már említett holland Tommy Weiringa másik könyve is itt várakozik. Őszre érkezik egy régebbi Jodi Picoult is!





"Egyedül születünk, egyedül élünk, egyedül halunk meg. Csak a barátság és a szerelem keltheti azt a röpke és mulandó illúziót, hogy nem vagyunk egyedül."
Orson Welles



További sok jó, megrázó, megható és felzaklató olvasmányt a következőkre is!

Ezúton is hatalmas köszönet a kiadóknak a támogatásért!


Vidám és tartalmas, napsütéses vakációt mindenkinek!  Olvasni mindig, mindenütt lehet.
   




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése