2015. június 9., kedd

A vastagbőrű mimóza

Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza
Írások melegekről, melegségről

                         





"Nem az a titok, amit nem tud senki. A titok az, amit mindenki tud, de mindenki tudja róla, hogy titok."









A verseiről, remek nyelvi dolgozatairól és nem utolsó sorban nagyszerű drámafordításairól is ismert szerző, korábban az ÉS-ben megjelent tárcáit válogatta össze ebbe a kötetbe. Igazán kerek és nagyszerű válogatás lett.

Ha csak arra gondol a kedves olvasó, hogy a népszerű és tartalmas irodalmi lap felvállalta már ezek közlését, sőt, érdeklődés volt irántuk, olvasás után azt tudom mondani: mindenkinek javasolnám ezt a kis kötetet. Ugyanis még mindig rengeteg az előítélet, nincs tolerancia. Ez is a kényesebb témákhoz tartozik, sok esetben még beszélni sem tudunk róla, indulatok nélkül. Pedig valami olyan ez, mint a magyar foci... mindenkinek van véleménye, érteni véli. Olvasás után talán picit beleláthat a melegség nehézségeibe is. Garantáltan nem fertőző!

Ezekben az írásokban a melegség hétköznapi létéről, eseményeiről mesél. Napi kis drámák, pillanatok, amik MINDENKI életében ott vannak. Szeretünk, csalunk és megcsalnak. Ezek a fájdalmas szakítások, ritkábban örömteli pillanatokat a heterók is ugyanúgy megélik. Senki nem kéri, nem akar meleg lenni. Az élet nagy titka, mitől és miért alakul ez így. Ma már tudjuk: nem betegség, nem hajlam. Erről órákat lehetne vitázni, miért alakul ez így. "Kikezelni" sem lehet. Ami igen sok esetben elkerüli a szájtépők figyelmét: mindenkivel, minden családban, bármikor előfordulhat! Itt a bizalom kérdése merül fel rögtön: kihez forduljon, kinek merje elmondani először
a problémáit az a fiatal? Kitől kaphat valamiféle tanácsot, útmutatást? Ugyanakkor: joguk van boldognak lenni.Férfiszerelem? Igen, van ilyen. Az érzés nemtől függetlenül alakul ki, a vonzódás a másik iránt, aki akár egy másik férfi is lehet... vagy nő. Érdekes észrevétel, hogy általában a férfiakkal azonosítják a homoszexualitást, pedig ugye a női nem sem kivétel.
Nádasdy természetesen a férfi oldaláról abból a szemszögből ír, tapasztalatai tanulságosak.

Már a kötet címe is kifejező.
A rejtőzködés és a hazugságba való kényszerítés szinte adott. A szépítés nélkül megírt meleg élet nehézségei sajnos adottak. A társadalom legtöbbször elítéli, kiveti a "másokat", nem tud mit kezdeni velük. Talán picike megértés, elfogadás kellene csak. Sajnos a melegfelvonulások szerintem csak rontanak a helyzeten. Főleg, ahová jutott ez a rendezvény. Oké, oké, azt tesz ajtók mögött mindenki, és azzal, ami jó neki. Csak ne vonuljanak, ne sokkoljanak. Félek, kezdünk a ló másik oldalára jutni ebben a kérdésben. Pedig Európa számtalan fővárosában rendben zajlanak ezek a menetek. Idehaza ettől egyre messzebb kerülünk.

A válogatásokban  az egyik legérdekesebbek számomra a meleg szereplőket is felvonultató, ilyen témájú filmekről írt vélemények voltak. Roppant érdekes volt a "Gondolatok Shakespeare szerelmi életéről" írás is, ahogyan a többi közismerten meleg hírességről írtak is tartalmaztak új információkat. Nem véletlen emeltem ki éppen Shakespeare nevét. Népszerűsége a mai napig vitathatatlan. De Rimbaud, Ginsberg verseinek értékéből sem von le semmit, hogy kivel bújt ágyba. Azt gondolom a szerelem magánügy.

Nagyon gondolatébresztőek az úti beszámolók is. A nyolcvanas évek kelet-Berlinje és a nyugati
világ összevetése, vagy ez angliai meleg esküvő tapasztalatai. Ezektől még mindig nagyon messze vagyunk, sajnos. Ott már akkor volt információs kiadvány filmekről, direkt meleg mozi és könyvesbolt is. Az emberi hozzáállásról már nem is szólva. A segítő elfogadás idehaza egyszerűen még csak nyomokban, ha felfedezhető. Egyébként is, kinek mi köze ahhoz, hogy ki, hogy viszi át a fogában tartva a szerelmét a túlsó partra…? Tetszett a stílusa, elegánsan ír, cseppet sem válik vulgárissá. Kendőzetlenül szókimondó, modern és hagyományosan emberi.

Ezek a finoman árnyalt írások szellemesen mesélnek a meleg élet nehézségeiről. Humorral sok mindenen átsegíthetjük egymást. Őszintén ír a felmerülő akadályokról, problémákról. Elegáns, cseppet sem pikáns. Nem akar meggyőzni arról, hogy  melegnek lenni „baj” és arról sem, hogy melegnek lenni „jó”. Melegnek lenni elsősorban nehéz. Ahogy sok fiatal, nyunyóka - trendi kisfiút elnézem, utánpótlás bőségesen van. Gondoljuk meg, akár a te, vagy az én fiam is köztük lehet. Ki tudja? Azt Nádasdy is elismeri és megjeleníti, hogy a homók, épp olyan sokszínűek és különbözőek, mint a heterók. Jéé! Akkor, most ez hogy is van? Jelen vannak és jelen is voltak mindig.
Kell beszélni róluk, de nem mindegy hogyan és mit. A Melegnek lenni elsősorban titok c. írást olvastatnám el a sok homofóbbal, vagy látens homoszexuálissal, abban minden benne van. Ja, hogy ők sajnos le sem veszik a polcról ezt a könyvet…
Érdekes élmény volt olvasni ezeket a tárcákat. Örömmel kérdeznék, beszélgetnék még a szerzővel.

A kötet fülszövegében írja Esterházy Péter:
„Nádasdy nagy szerelmi író. A tárgyban fájdalmasan sokat tud és fájdalmasan sokat nem tud. E kettő föltételezi egymást. " Olyan nincs, hogy döngicsélés van meg zümmögés, és az nem jelent semmit.”


                                              Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság









Magvető, Budapest, 2015
168 oldal · ISBN: 9789631432510
A könyv borítóján: Mednyánszky László: "Támaszkodó" című festménye látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése