2015. június 15., hétfő

Porladó szövetség

Benkő László: Porladó szövetség
(Viharlovasok 4)








Benkő László és a  Lazi Kiadó remek történelmi sorozata a Viharlovasok negyedik részéhez érkezett. A 2012-ben indult sorozat a magyar őstörténet és a honfoglalás, illetve a kalandozások korába repíti vissza az olvasót. A kalandozások kora, melynek első szakasza még az őstörténeti időkbe nyúlik vissza, második periódusa pedig a pozsonyi csata (907) utáni több mint hat évtizedet öleli fel, egészen 970-ig.

A negyedik rész ebben a kalandozásokkal teli időszakban játszódik, története Kr. u. 942 nyarán veszi kezdetét a Balatin déli partjainál, benn a láp mélyén. Hajna, a gazdag Borsa lánya szülni készül Nyesta anyónál. A "megesett lány" nem akarja az egészséges és erős kisfiút megtartani, sőt... , de szerencsére az anyó résen van. A kisfiúnak igen fontos szerep jut a regény történetében. A két szálon futó történések egyik vonala az ő életéről mesél. Az olvasó sokáig azt sem sejti, ki lehet az apa, csak az a bizonyos, hogy fontos szereplővé válik. Az ő kicsi élete körül forognak az események.

A történet másik fő szála a kalandozások, és a belviszállyal terhelt magyarság sorsáról mesél. Az élet folyamatos változásai elkerülhetetlenek. Árpád fejedelem halála után a hatalom birtoklása a belső politikai erőket alaposan megmozgatják. A törzsek életét a folyamatos torzsalkodások formálják, ami gazdaságilag is gyengíti  és veszélyezteti a rendet. Érdekes módon a nyugati végeken élő magyarság már akkor is gazdagabb volt, több lehetőséggel bírt, mint a Tisza vidékén élők. Ahogy ez a mai napig így maradt országunkban.

Zolta fejedelem halála indítja be az események sorát. Ezek jelei már előtte is érezhetőek voltak, forrongott a mélyben valami. A szintén Árpád-házi Fajsz vezér fondorlattal és több alattomos tettel próbálja magának megszerezni a hatalmat. Színre lép a fiatal és meglepően okos, bölcs döntéseiről ismertté váló Taksony.
Amíg Taksony Berengár király segítségére siet jó zsákmány reményében, addig az ő családját is megtámadják. A testvérharc elkerülhetetlen, magyar magyar ellenségévé válik. Szállásokat támadnak le, gyújtanak fel, ölik le az ott lakó ártatlanokat. Vérgőzös testvérharc veszi kezdetét, mindezt a hatalomért...
Recseg-ropog, porlad a törzsszövetség ideje.

Eközben a magyarok főbírája, Bulcsú főhorka okos diplomáciával Bizánc felé fordul, oda hízelkedik. Ő már megkeresztelkedve saját politikáját igyekszik érvényesíteni. Lelle gondolatai igazán elgondolkodtatóak amikor erről beszélgetnek. Az előző rész főhőse Lelle, az aranyasszony visszatér. Végig jelentős szerephez jut, bölcs megérzéseivel, észérveivel segíti a döntéseket. Ugyanakkor a kisfiú életében is fontos szerepet játszik.




A figyelmes olvasó sok áthallással találkozhat a regény történetét olvasva. Mai politikai helyzetünk és a pártok egymás elleni lejáratókampányai köszönnek vissza a sorokból. Nem az összefogás volt akkoriban sem az első, ami a magyarságnak eszébe jutott...

A fordulatokban bővelkedő, izgalmas történet ezúttal is rabul ejti az olvasóit. Képet kapunk olvasás közben a démonok, szellemek világáról. A régi hiedelmekről, szokásokról. Érdekes volt olvasni a kalimról, vagy Szecsőd temetésének leírásáról. Az akkor éltek gondolatai, hite jelentősen segíti a történéseket.

A külhoni csatákban elhalt harcosok búcsúztatása is meglepő. A látók és gyógyítók munkájába is beleshetünk. Nyeste anyó és Hajna is jelentős szerepelők. Hajna démoni gondolatai, tettei az egyik legerősebb érzelmeket váltja ki az olvasóban. Remekül ábrázolt jelleme és végső sorsa döbbenetesen jó negatív karakterré emeli. Harcosok közül Ormos és fia, Csöged emelkedik ki. Nem véletlenül... a végső befejezés bizony könnyeket csal az olvasó szemébe.
Ugyanakkor a harcok, véres ütközetek, ármánykodás is jelentős. A harcosok felszerelései, fegyvereiről olvasottak igen érdekesek, ahogyan a szirti sas, mint vadászeszköz megjelenése is.
Tartalmas történelem órát kapunk ezúttal is.


A történet főhőseinek élete szorosan összefügg a magyarság történelmével. Az igényes történelmi regényeket szerető olvasóknak ez a sorozat kihagyhatatlan. Lebilincselően izgalmas, lendületes, fordulatokkal teli, színes tabló ez a rész is. Méltó folytatása az első három résznek. Buga-Örs pedig bizonyára visszatér és fontos szerephez jut a lezáró részben. A regény igazi főhőse számomra a kisfiú volt. Bár sorsa nehéz és sokszor kegyetlenül alakult kicsi élete során, mégis volt ereje kitartani. Mindig akadt egy jó szándékú, segítője.

 Ez pedig a regény végső kicsengése számomra.
Taksony a tüzet figyelte. A lángokba bámulva mindig letisztulnak az emberi gondolatok. Összefogással, együtt mindig többre mennénk. Ma is.

A regény végén található alapos kiegészítő magyarázatokat, jegyzeteket is érdemes elolvasni. A VIHARLOVASOK sorozat egy év múlva zárul az ötödik résszel!
Az eddig megjelent kötetek:  A  táltos fia - 2012.
                                            A vér törvénye - 2013.
                                            Aranyasszony - 2014.

5/5

Benkő László:  a Történelmiregény-írók Társaságának alapítója, alelnöke.
A regényírás kora ifjúságától foglalkoztatta, majd hosszú előkészítés után 2004-től publikál. A magyar középkorról (honfoglalás, tatátjárás és kalandozások kora) mellett két legújabb kori történelemmel foglalkozó kötete is megjelent. Írói álnéven 20 romantikus regényt is jegyez. Történelmi regényeiben nem titkolt célja a múlt legreálisabb bemutatása, ábrázolása. Az események komplex bemutatása és az olvasó szórakoztatása.










Köszönet a kiadónak!





Lazi, Szeged, 2015
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632672595

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése